UrodaJedz śliwki, będziesz piękna

Jedz śliwki, będziesz piękna

Śliwki to owoce, które mogą korzystnie wpłynąć na naszą urodę. Szczególnie powinny docenić je osoby, które mają problem z cerą naczynkową. Duża ilość przeciwutleniaczy w śliwkach hamuje powstawanie zmarszczek.

Jedz śliwki, będziesz piękna
Źródło zdjęć: © © photopitu - Fotolia.com

Śliwki to owoce, które mogą korzystnie wpłynąć na naszą urodę. Szczególnie powinny docenić je osoby, które mają problem z cerą naczynkową. Duża ilość przeciwutleniaczy w śliwkach hamuje proces starzenia się.

Mają intensywną barwę, są aromatyczne i bardzo zdrowe. W Polsce najbardziej popularne odmiany to: węgierki, renklody, stanley, opale i mirabelki. Śliwki o ciemnofioletowej barwie są bogate w składniki odżywcze.

Zawierają witaminy A, C, E, B6, K, PP, polifenole, błonnik, magnez, potas, żelazo, fosfor, bar. Wykazują silne działanie przeciwutleniające (dzięki obfitości antyutleniaczy: tanin, flawonoidów, naringeniny, hesperydyny, kwasu ferulowego).

Mniej zmarszczek
Śliwki zawierają znaczne ilości witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne, a witamina K odpowiadająca za krzepnięcie krwi pomaga zapobiec uwidacznianiu się naczyń krwionośnych na skórze. Duża ilość przeciwutleniaczy w śliwkach hamuje proces starzenia się, a więc powstrzymuje m. in. powstawanie zmarszczek.

Śliwki powinny docenić kobiety mające problem z pękającymi naczynkami. Owoce te zawierają znaczną ilość witaminy K, która reguluje proces krzepnięcia krwi, oraz witaminy C, uszczelniającej naczynia krwionośne.

Obecne w śliwkach przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się, a więc i powstawanie zmarszczek. Preparaty zawierające wyciągi z tych owoców zadziałają również przeciwzmarszczkowo oraz głęboko oczyszczą i zwężą pory skóry.

Maseczka ze śliwek działa wygładzająco na niewielkie zmarszczki, a także oczyszcza i zwęża pory. Możemy ją wykonać, rozgniatając dojrzałe śliwki bez pestek i mieszając z ubitą pianą z białek. Maseczkę nakładamy na twarz na około 15-20 minut.

Pomagają w odchudzaniu
Śliwki polecane są przekąska dla wszystkich, którzy chcą stracić zbędne kilogramy. Dzięki zawartości pektyn, z organizmu lepiej usuwane są resztki pokarmów. Pektyny usprawniają i przyśpieszają perystaltykę jelit i regulują gospodarkę kwasów żółciowych.

Zawarte w śliwkach pektyny zapewniają też uczucie sytości, dzięki czemu przez pewien czas po zjedzeniu owoców, żołądek nie będzie miał ochoty na inne słodkie przysmaki. Należy jednak pamiętać, że śliwki jedzone w nadmiarze powodują biegunkę.

Niszczą komórki rakowe
Amerykańskie badania dowiodły, że wyciąg ze śliwek niszczy komórki nowotworowe nie naruszając zdrowych komórek. Testy wykazały też, że właściwości śliwek zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Dołączenie owoców do swojego menu powstrzymuje wchłanianie cholesterolu zapobiegając miażdżycy i reguluje ciśnienie krwi. Co więcej śliwki mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego dzięki zawartości magnezu i witaminy B6. Śliwki są szczególnie polecane chorym na kamicę nerkową i reumatyzm.

(gabi), kobieta.wp.pl

urodadietazdrowie

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (44)