Nie kupuj takich bułek. Bosacka mówi, co zawierają

Nie od dziś wiadomo, że białe pieczywo nie należy do najzdrowszych. Czym zastąpić zwykłą kajzerkę? Alternatywy przedstawiła na Instagramie Katarzyna Bosacka, zwracając uwagę, co złego znajduje się w popularnych bułkach, których spożywanie lepiej ograniczyć.

Katarzyna Bosacka mówi o pieczywieKatarzyna Bosacka mówi o pieczywie
Źródło zdjęć: © AKPA
Zuzanna Sierzputowska

Katarzyna Bosacka za pośrednictwem mediów społecznościowych stara się przekazać swoim obserwatorom cenną dawkę wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Dziennikarka postanowiła bliżej przyjrzeć się produktom, które często lądują na naszych śniadaniowych talerzach. Na co zwrócić uwagę, wybierając bułki? Dlaczego poszczególnych rodzajów należy unikać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rynek suplementów rośnie. Bosacka bez litości o Polakach

Bułka na śniadanie? O tym musisz pamiętać

"Klasyczne" bułki kajzerki, przygotowane z mąki wysokooczyszczonej, nie są za zdrowym wyborem. - Tak naprawdę, poza energią, nie ma w sobie wartości odżywczych - mówi otwarcie Bosacka, dopisując w poście, że białe bułki powodują też szybki skok cukru.

- Zdrowszą wersją takiej kajzerki będzie bułka grahamka. Ona również jest zrobiona z pszenicy, ale jest to pszenica pełnoziarnista (grahamka - przyp. red.). Ma dużo więcej błonnika, dużo więcej witaminy B i składników mineralnych - wymienia dziennikarka.

Kolejną alternatywą dla białej kajzerki będzie bułka orkiszowa. - Orkisz to starożytna odmiana pszenicy. Uprawiano ją już tysiące lat temu - mówi Bosacka. Bułki orkiszowe zawierają cenny błonnik.

- Nie dajmy się zwieść. Bułka pełnoziarnista to nie o samo, co bułka wieloziarnista, bułka trzy ziarenka, bułka z ziarenkami - ostrzega.

"Królową wszystkich zdrowych bułek" jest natomiast bułka żytnia. "Bułki żytnie na zakwasie – wspierają trawienie i pomagają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi" - pisze Bosacka.

Twórczyni internetowa, prócz białych kajzerek, namawia do ograniczenia spożywania bułek maślanych, zawierających dużo tłuszczu i cukru, a niewiele błonnika, a także bułek z ulepszaczami, które posiadają sztuczne barwniki oraz konserwanty, czyli składniki niesprzyjające naszemu zdrowiu.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Imię to nosi ponad 400 tys. kobiet. Nie każdy wie, co naprawdę oznacza
Imię to nosi ponad 400 tys. kobiet. Nie każdy wie, co naprawdę oznacza
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
To dlatego po 50-tce pojawia się wąsik. Lekarka stawia sprawę jasno
To dlatego po 50-tce pojawia się wąsik. Lekarka stawia sprawę jasno
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat
Chodzi z partnerem na randki? Kozidrak stawia sprawę jasno
Chodzi z partnerem na randki? Kozidrak stawia sprawę jasno
Kożuchowska cała w brązie. Wyglądała jak milion dolarów
Kożuchowska cała w brązie. Wyglądała jak milion dolarów
Ma polskie korzenie. Odwiedził nasz kraj. "Nie zapomnę ani chwili"
Ma polskie korzenie. Odwiedził nasz kraj. "Nie zapomnę ani chwili"
Oddał córce nerkę. Sam omal nie stracił życia
Oddał córce nerkę. Sam omal nie stracił życia
Neurolog radzi, jak zasnąć szybciej. "Pomaga prosta metoda"
Neurolog radzi, jak zasnąć szybciej. "Pomaga prosta metoda"
Jej mąż ma polskie korzenie. Oto skąd pochodzą przodkowie
Jej mąż ma polskie korzenie. Oto skąd pochodzą przodkowie