Usmaż "po francusku". Więcej nie zjesz klasycznej wersji

Jajecznica to jedno z ulubionych śniadań Polaków, które dostarcza energii na cały poranek. Jeśli klasyczna wersja tego dania nieco się wam znudziła, warto spróbować przyrządzić ją w stylu francuskim. To prawdziwa uczta dla podniebienia.

Jajecznica po francuskuJajecznica po francusku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  PŻm

Mimo że składniki są podobne do tradycyjnej wersji, jajecznica po francusku różni się przede wszystkim sposobem przygotowania. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i kremową konsystencją, która sprawia, że dosłownie rozpływa się w ustach. W przeciwieństwie do bardziej zwartej konsystencji klasycznej jajecznicy, francuska wersja jest miękka i niemal płynna. Aby ją zrobić, trzeba pamiętać o jednym.

Jak zrobić jajecznicę po francusku?

Choć kuchnia francuska często kojarzy się z wymyślnymi i skomplikowanymi daniami, przygotowanie jajecznicy po francusku udowadnia, że nie zawsze tak jest. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie jajek z masłem, co decyduje o jej wyjątkowym smaku. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a efekt potrafi zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na jajecznicę. W Polsce nikt tak jej nie robi

Aby przygotować jajecznicę po francusku, potrzebne są jajka, masło, pieprz i sól, podobnie jak w tradycyjnej wersji. Można również pokusić się o stworzenie dania z boczkiem, zeszkloną cebulką czy szczypiorkiem.

Proces zaczyna się od oddzielenia białek od żółtek i ubicia białek na puszystą masę. Następnie na małej patelni lub w rondelku roztapia się połowę masła na średnim ogniu, dodaje białka i smaży, mieszając, aż lekko przywrą do naczynia.

Potem dodaje się roztrzepane żółtka i delikatnie miesza do lekkiego ścięcia jajek. Na koniec, po zdjęciu dania z ognia, wystarczy już tylko energicznie wmieszać do jajecznicy resztę masła oraz doprawić solą i pieprzem.

Dlaczego warto jeść jajecznicę?

Jajecznica to nie tylko smaczne, ale także zdrowe danie, które dostarcza wielu cennych składników odżywczych. To właśnie dzięki nim potrawa ta może stać się kluczowym elementem zdrowej diety.

Jajka, będące głównym składnikiem jajecznicy, są bogate w białko, witaminy A, E, D, K oraz witaminy z grupy B, takie jak B2, B6 i B12. Oprócz tego zawierają też minerały takie jak fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk i magnez, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Dodali klauzulę "kokainową". Wyszła na jaw w trakcie rozwodu
Dodali klauzulę "kokainową". Wyszła na jaw w trakcie rozwodu
Tuje na działkach ROD. Oto co "mówi" regulamin
Tuje na działkach ROD. Oto co "mówi" regulamin
84-letnia matka z młodszym partnerem. Tak bawiła się na weselu córki
84-letnia matka z młodszym partnerem. Tak bawiła się na weselu córki
Miała tylko 13 lat. Jej występ w teledysku rozpętał aferę
Miała tylko 13 lat. Jej występ w teledysku rozpętał aferę
Przyłapała pasażerów. "Prosimy, aby nie robić tego, co na zdjęciu"
Przyłapała pasażerów. "Prosimy, aby nie robić tego, co na zdjęciu"
Wykonaj ten zabieg w październiku. Wiosną trawnik pięknie się zazieleni
Wykonaj ten zabieg w październiku. Wiosną trawnik pięknie się zazieleni
Kończy 61 lat. Tak wygląda dziś "najpiękniejsza kobieta świata"
Kończy 61 lat. Tak wygląda dziś "najpiękniejsza kobieta świata"
Włóż do suszonych grzybów. Ochronisz przed plagą szkodników
Włóż do suszonych grzybów. Ochronisz przed plagą szkodników
Ostatni dzwonek na zabieg. Borówki będziesz zbierać wiadrami
Ostatni dzwonek na zabieg. Borówki będziesz zbierać wiadrami
Wyciśnij do muszli. Po 10 minutach będzie lśnić jak nowa
Wyciśnij do muszli. Po 10 minutach będzie lśnić jak nowa
Bosacka oceniła popularne parówki. "Mieszanina skór, wiórów i pazurów"
Bosacka oceniła popularne parówki. "Mieszanina skór, wiórów i pazurów"
Zakazane na balkonie. Kto zignoruje przepis, ten będzie żałował
Zakazane na balkonie. Kto zignoruje przepis, ten będzie żałował