Nie tylko woda z plasterkiem cytryny. Nowe sposoby użycia super owocu
Jako owoc cytryna jest ideałem - ma niewiele kalorii (29 kcal na 100 g), dużo błonnika, nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu. Prócz witaminy C dostarcza organizmowi antyutleniacze, magnez, żelazo i potas.
Jako owoc cytryna jest ideałem - ma niewiele kalorii (29 kcal na 100 g), dużo błonnika, nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu. Prócz witaminy C dostarcza organizmowi antyutleniacze, magnez, żelazo i potas. Z jej właściwości bakteriobójczych, antyrakowych i odchudzających korzystali już Grecy i Rzymianie. Ten nieduży kwaśny owoc naprawdę może zdziałać dla nas cuda.
Aby cytryna dała naszemu organizmowi pozytywnego "kopa", należy używać jej w całości. Wyciskając tylko sok, marnujemy jeszcze zdrowsze skórę, miąższ, a nawet pestki. Podpowiadamy, w jaki sposób można używać tych super owoców, jeśli już nam się znudziła osławiona woda z plasterkiem cytryny.
(mtr), WP Kobieta
Zamroź i zetrzyj na tarce
Cytryna jest jednym z nielicznych anionowych produktów spożywczych i posiada ujemny ładunek. Większość jedzenia to produkty kationowe o ładunku dodatnim. Naturalne procesy trawienne (czyli kwas solny, enzymy trawienne czy ślina) są anionowe. To dzięki tej właściwości cytryna reguluje i przyspiesza trawienie, odkwasza organizm, pomaga na bóle i wrzody żołądka.
Jak ją wykorzystywać? Cytrynę umyj pod bieżącą wodą oraz przemyj skórkę octem jabłkowym, który usunie z niej chemiczne substancje (możesz też kupić niepryskane owoce). Następnie włóż ją do zamrażarki na parę godzin, a potem zetrzyj na tarce razem ze skórką. "Posypka" cytrynowa wzbogaci smak sałatek, mięs, ciast, koktajli czy dipów.
Odchudzająca lemoniada
Występujące w cytrynie terpeny pobudzają wytwarzanie śliny, co z kolei pobudza wytwarzanie soków trawiennych i przyspiesza oczyszczanie organizmu i utratę zbędnych kilogramów. Ze startej zamrożonej cytryny możesz przygotować odchudzający napój. Wystarczy porcję z połówki owocu (lub jego soku, jeśli akurat nie masz czasu na inną obróbkę) dodać do szklanki ciepłej wody i wypić na czczo po przebudzeniu. Do odchudzającej lemoniady dodaj szczyptę soli, najlepiej morskiej lub różowej (himalajskiej). Napój pij codziennie.
Najzdrowsza jest skórka
Skórka cytrynowa zawiera 5-10 razy więcej pierwiastków i witamin niż sok. To w niej zawarty jest D-limonen, substancja bioaktywna, której owoc zawdzięcza antyrakowe właściwości. Zatem ścierajmy skórkę i doprawiajmy nią dania i ciasta, pamiętając, żeby zrobić to na krótko przed podaniem, żeby witaminy się nie utleniły.
Wzmacnia naczynia krwionośne i włosy
Naturalny olejek cytrynowy oraz ekstrakt z cytryny pozytywnie wpływa na samopoczucie i wygląd. Wszyscy wiemy, że świeży aromat poprawia humor i koncentrację, czego dowiedli badacze. Sok z cytryny możemy użyć jako tonik (zmieszany z wodą) rozjaśniający cerę i przebarwienia albo odżywkę wygładzającą włosy i nadającą blask włosom blond. Olejek wzmocni paznokcie.
(mtr), WP Kobieta