Czas na szparagi

Właśnie trwa sezon na szparagi. Warto go wykorzystać, ponieważ nie trwa długo, a warzywa te są smaczne, zdrowe, szybkie w przygotowaniu. Mamy do wyboru szparagi zielone lub białe, te drugie są bardziej cenione, ponieważ charakteryzują się delikatnym smakiem.

Obraz
Źródło zdjęć: © sxc.hu

Rzadziej spotykane są szparagi fioletowe, ich specyficzny aromat i smak nie każdemu odpowiada. Niezależnie od rodzaju, pasują do każdego dania.

Starożytny przysmak

Znane były już Grekom i Rzymianom, którzy wykorzystywali je w celach leczniczych. W Europie zdobyły popularność dopiero w XVII wieku. Dziś są m.in. elementem kuchni francuskiej, niemieckiej.

Jedzmy szparagi

Szparagi zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, tylko 10 sztuk dostarcza niemal 50% dziennego zapotrzebowania. Są również źródłem witaminy C, witaminy E i beta-karotenu. Działają korzystnie na skórę i antyrodnikowo. Ponadto znajdziemy w nich witaminy z grupy B (witaminę B1 i B2) oraz wapń, magnez, potas czy sód. Warzywa te mają właściwości przeczyszczające i moczopędne. Mają niewiele kalorii, zaledwie 18 w 100g.

Jakie wybrać?

Należy wybierać warzywa świeże, są one błyszczące, jędrne i chrupkie. Można też potrzeć jeden szparag o drugi, powinny zaskrzypieć. Najlepiej przyrządzić jak najszybciej po zakupie.

Obieramy tylko białe szparagi (zielone jemy nieobrane), zawsze z góry na dół. Robimy to zwykłą obieraczką do warzyw. Łykowate części odcinamy. Potem warzywa dokładnie myjemy i gotujemy przez kwadrans w posolonej wodzie z dodatkiem masła. Trzeba uważać, by ich nie rozgotować bo tracą wtedy smak.

Jak przygotować?

Można je podać podobnie jak fasolkę szparagową – z podsmażoną bułką tartą, ale nadają się też do grillowania (pasują do łososia z grilla) i zapiekania w piekarniku.

Dobre są także podane z sosem beszamelowym, serowym, musztardowym, holenderskim, vinegret lub czosnkowym. Te delikatne warzywa doskonałe są również do zup kremów, zapiekanek i sałatek oraz jako dodatek do pizzy, tart czy rissotta. Popularną przekąską są pędy szparagów zawinięte w szynkę parmeńską i posypane tartym parmezanem.

Szparagi z piekarnika

- zielone szparagi
- parmezan
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, czosnek granulowany

Od umytych szparagów odcinamy twarde części. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki. Warzywa ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić, dodać pieprz, czosnek, skropić oliwą i wymieszać.

Piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez pół godziny. Następnie szparagi należy posypać parmezanem i włożyć do ciepłego piekarnika, aby ser się stopił.

(sp/sr)

Wybrane dla Ciebie
Jak przetrzymać kwiaty na kolejny rok? Zimowanie chryzantem
Jak przetrzymać kwiaty na kolejny rok? Zimowanie chryzantem
Staszczyk mówi o polityce. "Żyjemy w wolnym kraju"
Staszczyk mówi o polityce. "Żyjemy w wolnym kraju"
Agnieszka Sienkiewicz na gali BohaterONy. Kreacja w kwiaty zwracała uwagę
Agnieszka Sienkiewicz na gali BohaterONy. Kreacja w kwiaty zwracała uwagę
Oszukiwał ją przez pół roku. Natalia Sikora z "The Voice" straciła majątek
Oszukiwał ją przez pół roku. Natalia Sikora z "The Voice" straciła majątek
Stanisław Tym zmarł na amyloidozę. Choroba postępowała bardzo szybko
Stanisław Tym zmarł na amyloidozę. Choroba postępowała bardzo szybko
"Trzy badziewia z Żabki". Firma reaguje po ostrych słowach Bosackiej
"Trzy badziewia z Żabki". Firma reaguje po ostrych słowach Bosackiej
Robert Moskwa stracił majątek. Nie ukrywa, ile musiał oddać bankowi
Robert Moskwa stracił majątek. Nie ukrywa, ile musiał oddać bankowi
Jajecznica po japońsku robi furorę. Takiej jeszcze nie jadłeś
Jajecznica po japońsku robi furorę. Takiej jeszcze nie jadłeś
Reklamówka wisi w klasie. To, co wrzucają do niej dzieci, wyciska łzy
Reklamówka wisi w klasie. To, co wrzucają do niej dzieci, wyciska łzy
Do takiego domu seniora chciałby trafić. W Polsce ich nie ma
Do takiego domu seniora chciałby trafić. W Polsce ich nie ma
Nagminny błąd. To dlatego wędlina psuje się po dwóch dniach
Nagminny błąd. To dlatego wędlina psuje się po dwóch dniach
Jerzy Zelnik żałuje jednej rzeczy. "Aborcji dokonałem jako człowiek niewierzący"
Jerzy Zelnik żałuje jednej rzeczy. "Aborcji dokonałem jako człowiek niewierzący"