Idealna jajecznica? Tych błędów lepiej unikać

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Wiele osób zaczyna bądź kończy od niej dzień. W dodatku jest szalenie pożywana. Podczas jej przygotowywania łatwo jednak o błędy, które mają ogromny wpływ na smak.

Idealna jajecznica? Tych błędów lepiej unikaćJak przygotować idealną jajecznicę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
1

Zrobienie idealnej jajecznicy może wydawać się prostym zadaniem, lecz nawet doświadczony kucharz może popełnić kilka kluczowych błędów. Jak ich uniknąć? Wystarczy pamiętać o podstawowych zasadach.

Solisz jajka przed usmażeniem? To ogromny błąd

Niezależnie od tego czy lubisz mocno, czy słabiej wysmażoną jajecznicę, to ważne, aby wiedzieć, jak prawidłowo ją przygotować. Okazuje się, że niezwykle ważne jest jej odpowiednie doprawienie. Choć w tym przypadku najczęściej sięgamy po sól, nie każdy wie, że moment jej dodania do jajek ma naprawdę ogromne znaczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na jajecznicę. W Polsce nikt tak jej nie robi

Bardzo częstym błędem jest solenie jajek przed ich usmażeniem. Choć wiele osób robi to automatycznie, warto pamiętać, że sól dodana zbyt wcześnie może sprawić, że potrawa straci swoją puszystość i zrobi się sucha. Najlepiej jest przyprawiać jajecznicę na samym końcu smażenia lub już po przełożeniu na talerz.

Temperatura ma znaczenie

Jednym z najczęstszych błędów jest smażenie jajecznicy na zbyt wysokiej temperaturze. Wielu z nas sądzi, że im szybciej jajecznica będzie gotowa, tym lepiej. Nic bardziej mylnego!

Smażenie na dużym ogniu także może sprawić, że jajka staną się suche. Dla uzyskania najlepszych rezultatów najlepiej smażyć jajecznicę na małym ogniu. Pozwala to na powolne, równomierne ścinanie się jajek, dzięki czemu zachowują kremową konsystencję.

Oprócz tego niezwykle ważne jest to, w jaki sposób przechowujemy jajka. W wielu domach umieszcza się je w drzwiach lodówki, jednak wahania temperatury przy otwieraniu i zamykaniu mogą przyspieszyć ich psucie.

Jajka najlepiej przechowywać na środkowej półce lodówki, gdzie będą miały stałą temperaturę.

Jak rozbijać jajka?

Zazwyczaj rozbijamy je o krawędź blatu lub stołu. To błąd, przez który w naszym daniu może pojawić się mały odłamek skorupki. Wykorzystując płaską powierzchnię, będziemy mogli się przed tym zabezpieczyć.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP

Wybrane dla Ciebie

Spryskaj tym mech. Trawnik znów będzie nieskazitelny
Spryskaj tym mech. Trawnik znów będzie nieskazitelny
Tyle razy wychodziła za mąż. "Nawet ze świadkiem z poprzedniego ślubu"
Tyle razy wychodziła za mąż. "Nawet ze świadkiem z poprzedniego ślubu"
Janczar romansował z wykładowczynią baletu. Mają razem syna
Janczar romansował z wykładowczynią baletu. Mają razem syna
Spotkała się z Hitlerem. Oto co usłyszał od Polki
Spotkała się z Hitlerem. Oto co usłyszał od Polki
"Jestem rozwódką". Nie ukrywała, co wydarzyło się krótko po ślubie
"Jestem rozwódką". Nie ukrywała, co wydarzyło się krótko po ślubie
Wieniawa bawi się w Dubaju. Tak ubrała się na kort
Wieniawa bawi się w Dubaju. Tak ubrała się na kort
Wyszła za Polaka. Zażądał rozwodu, gdy odkrył prawdę
Wyszła za Polaka. Zażądał rozwodu, gdy odkrył prawdę
Wygrzewa się na plaży. Tychoniewicz postawiła na minimalistyczne bikini
Wygrzewa się na plaży. Tychoniewicz postawiła na minimalistyczne bikini
Jest genderfluid. Otwarcie mówi o swojej płci
Jest genderfluid. Otwarcie mówi o swojej płci
Tak zmieniła ją choroba. Od lat walczy ze stwardnieniem rozsianym
Tak zmieniła ją choroba. Od lat walczy ze stwardnieniem rozsianym
Ola Adamska wkroczyła na ściankę. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Ola Adamska wkroczyła na ściankę. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Nie można oderwać oczu. Kasia Sawczuk wyglądała obłędnie
Nie można oderwać oczu. Kasia Sawczuk wyglądała obłędnie