GotowaniePrzepisyOdwrócone ciasto ze śliwkami

Odwrócone ciasto ze śliwkami

Sezon na śliwki trwa i warto wykorzystać go do przygotowania pysznego ciasta. Jest proste w wykonaniu i doskonale smakuje do popołudniowej kawy.

Odwrócone ciasto ze śliwkami
Źródło zdjęć: © www.mywaysweets.com

21.09.2016 | aktual.: 23.09.2016 12:43

Składniki:

  • 25-30 śliwek, bez pestek, podzielonych na pół
  • 4 jajka
  • 180 g cukru (w porcjach: 80g + 50g + 50g)
  • szczypta soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g gorzkiej czekolady (startej na tarce na drobnych oczkach)
  • masło do wysmarowania formy

*Przygotowanie: *
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy 50g cukru, odstawiamy. Kolejne 50g cukru mieszamy ze śliwkami i przekładamy do tortownicy (najlepiej skórką do dna). Jajka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem (80g) i solą na puszystą masę. W miseczce mieszamy mąkę, płatki migdałowe i czekoladę. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Pieczemy przez 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia na ok. 10 minut. Po tym czasie kroimy dookoła nożem i wyjmujemy z formy. Odwracamy do góry dnem. Gdy ciasto ostygnie, posypujemy obficie cukrem pudrem. Dodatkowo możemy posypać płatkami migdałowymi. Możemy podawać z bitą śmietaną lub lodami. Świetne do kawy i herbaty.
Zobacz także: Sernik pomarańczowo-cytrynowy, który zawsze się udaje

Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)