Czas na szparagi

Właśnie trwa sezon na szparagi. Warto go wykorzystać, ponieważ nie trwa długo, a warzywa te są smaczne, zdrowe, szybkie w przygotowaniu. Mamy do wyboru szparagi zielone lub białe, te drugie są bardziej cenione, ponieważ charakteryzują się delikatnym smakiem.

Obraz
Źródło zdjęć: © sxc.hu

Rzadziej spotykane są szparagi fioletowe, ich specyficzny aromat i smak nie każdemu odpowiada. Niezależnie od rodzaju, pasują do każdego dania.

Starożytny przysmak

Znane były już Grekom i Rzymianom, którzy wykorzystywali je w celach leczniczych. W Europie zdobyły popularność dopiero w XVII wieku. Dziś są m.in. elementem kuchni francuskiej, niemieckiej.

Jedzmy szparagi

Szparagi zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, tylko 10 sztuk dostarcza niemal 50% dziennego zapotrzebowania. Są również źródłem witaminy C, witaminy E i beta-karotenu. Działają korzystnie na skórę i antyrodnikowo. Ponadto znajdziemy w nich witaminy z grupy B (witaminę B1 i B2) oraz wapń, magnez, potas czy sód. Warzywa te mają właściwości przeczyszczające i moczopędne. Mają niewiele kalorii, zaledwie 18 w 100g.

Jakie wybrać?

Należy wybierać warzywa świeże, są one błyszczące, jędrne i chrupkie. Można też potrzeć jeden szparag o drugi, powinny zaskrzypieć. Najlepiej przyrządzić jak najszybciej po zakupie.

Obieramy tylko białe szparagi (zielone jemy nieobrane), zawsze z góry na dół. Robimy to zwykłą obieraczką do warzyw. Łykowate części odcinamy. Potem warzywa dokładnie myjemy i gotujemy przez kwadrans w posolonej wodzie z dodatkiem masła. Trzeba uważać, by ich nie rozgotować bo tracą wtedy smak.

Jak przygotować?

Można je podać podobnie jak fasolkę szparagową – z podsmażoną bułką tartą, ale nadają się też do grillowania (pasują do łososia z grilla) i zapiekania w piekarniku.

Dobre są także podane z sosem beszamelowym, serowym, musztardowym, holenderskim, vinegret lub czosnkowym. Te delikatne warzywa doskonałe są również do zup kremów, zapiekanek i sałatek oraz jako dodatek do pizzy, tart czy rissotta. Popularną przekąską są pędy szparagów zawinięte w szynkę parmeńską i posypane tartym parmezanem.

Szparagi z piekarnika

- zielone szparagi
- parmezan
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, czosnek granulowany

Od umytych szparagów odcinamy twarde części. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki. Warzywa ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić, dodać pieprz, czosnek, skropić oliwą i wymieszać.

Piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez pół godziny. Następnie szparagi należy posypać parmezanem i włożyć do ciepłego piekarnika, aby ser się stopił.

(sp/sr)

Wybrane dla Ciebie

"Siostra mnie nienawidziła". Zdradziła brutalną prawdę o rodzinie
"Siostra mnie nienawidziła". Zdradziła brutalną prawdę o rodzinie
Kończy 50 lat. To z nim ma dwoje dzieci
Kończy 50 lat. To z nim ma dwoje dzieci
Został ojcem w wieku 55 lat. Zdradził imię syna
Został ojcem w wieku 55 lat. Zdradził imię syna
Dodali klauzulę "kokainową". Wyszła na jaw po rozstaniu
Dodali klauzulę "kokainową". Wyszła na jaw po rozstaniu
Tuje na działkach ROD. Oto co "mówi" regulamin
Tuje na działkach ROD. Oto co "mówi" regulamin
84-letnia matka z młodszym partnerem. Tak bawiła się na weselu córki
84-letnia matka z młodszym partnerem. Tak bawiła się na weselu córki
Miała tylko 13 lat. Jej występ w teledysku rozpętał aferę
Miała tylko 13 lat. Jej występ w teledysku rozpętał aferę
Przyłapała pasażerów. "Prosimy, aby nie robić tego, co na zdjęciu"
Przyłapała pasażerów. "Prosimy, aby nie robić tego, co na zdjęciu"
Wykonaj ten zabieg w październiku. Wiosną trawnik pięknie się zazieleni
Wykonaj ten zabieg w październiku. Wiosną trawnik pięknie się zazieleni
Kończy 61 lat. Tak wygląda dziś "najpiękniejsza kobieta świata"
Kończy 61 lat. Tak wygląda dziś "najpiękniejsza kobieta świata"
Włóż do suszonych grzybów. Ochronisz przed plagą szkodników
Włóż do suszonych grzybów. Ochronisz przed plagą szkodników
Ostatni dzwonek na zabieg. Borówki będziesz zbierać wiadrami
Ostatni dzwonek na zabieg. Borówki będziesz zbierać wiadrami