FitnessDressing do sałatek gwarancją witamin?

Dressing do sałatek gwarancją witamin?

Odpowiednio dobrany sos do sałatki może zapewnić lepsze wchłanianie składników odżywczych i witamin zawartych w owocach i warzywach - informują amerykańscy naukowcy.

Dressing do sałatek gwarancją witamin?
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

23.06.2012 | aktual.: 25.06.2012 12:03

Odpowiednio dobrany sos do sałatki może zapewnić lepsze wchłanianie składników odżywczych i witamin zawartych w owocach i warzywach - informują amerykańscy naukowcy. Dressing na bazie tłuszczów jednonienasyconych, czyli na przykład oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, pozwala na przyswojenie z warzyw i owoców największej ilości karotenoidów (naturalnych przeciwutleniaczy i źródeł witaminy A) przy najmniejszej zawartości tłuszczu.

Związki te wpływają na obniżenie ryzyka rozwoju raka, chorób układu krążenia i zwyrodnienia plamki żółtej.

Wyniki badania przeprowadzonego przez badaczy z Purdue University zostały opublikowane w internetowym wydaniu "Molecular Nutrition & Food Research".

"Jeżeli chcesz lepiej skorzystać z właściwości owoców i warzyw, powinieneś łączyć je we właściwy sposób z sosem na bazie tłuszczu. Przyrządzanie sałatki z beztłuszczowym sosem to redukcja kalorii, ale również utrata niektórych korzyści, które zapewnia spożycie warzyw" - tłumaczy Mario Ferruzzi, główny autor badania.

Naukowcy testowali wchłanianie przez ludzi substancji odżywczych i witamin z sałatek przy zastosowaniu dressingów na bazie tłuszczów nasyconych (masło), jednonienasyconych (olej rzepakowy) i wielonienasyconych (olej sojowy). Sosy przyrządzano, różnicując zawartość tłuszczu (3 gramy, 8 gram lub 20 gram).

Sprawdzano, w którym przypadku absorpcja karotenoidów będzie najefektywniejsza przy jak najmniejszej zawartości tłuszczu w sosie. Najlepszy okazał się dressing z tłuszczów jednonienasyconych, gdyż już przy trzech gramach, pozwalał na przyswojenie tylu substancji zdrowotnych, ile pozostałe sosy przy większych ilościach tłuszczu.

"Nawet przy niższej zawartości tłuszczu możesz wchłonąć znaczącą ilość karotenoidów, jeśli zastosujesz jenonienasycony olej rzepakowy" - przekonuje Ferruzzi.

W przyszłości naukowcy chcą zbadać, czy ludzie wchłaniają więcej składników odżywczych podczas jednorazowego posiłku złożonego z warzyw, czy w przypadku rozłożenia go na mniejsze przekąski spożywane przez kilka dni.

(PAP/ma)

POLECAMY:

Źródło artykułu:PAP
oliwa z oliweksałatkadressing

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)