Panforte - świąteczny wypiek prosto z Włoch
Smakuje iście świątecznie, ponieważ przepełnione jest bakaliami, a dodatek mąki jest praktycznie niezauważalny.
20.12.2015 | aktual.: 25.12.2015 16:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Panforte di Siena to włoski (a dokładnie toskański) klasyk pojawiający się na świątecznym stole przede wszystkim w okresie Bożego Narodzenia. Smakuje iście świątecznie, ponieważ przepełnione jest bakaliami, a dodatek mąki jest praktycznie niezauważalny.
Idealnie nadaje się w ramach słodkiej przekąski, za sprawą węglowodanów dodającej energii na długi czas. Dla dzieci natomiast może być to alternatywa dla kupnych batoników, które z reguły nie mają zbyt wiele korzystnych dla naszego organizmu składników. Jak zapewnia autorka przepisu Paulina Krajewska, wypiek ten najlepiej smakuje w towarzystwie gorzkiego espresso.
Składniki na panforte: 300 g migdałów, 100 g skórki pomarańczowej, 100 g skórki cytrynowej, ok. 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, 100 g mąki żytniej typ 720, 100 ml miodu, ok. 100 g cukru pudru + do dekoracji.
Migdały podpraż kilka minut w piekarniku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Gdy będą aromatyczne wymieszaj je ze skórkami, przyprawą oraz mąką. W rondelku podgrzej miód wraz z cukrem pudrem, aż całkowicie się rozpuści. Gdy lekko przestygnie, dolej go do mieszanki bakalii i dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż do pokrytej papierem do pieczenia tortownicy (wymiary 20x20). Piecz w 180 stopni C przez około 40 minut. Upieczone i przestudzone panforte obsyp obficie cukrem pudrem i już.
Sugestie autorski: Użyłam migdałów ze skórką, ale możesz użyć dowolnych. Do ciasta możesz też dodać kilka łyżek kakao. Panforte można przechowywać w lodówce do dziecięciu dni.
Wersja light: cukier puder w cieście możesz zastąpić cukrem trzcinowym, stewią w proszku lub ksylitolem. Możesz też zupełnie z niego zrezygnować poprzestając jedynie przy dodatku miodu.
rel="nofollow">** www.justmydelicious.com