FitnessJak schudnąć do wiosny?

Jak schudnąć do wiosny?

Jak schudnąć do wiosny?

Zmiana nawyków żywieniowych w połączeniu z ruchem to skuteczna metoda na zrzucenie zbędnych kilogramów. Stosując poniższe wskazówki masz szansę zrzucić zbędne kilogramy i cieszyć się wymarzoną sylwetką.

Zmiana nawyków żywieniowych w połączeniu z ruchem to skuteczna metoda na zrzucenie zbędnych kilogramów. Stosując poniższe wskazówki masz szansę zrzucić zbędne kilogramy i cieszyć się wymarzoną sylwetką.

Dołącz do 30-dniowego wyzwania na wiosnę i rozpocznij pracę nad trwałą zmianą swojego stylu życia.

Zacznijmy od pokus. Każdy ma czasem ochotę na słodycze. Zamiast sięgać po bułki drożdżowe, batoniki czy ciasteczka, możesz wybrać ananasa, który ma w sobie bromelinę wspomagającą proces trawienia lub grejpfruta pobudzającego spalanie tłuszczów.

W chwilach słabości pamiętaj też o suszonych śliwkach, które przyspieszają przemianę materii i są niezwykle bogate w błonnik.

Wskazówek udzieliła dr Barbara Jerschina, lekarz internista Grupy LUX MED.

(kg)/(mtr), WP Kobieta

1 / 6

Zadbaj o jędrność skóry

Obraz
© 123RF

Utracie wagi może towarzyszyć wiotczenie skóry. Naprzemienne prysznice (ciepła woda na zmianę z zimną) zamiast gorących kąpieli pozwolą ci ją ujędrnić, a nawet zredukować cellulit.

Dołącz do tego masaże oraz peelingi całego ciała. Jeśli twoja skóra jest bardziej wymagająca, możesz skorzystać z profesjonalnych zabiegów ujędrniających w gabinetach medycyny estetycznej.

2 / 6

Zamień białe na brązowe

Obraz
© 123RF

Pełnoziarniste makarony, ciemne pieczywo i brązowy ryż zawierają inny, zdrowszy rodzaj cukrów (węglowodany złożone, które wchłaniają się wolniej) w porównaniu do swoich białych odpowiedników.

Pełne ziarno to również bogactwo błonnika, który poprawia przemianę materii, jest podstawowym źródłem witamin z grupy B oraz ogranicza wchłanianie tłuszczów.

3 / 6

Redukuj tłuszcz w diecie

Obraz
© 123RF

Warto zastąpić mięso o wysokiej zawartości tłuszczu (wieprzowina) np. kurczakiem, indykiem, cielęciną, chudą wołowiną, a najlepiej rybami.

Jeśli to dla ciebie zbyt trudne, wprowadzaj zmiany stopniowo. Zrezygnuj ze smażenia - postaw na pieczenie lub gotowanie na parze.

Do sałat dodawaj natomiast świeże oleje (lniany, rzepakowy, z pestek z dyni) lub oliwę z oliwek, które są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy.

4 / 6

Świeże warzywa to podstawa

Obraz
© 123RF

Staraj się jeść warzywa jak najmniej obrobione termicznie.

Świeże produkty wspomagają trawienie oraz dostarczają dużo witamin i energii, dzięki czemu będziesz miała siłę na codzienne obowiązki i aktywność fizyczną.
Warto dodawać je do głównych posiłków.

5 / 6

Woda zamiast napojów słodzonych

Obraz
© 123RF

Słodzone napoje gazowane nie tylko dostarczają organizmowi ogromnej dawki cukrów, ale również wzmagają apetyt oraz pragnienie. Bezsmakowa woda to jedyny napój, który nie zawiera kalorii.

W trakcie odchudzania powinno się wypijać powyżej 2,5 litra płynów dziennie. Szklanka wody przed posiłkiem sprawi, że szybciej będziemy czuć się najedzeni.

6 / 6

Zamiast jechać - przejdź się

Obraz
© 123RF

Pamiętaj, że długie spacery to również aktywność fizyczna, a ruch na świeżym powietrzu dodatkowo wzmacnia organizm. Jeśli nie masz czasu na regularne treningi, staraj się maksymalnie zwiększyć liczbę kilometrów, które przechodzisz w ciągu dnia.

Możesz wysiąść przystanek wcześniej, korzystać wyłącznie ze schodów czy chodzić na zakupy do sklepu ulicę dalej.

Pomyśl też, jaka aktywność sprawia ci największą przyjemność: taniec, rower, a może joga?

Ruch ma wzmacniać i kształtować sylwetkę, ale przede wszystkim sprawiać przyjemność.

dietazdrowiekalorie

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (12)