Nie kupuj takich bułek. Bosacka mówi, co zawierają

Nie od dziś wiadomo, że białe pieczywo nie należy do najzdrowszych. Czym zastąpić zwykłą kajzerkę? Alternatywy przedstawiła na Instagramie Katarzyna Bosacka, zwracając uwagę, co złego znajduje się w popularnych bułkach, których spożywanie lepiej ograniczyć.

Katarzyna Bosacka mówi o pieczywieKatarzyna Bosacka mówi o pieczywie
Źródło zdjęć: © AKPA
Zuzanna Sierzputowska

Katarzyna Bosacka za pośrednictwem mediów społecznościowych stara się przekazać swoim obserwatorom cenną dawkę wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Dziennikarka postanowiła bliżej przyjrzeć się produktom, które często lądują na naszych śniadaniowych talerzach. Na co zwrócić uwagę, wybierając bułki? Dlaczego poszczególnych rodzajów należy unikać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rynek suplementów rośnie. Bosacka bez litości o Polakach

Bułka na śniadanie? O tym musisz pamiętać

"Klasyczne" bułki kajzerki, przygotowane z mąki wysokooczyszczonej, nie są za zdrowym wyborem. - Tak naprawdę, poza energią, nie ma w sobie wartości odżywczych - mówi otwarcie Bosacka, dopisując w poście, że białe bułki powodują też szybki skok cukru.

- Zdrowszą wersją takiej kajzerki będzie bułka grahamka. Ona również jest zrobiona z pszenicy, ale jest to pszenica pełnoziarnista (grahamka - przyp. red.). Ma dużo więcej błonnika, dużo więcej witaminy B i składników mineralnych - wymienia dziennikarka.

Kolejną alternatywą dla białej kajzerki będzie bułka orkiszowa. - Orkisz to starożytna odmiana pszenicy. Uprawiano ją już tysiące lat temu - mówi Bosacka. Bułki orkiszowe zawierają cenny błonnik.

- Nie dajmy się zwieść. Bułka pełnoziarnista to nie o samo, co bułka wieloziarnista, bułka trzy ziarenka, bułka z ziarenkami - ostrzega.

"Królową wszystkich zdrowych bułek" jest natomiast bułka żytnia. "Bułki żytnie na zakwasie – wspierają trawienie i pomagają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi" - pisze Bosacka.

Twórczyni internetowa, prócz białych kajzerek, namawia do ograniczenia spożywania bułek maślanych, zawierających dużo tłuszczu i cukru, a niewiele błonnika, a także bułek z ulepszaczami, które posiadają sztuczne barwniki oraz konserwanty, czyli składniki niesprzyjające naszemu zdrowiu.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie

Sekretny składnik do rosołu. Zachwyci nawet teściową
Sekretny składnik do rosołu. Zachwyci nawet teściową
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Wyszła za mąż. Suknia ślubna jak z marzeń
Wyszła za mąż. Suknia ślubna jak z marzeń
Wzięła udział w rozbieranej sesji. Wyszło inaczej, niż się spodziewała
Wzięła udział w rozbieranej sesji. Wyszło inaczej, niż się spodziewała
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się myć? Lekarka nie pozostawia złudzeń
Jak często powinniśmy się myć? Lekarka nie pozostawia złudzeń
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko