Florentynki - proste ciasteczka z 4 składników
Zamiast kupować łakoci ze sklepu, warto przygotować proste ciasteczka na bazie migdałów.
Czasami każdego z nas nachodzi ochota na coś słodkiego. Zamiast kupować łakoci ze sklepu, warto przygotować proste słodkości na bazie migdałów. Taki pomysł podpowiada Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious.
- Florentynki, czyli maksymalnie delikatne i kruche ciasteczka z płatków migdałowych, które smakują obłędnie zarówno z filiżanką ciepłej herbaty, mocnej kawy, czy też jedzone ot tak, bez żadnych uzupełniaczy. Gdybym miała je określić jednym epitetem stwierdziłabym, że są kobiece - opisuje przepis blogerka.
Składniki na florentynki (około 15-20 sztuk): 150 g płatków migdałowych, 1 białko, 50 g cukru pudru, odrobina Amaretto.
Płatki migdałowe połącz w misce, np. przy pomocy szpatułki z białkiem, cukrem pudrem oraz amaretto. Porcje masy wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia, tworząc okrągłe, maksymalnie płaskie porcje. Piecz w 160 stopni C przez około 10-15 minut do czasu, aż ciasteczka będą złociste.
Sugestie autorki: podczas formowania wypieków zwróć uwagę na to, aby między płatkami migdałów nie było żadnych prześwitów, przez które widać papier - chodzi o to, aby nie było "dziurawych" ciasteczek :) Zamiast Amaretto możesz użyć dowolnego ekstraktu lub z niego zrezygnować. Spód lub wierzch upieczonych i ostudzonych ciasteczek możesz również posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. W ramach urozmaicenia przepisu warto dodać odrobinę pokrojonych na mniejsze kawałki bakalii, np. żurawiny.
Wersja light: Zmniejsz ilość cukru pudru lub zastąp go zblendowanym na puder ksylitolem, cukrem trzcinowym lub stewią w proszku.
rel="nofollow">** www.justmydelicious.com