Wykorzystaj śliwki w kuchni

Trwa jeszcze sezon na śliwki, warto więc w pełni wykorzystać te owoce. Dostępnych jest wiele gatunków i jest w czym wybierać. Różnią się między sobą kolorem, kształtem czy wielkością oraz smakiem. Jadane są przede wszystkim na surowo, ale także w postaci suszonej oraz przerabiane na kompoty lub powidła. Dodajemy je także do ciast. Oto kilka wskazówek jak najlepiej wykorzystać te wspaniałe owoce.

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Trwa jeszcze sezon na śliwki, warto więc w pełni wykorzystać te owoce. Dostępnych jest wiele gatunków i jest w czym wybierać. Różnią się między sobą kolorem, kształtem czy wielkością oraz smakiem. Jadane są przede wszystkim na surowo, ale także w postaci suszonej oraz przerabiane na kompoty lub powidła. Dodajemy je także do ciast. Oto kilka wskazówek jak najlepiej wykorzystać te wspaniałe owoce.

W Państwie Środka śliwki uprawiano już ponad 3000 lat temu. Później trafiły do Syrii, skąd sprowadzono je na południe Europy, a następnie dzięki Rzymianom rozpowszechniły się na pozostałej części kontynentu. Były także wysoko cenione w starożytnym Egipcie. Świadczy o tym chociażby fakt, że wkładano je zmarłym do grobowców, aby zapewnić im godziwy posiłek w zaświatach.

Czemu warto jeść śliwki?

Śliwki zawierają ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Mają sporo witamin z grupy B, przez co zbawiennie wpływają na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie. Dodatkowo w ciemnych odmianach znajdują polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy, które działają antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo. Śliwki są przy tym niskokaloryczne - 100 g to zaledwie 45 kcal!

Owoce te są bardzo smaczne na surowo, a suszone śliwki mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy: neutralizują nadmiar wydzielanych kwasów trawiennych, działają pobudzająco na perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom, przeciwdziałają zatruciom pokarmowym, są też cennym źródłem błonnika i ułatwiają spalanie tłuszczu.

Śliwki warto wykorzystać w kuchni. Te owoce mają naprawdę szerokie zastosowanie w kulinariach. W zależności od odmiany można je użyć do wielu dań.

Do ciast, knedli, powideł, mięs, sosów (drób i inne białe mięsa) , a także bigosu pasują węgierki. Te śliwki są podłużne, soczyste i pachnące, o ciemnofioletowej skórce, zwartym miąższu o żółtozielonej barwie i o delikatnie cierpkim smaku.

Na kompoty nadają się renklody. Są okrągłe o żółtej, zielonej lub czerwonej skórce i odpowiadającym im kolorem miąższu. Bardzo słodkie, czasem lekko kwaskowate.

Do przetworów wybierzmy najlepiej mirabelki, ponieważ podczas długiego smażenia zachowują kolor, aromat i składniki odżywcze. Owoce są małe, ciemnozłote, mają cierpki smak.

Śliwki podawane są także marynowane w occie jako dodatek do mięs. W Japonii zalewa się je solanką z dodatkiem bazylii. Ze śliwek można przyrządzić również zupę śliwkową czy nieco już zapomnianą kaszę jaglaną ze śliwkami. Przygotowuje się z nich także znane trunki, np. polską śliwowicę i tarniówkę czy bałkańską rakiję, lub dodaje do grzańca.

Wybrane dla Ciebie

Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik