Idealna jajecznica? Tych błędów lepiej unikać

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Wiele osób zaczyna bądź kończy od niej dzień. W dodatku jest szalenie pożywana. Podczas jej przygotowywania łatwo jednak o błędy, które mają ogromny wpływ na smak.

Jak przygotować idealną jajecznicę?Jak przygotować idealną jajecznicę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zrobienie idealnej jajecznicy może wydawać się prostym zadaniem, lecz nawet doświadczony kucharz może popełnić kilka kluczowych błędów. Jak ich uniknąć? Wystarczy pamiętać o podstawowych zasadach.

Solisz jajka przed usmażeniem? To ogromny błąd

Niezależnie od tego czy lubisz mocno, czy słabiej wysmażoną jajecznicę, to ważne, aby wiedzieć, jak prawidłowo ją przygotować. Okazuje się, że niezwykle ważne jest jej odpowiednie doprawienie. Choć w tym przypadku najczęściej sięgamy po sól, nie każdy wie, że moment jej dodania do jajek ma naprawdę ogromne znaczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na jajecznicę. W Polsce nikt tak jej nie robi

Bardzo częstym błędem jest solenie jajek przed ich usmażeniem. Choć wiele osób robi to automatycznie, warto pamiętać, że sól dodana zbyt wcześnie może sprawić, że potrawa straci swoją puszystość i zrobi się sucha. Najlepiej jest przyprawiać jajecznicę na samym końcu smażenia lub już po przełożeniu na talerz.

Temperatura ma znaczenie

Jednym z najczęstszych błędów jest smażenie jajecznicy na zbyt wysokiej temperaturze. Wielu z nas sądzi, że im szybciej jajecznica będzie gotowa, tym lepiej. Nic bardziej mylnego!

Smażenie na dużym ogniu także może sprawić, że jajka staną się suche. Dla uzyskania najlepszych rezultatów najlepiej smażyć jajecznicę na małym ogniu. Pozwala to na powolne, równomierne ścinanie się jajek, dzięki czemu zachowują kremową konsystencję.

Oprócz tego niezwykle ważne jest to, w jaki sposób przechowujemy jajka. W wielu domach umieszcza się je w drzwiach lodówki, jednak wahania temperatury przy otwieraniu i zamykaniu mogą przyspieszyć ich psucie.

Jajka najlepiej przechowywać na środkowej półce lodówki, gdzie będą miały stałą temperaturę.

Jak rozbijać jajka?

Zazwyczaj rozbijamy je o krawędź blatu lub stołu. To błąd, przez który w naszym daniu może pojawić się mały odłamek skorupki. Wykorzystując płaską powierzchnię, będziemy mogli się przed tym zabezpieczyć.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Wybrane dla Ciebie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀