Wlej do mielonych. Trik Magdy Gessler

Kotlety mielone to jedna z najczęściej wybieranych potraw na obiad. Jaki jest najlepszy sposób ich przygotowania? Spróbuj prostego triku Magdy Gessler.

Jak zrobić kotlety mielone?
Jak zrobić kotlety mielone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Magda Gessler, znana promotorka kuchni polskiej, ujawnia kulinarne sposoby, dzięki którym kotlety mielone będą wyczekiwanym przez domowników obiadem. Mało kto wie, co może pomóc w tym, aby mięso zyskało nowy wymiar smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Magda Gessler o 15-leciu "Kuchennych rewolucji", cenach w jej restauracjach i nowym programie o hotelach [CAŁY WYWIAD]

Najlepsze kotlety mielone? Oto sekrety Magdy Gessler

Według znanej polskiej restauratorki bardzo ważnym składnikiem, który zapewnia soczystość i puszystość mięsa, jest mocno schłodzona woda gazowana. To ona, a dokładniej uwięzione w niej bąbelki powietrza, sprawiają, że kotlety nabierają lekkości i delikatności. Prosty dodatek kilku łyżek wody do pół kilograma mięsa pozwala cieszyć się zupełnie nowym doświadczeniem kulinarnym.

Podstawą przepisu są też dwa rodzaje mięsa, które restauratorka ze sobą łączy. Podsmażona na maśle cebulka dodaje daniu wyjątkowego aromatu, a namoczona wcześniej bułka zapewnia puszystość gotowych kotletów. W efekcie uzyskujemy danie, które jest chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.

Jak zrobić mielone? Przepis Magdy Gessler - krok po kroku

W jaki dokładnie sposób przygotować mielone tak, jak Magda Gessler? Poniżej znajdziecie przepis.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego);
  • jedna cebula;
  • jedno jajko;
  • pół kajzerki moczonej w mleku;
  • odrobina soli i pieprzu;
  • schłodzona gazowana woda (w proporcji kilka łyżek na pół kilograma mięsa).

Przygotowanie

Zacznij od namoczenia kajzerki w mleku, a później dokładnie odciśnij z pieczywa nadmiar płynu. Następnie podsmaż posiekaną cebulę na złocisto. W misce zmieszaj mięso mielone, cebulę, bułkę, jajko, wodę gazowaną oraz przyprawy. Wyrób masę i uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej. Każdy kotlet obtocz się w bułce tartej, a następnie smaż do uzyskania złocistego koloru.

Smacznego!

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
Magda Gesslerkotlety mieloneprzepis

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)