Krupnik jak u babci
Ma swoich zagorzałych wielbicieli i zadeklarowanych wrogów, ale trudno znaleźć bardziej tradycyjną polską zupę.
28.12.2015 | aktual.: 28.12.2015 08:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ze względu na podstawowy składnik, czyli kaszę, krupnik powinien regularnie gościć na naszych stołach. Rodzinny przepis na to danie zdradziła na swoim blogu Paulina Krajewska. Jak podkreśla blogerka, wymaga minimalnego wysiłku i zaangażowania, a w dodatku zawiera wszystko to, co bardzo lubi, czyli zdrową kaszę, delikatny bulion i warzywa.
Składniki na około 1 litr krupniku: 1l bulionu z indyka, 4 marchewki, 3 pietruszki, kawałek włoskiej kapusty, 1 szklanka kaszy jęczmiennej, sól morska, pieprz czarny.
Włóż wszystkie składniki do jednego garnka i gotuj do momentu, aż warzywa będą odpowiednio miękkie, a kasza w sam raz do jedzenia. I już :)
Sugestie: do krupniku możesz dodać również ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki i świeże zioła - idealna będzie natka pietruszki lub lubczyk. Możesz również użyć bulionu drobiowego lub warzywnego. Nie polecam innych bulionów, ponieważ smak innych mięs może za bardzo zdominować smak kaszy. Krupnik smakuje przepysznie z kawałkami ugotowanego mięsa z indyka lub kurczaka.