Czas na szparagi

Właśnie trwa sezon na szparagi. Warto go wykorzystać, ponieważ nie trwa długo, a warzywa te są smaczne, zdrowe, szybkie w przygotowaniu. Mamy do wyboru szparagi zielone lub białe, te drugie są bardziej cenione, ponieważ charakteryzują się delikatnym smakiem.

Obraz
Źródło zdjęć: © sxc.hu

Rzadziej spotykane są szparagi fioletowe, ich specyficzny aromat i smak nie każdemu odpowiada. Niezależnie od rodzaju, pasują do każdego dania.

Starożytny przysmak

Znane były już Grekom i Rzymianom, którzy wykorzystywali je w celach leczniczych. W Europie zdobyły popularność dopiero w XVII wieku. Dziś są m.in. elementem kuchni francuskiej, niemieckiej.

Jedzmy szparagi

Szparagi zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, tylko 10 sztuk dostarcza niemal 50% dziennego zapotrzebowania. Są również źródłem witaminy C, witaminy E i beta-karotenu. Działają korzystnie na skórę i antyrodnikowo. Ponadto znajdziemy w nich witaminy z grupy B (witaminę B1 i B2) oraz wapń, magnez, potas czy sód. Warzywa te mają właściwości przeczyszczające i moczopędne. Mają niewiele kalorii, zaledwie 18 w 100g.

Jakie wybrać?

Należy wybierać warzywa świeże, są one błyszczące, jędrne i chrupkie. Można też potrzeć jeden szparag o drugi, powinny zaskrzypieć. Najlepiej przyrządzić jak najszybciej po zakupie.

Obieramy tylko białe szparagi (zielone jemy nieobrane), zawsze z góry na dół. Robimy to zwykłą obieraczką do warzyw. Łykowate części odcinamy. Potem warzywa dokładnie myjemy i gotujemy przez kwadrans w posolonej wodzie z dodatkiem masła. Trzeba uważać, by ich nie rozgotować bo tracą wtedy smak.

Jak przygotować?

Można je podać podobnie jak fasolkę szparagową – z podsmażoną bułką tartą, ale nadają się też do grillowania (pasują do łososia z grilla) i zapiekania w piekarniku.

Dobre są także podane z sosem beszamelowym, serowym, musztardowym, holenderskim, vinegret lub czosnkowym. Te delikatne warzywa doskonałe są również do zup kremów, zapiekanek i sałatek oraz jako dodatek do pizzy, tart czy rissotta. Popularną przekąską są pędy szparagów zawinięte w szynkę parmeńską i posypane tartym parmezanem.

Szparagi z piekarnika

- zielone szparagi
- parmezan
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, czosnek granulowany

Od umytych szparagów odcinamy twarde części. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki. Warzywa ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić, dodać pieprz, czosnek, skropić oliwą i wymieszać.

Piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez pół godziny. Następnie szparagi należy posypać parmezanem i włożyć do ciepłego piekarnika, aby ser się stopił.

(sp/sr)

Wybrane dla Ciebie
Użyj tego produktu. Zatkany zlew przestanie być problemem
Użyj tego produktu. Zatkany zlew przestanie być problemem
Anna Wendzikowska mówi o wstydzie. "Nawet w samotności nie podziwiamy swojego ciała"
Anna Wendzikowska mówi o wstydzie. "Nawet w samotności nie podziwiamy swojego ciała"
Nie bała się szczerości. Anna Karczmarczyk o samotności matek
Nie bała się szczerości. Anna Karczmarczyk o samotności matek
Karczmarczyk szczerze o macierzyństwie. "Wielka i głęboka rzeka samotności"
Karczmarczyk szczerze o macierzyństwie. "Wielka i głęboka rzeka samotności"
Tak sprawdzisz swój wiek mentalny. Odpowiedz na 8 pytań
Tak sprawdzisz swój wiek mentalny. Odpowiedz na 8 pytań
Emilia Clarke przeszła dwa udary. "Kiedy oglądałam skany mózgu, byłam w szoku"
Emilia Clarke przeszła dwa udary. "Kiedy oglądałam skany mózgu, byłam w szoku"
Magdalena Kumorek była gwiazdą "Przepisu na życie". Dziś trudno ją rozpoznać
Magdalena Kumorek była gwiazdą "Przepisu na życie". Dziś trudno ją rozpoznać
Mały detal w łazience. Zmiana ogromna
Mały detal w łazience. Zmiana ogromna
Mirella była więziona przez 27 lat. "Nie jest ani dzieckiem, ani kobietą"
Mirella była więziona przez 27 lat. "Nie jest ani dzieckiem, ani kobietą"
Grała Andżelikę w "13 posterunku". Tak wygląda po latach
Grała Andżelikę w "13 posterunku". Tak wygląda po latach
Kroisz ziemniaki przed wrzuceniem do garnka? Ekspertka odradza
Kroisz ziemniaki przed wrzuceniem do garnka? Ekspertka odradza
"Uciekajcie". Mówi, jakiej części garderoby nie znosi u mężczyzn
"Uciekajcie". Mówi, jakiej części garderoby nie znosi u mężczyzn