GotowaniePrzepisyJaka kawa jest najlepsza?

Jaka kawa jest najlepsza?

Kawa rozpuszczalna cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, gdyż można ją bardzo łatwo i szybko przygotować. Jednak przeciwnicy kawy instant twierdzą, że nie ma ona takiego aromatu i nie jest produkowana w sposób naturalny.

Jaka kawa jest najlepsza?
Źródło zdjęć: © sxc.hu

05.09.2011 | aktual.: 28.08.2018 15:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kawa naturalna sprzedawana jako świeżo zmielona lub w całych ziarnach jest droższa i trochę trudniej dostępna. Jednak smakosze są zgodni: ma ona niezrównany, głęboki smak i zapach.

Kawa w kilka minut

Kawę rozpuszczalną produkuje się od lat 50. XX wieku. Podczas produkcji ziaren nie mieli się, ale kruszy. Z pokruszonych ziaren w strumieniu gorącej wody, pod dużym ciśnieniem, powstaje ekstrakt. Jest on czyszczony, filtrowany i na końcu suszony.

W nieco odmienny sposób powstaje kawa granulowana. W tym przypadku proces produkcji wygląda inaczej. Po uzyskaniu ekstraktu wtłacza się go pod ciśnieniem do maszyny suszącej.

Niewątpliwą zaletą kawy rozpuszczalnej jest to, że można ją przygotować szybko, nie trzeba dokupywać też żadnych dodatkowych urządzeń. Jednak jest to kawa o dużo słabszym aromacie od tej świeżo mielonej i produkuje się ją z ziaren o znacznie gorszej jakości.

Smak natury

Naturalna kawa nie jest poddawana takiej obróbce. Ziarna są jedynie prażone i nie zawierają żadnych dodatków, polepszaczy smaku i konserwantów. W sklepach możemy kupić całe lub mielone ziarna. Przygotowanie takiej kawy trwa dłużej.

Którą wybrać?

Kawa parzona zawiera kafestol i kahweol. Związki te znajdują się na powierzchni ziaren, powstają także w procesie produkcji kawy. Są szkodliwe dla zdrowia, bo zwiększają poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto podrażniają przewód pokarmowy.

Rozpuszczalna natomiast nie jest tak bogata w te szkodliwe związki, ale zawiera bardzo dużo niklu, który w nadmiarze przyczynia się do powstawania alergii, uszkadza błony śluzowe, może też przyczyniać się do powstawania nowotworów. Ponadto przy produkcji kawy instant używa się konserwantów, polepszaczy smaku i aromatu, a kawa prażona to produkt w 100% naturalny. Najlepiej przygotowywać ją w cieszących się coraz większą popularnością tradycyjnych i ciśnieniowych ekspresach do kawy, dzięki którym tak przygotowany napar jest zdecydowanie zdrowszy i bardziej aromatyczny.

Kawa naturalna zawiera też więcej kofeiny, która w niewielkich ilościach korzystnie wpływa na organizm: wypłukuje toksyczne substancje, polepsza koncentracje i pamięć, dobrze działa na trawienie i przemianę materii.

Jednak jej nadmiaru powinny unikać osoby z nadciśnieniem i stanami lękowymi. Nadużywanie kofeiny prowadzi też do większej podatności na stany zapalne. Natomiast kanadyjscy badacze uważają, że u osób z wolniejszym metabolizmem zwiększa ona ryzyko występowania chorób serca.

Warto zwrócić uwagę na to, że kawa jest także źródłem wolnych rodników, które działają antynowotworowo.

(sp/sr)

zdrowiekawakuchnia
Komentarze (14)