GotowaniePrzepisyFlorentynki - proste ciasteczka z 4 składników

Florentynki - proste ciasteczka z 4 składników

Zamiast kupować łakoci ze sklepu, warto przygotować proste ciasteczka na bazie migdałów.

Florentynki - proste ciasteczka z 4 składników
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

16.12.2015 | aktual.: 18.12.2015 16:46

Czasami każdego z nas nachodzi ochota na coś słodkiego. Zamiast kupować łakoci ze sklepu, warto przygotować proste słodkości na bazie migdałów. Taki pomysł podpowiada Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious.

- Florentynki, czyli maksymalnie delikatne i kruche ciasteczka z płatków migdałowych, które smakują obłędnie zarówno z filiżanką ciepłej herbaty, mocnej kawy, czy też jedzone ot tak, bez żadnych uzupełniaczy. Gdybym miała je określić jednym epitetem stwierdziłabym, że są kobiece - opisuje przepis blogerka.

Składniki na florentynki (około 15-20 sztuk): 150 g płatków migdałowych, 1 białko, 50 g cukru pudru, odrobina Amaretto.

Płatki migdałowe połącz w misce, np. przy pomocy szpatułki z białkiem, cukrem pudrem oraz amaretto. Porcje masy wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia, tworząc okrągłe, maksymalnie płaskie porcje. Piecz w 160 stopni C przez około 10-15 minut do czasu, aż ciasteczka będą złociste.

Sugestie autorki: podczas formowania wypieków zwróć uwagę na to, aby między płatkami migdałów nie było żadnych prześwitów, przez które widać papier - chodzi o to, aby nie było "dziurawych" ciasteczek :) Zamiast Amaretto możesz użyć dowolnego ekstraktu lub z niego zrezygnować. Spód lub wierzch upieczonych i ostudzonych ciasteczek możesz również posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. W ramach urozmaicenia przepisu warto dodać odrobinę pokrojonych na mniejsze kawałki bakalii, np. żurawiny.

Wersja light: Zmniejsz ilość cukru pudru lub zastąp go zblendowanym na puder ksylitolem, cukrem trzcinowym lub stewią w proszku.

rel="nofollow">** www.justmydelicious.com

Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)