Odwrócone ciasto ze śliwkami
Sezon na śliwki trwa i warto wykorzystać go do przygotowania pysznego ciasta. Jest proste w wykonaniu i doskonale smakuje do popołudniowej kawy.
21.09.2016 | aktual.: 23.09.2016 12:43
Składniki:
- 25-30 śliwek, bez pestek, podzielonych na pół
- 4 jajka
- 180 g cukru (w porcjach: 80g + 50g + 50g)
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
- 50 g płatków migdałowych
- 100 g gorzkiej czekolady (startej na tarce na drobnych oczkach)
- masło do wysmarowania formy
*Przygotowanie: *
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy 50g cukru, odstawiamy. Kolejne 50g cukru mieszamy ze śliwkami i przekładamy do tortownicy (najlepiej skórką do dna). Jajka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem (80g) i solą na puszystą masę. W miseczce mieszamy mąkę, płatki migdałowe i czekoladę. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Pieczemy przez 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia na ok. 10 minut. Po tym czasie kroimy dookoła nożem i wyjmujemy z formy. Odwracamy do góry dnem. Gdy ciasto ostygnie, posypujemy obficie cukrem pudrem. Dodatkowo możemy posypać płatkami migdałowymi. Możemy podawać z bitą śmietaną lub lodami. Świetne do kawy i herbaty.
Zobacz także: Sernik pomarańczowo-cytrynowy, który zawsze się udaje