Wlej do mielonych. Trik Magdy Gessler

Kotlety mielone to jedna z najczęściej wybieranych potraw na obiad. Jaki jest najlepszy sposób ich przygotowania? Spróbuj prostego triku Magdy Gessler.

Jak zrobić kotlety mielone?Jak zrobić kotlety mielone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Magda Gessler, znana promotorka kuchni polskiej, ujawnia kulinarne sposoby, dzięki którym kotlety mielone będą wyczekiwanym przez domowników obiadem. Mało kto wie, co może pomóc w tym, aby mięso zyskało nowy wymiar smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Magda Gessler o 15-leciu "Kuchennych rewolucji", cenach w jej restauracjach i nowym programie o hotelach [CAŁY WYWIAD]

Najlepsze kotlety mielone? Oto sekrety Magdy Gessler

Według znanej polskiej restauratorki bardzo ważnym składnikiem, który zapewnia soczystość i puszystość mięsa, jest mocno schłodzona woda gazowana. To ona, a dokładniej uwięzione w niej bąbelki powietrza, sprawiają, że kotlety nabierają lekkości i delikatności. Prosty dodatek kilku łyżek wody do pół kilograma mięsa pozwala cieszyć się zupełnie nowym doświadczeniem kulinarnym.

Podstawą przepisu są też dwa rodzaje mięsa, które restauratorka ze sobą łączy. Podsmażona na maśle cebulka dodaje daniu wyjątkowego aromatu, a namoczona wcześniej bułka zapewnia puszystość gotowych kotletów. W efekcie uzyskujemy danie, które jest chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.

Jak zrobić mielone? Przepis Magdy Gessler - krok po kroku

W jaki dokładnie sposób przygotować mielone tak, jak Magda Gessler? Poniżej znajdziecie przepis.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego);
  • jedna cebula;
  • jedno jajko;
  • pół kajzerki moczonej w mleku;
  • odrobina soli i pieprzu;
  • schłodzona gazowana woda (w proporcji kilka łyżek na pół kilograma mięsa).

Przygotowanie

Zacznij od namoczenia kajzerki w mleku, a później dokładnie odciśnij z pieczywa nadmiar płynu. Następnie podsmaż posiekaną cebulę na złocisto. W misce zmieszaj mięso mielone, cebulę, bułkę, jajko, wodę gazowaną oraz przyprawy. Wyrób masę i uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej. Każdy kotlet obtocz się w bułce tartej, a następnie smaż do uzyskania złocistego koloru.

Smacznego!

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Wybrane dla Ciebie
Wyprowadziła się na wieś. "Nie polecam każdemu"
Wyprowadziła się na wieś. "Nie polecam każdemu"
Optymalna częstotliwość seksu. Wtedy pozytywnie wpływa na zdrowie
Optymalna częstotliwość seksu. Wtedy pozytywnie wpływa na zdrowie
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Nagminny błąd
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Nagminny błąd
Dzieli ich 20 lat. Boberek zostawił dla niej znaną żonę
Dzieli ich 20 lat. Boberek zostawił dla niej znaną żonę
Hit dla dojrzałych kobiet. Ewa Drzyzga wygląda obłędnie
Hit dla dojrzałych kobiet. Ewa Drzyzga wygląda obłędnie
Kiedyś znali ją wszyscy. Oto jak dziś zarabia na życie
Kiedyś znali ją wszyscy. Oto jak dziś zarabia na życie
Oświetlili na różowo Pałac Prezydencki. To inicjatywa Marty Nawrockiej
Oświetlili na różowo Pałac Prezydencki. To inicjatywa Marty Nawrockiej
Prowadziła "Big Brothera" i miała sesję w "Playboyu". Tak się zmieniła
Prowadziła "Big Brothera" i miała sesję w "Playboyu". Tak się zmieniła
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza