Krupnik jak u babci
Ma swoich zagorzałych wielbicieli i zadeklarowanych wrogów, ale trudno znaleźć bardziej tradycyjną polską zupę.
28.12.2015 | aktual.: 28.12.2015 08:49
Ze względu na podstawowy składnik, czyli kaszę, krupnik powinien regularnie gościć na naszych stołach. Rodzinny przepis na to danie zdradziła na swoim blogu Paulina Krajewska. Jak podkreśla blogerka, wymaga minimalnego wysiłku i zaangażowania, a w dodatku zawiera wszystko to, co bardzo lubi, czyli zdrową kaszę, delikatny bulion i warzywa.
Składniki na około 1 litr krupniku: 1l bulionu z indyka, 4 marchewki, 3 pietruszki, kawałek włoskiej kapusty, 1 szklanka kaszy jęczmiennej, sól morska, pieprz czarny.
Włóż wszystkie składniki do jednego garnka i gotuj do momentu, aż warzywa będą odpowiednio miękkie, a kasza w sam raz do jedzenia. I już :)
Sugestie: do krupniku możesz dodać również ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki i świeże zioła - idealna będzie natka pietruszki lub lubczyk. Możesz również użyć bulionu drobiowego lub warzywnego. Nie polecam innych bulionów, ponieważ smak innych mięs może za bardzo zdominować smak kaszy. Krupnik smakuje przepysznie z kawałkami ugotowanego mięsa z indyka lub kurczaka.