Usmaż "po francusku". Więcej nie zjesz klasycznej wersji
Jajecznica to jedno z ulubionych śniadań Polaków, które dostarcza energii na cały poranek. Jeśli klasyczna wersja tego dania nieco się wam znudziła, warto spróbować przyrządzić ją w stylu francuskim. To prawdziwa uczta dla podniebienia.
Mimo że składniki są podobne do tradycyjnej wersji, jajecznica po francusku różni się przede wszystkim sposobem przygotowania. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i kremową konsystencją, która sprawia, że dosłownie rozpływa się w ustach. W przeciwieństwie do bardziej zwartej konsystencji klasycznej jajecznicy, francuska wersja jest miękka i niemal płynna. Aby ją zrobić, trzeba pamiętać o jednym.
Jak zrobić jajecznicę po francusku?
Choć kuchnia francuska często kojarzy się z wymyślnymi i skomplikowanymi daniami, przygotowanie jajecznicy po francusku udowadnia, że nie zawsze tak jest. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie jajek z masłem, co decyduje o jej wyjątkowym smaku. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a efekt potrafi zaskoczyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepszy przepis na jajecznicę. W Polsce nikt tak jej nie robi
Aby przygotować jajecznicę po francusku, potrzebne są jajka, masło, pieprz i sól, podobnie jak w tradycyjnej wersji. Można również pokusić się o stworzenie dania z boczkiem, zeszkloną cebulką czy szczypiorkiem.
Proces zaczyna się od oddzielenia białek od żółtek i ubicia białek na puszystą masę. Następnie na małej patelni lub w rondelku roztapia się połowę masła na średnim ogniu, dodaje białka i smaży, mieszając, aż lekko przywrą do naczynia.
Potem dodaje się roztrzepane żółtka i delikatnie miesza do lekkiego ścięcia jajek. Na koniec, po zdjęciu dania z ognia, wystarczy już tylko energicznie wmieszać do jajecznicy resztę masła oraz doprawić solą i pieprzem.
Czytaj też: Idealna jajecznica? Tych błędów lepiej unikać
Dlaczego warto jeść jajecznicę?
Jajecznica to nie tylko smaczne, ale także zdrowe danie, które dostarcza wielu cennych składników odżywczych. To właśnie dzięki nim potrawa ta może stać się kluczowym elementem zdrowej diety.
Jajka, będące głównym składnikiem jajecznicy, są bogate w białko, witaminy A, E, D, K oraz witaminy z grupy B, takie jak B2, B6 i B12. Oprócz tego zawierają też minerały takie jak fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk i magnez, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.