Jesz posiłki o tej porze? Możesz sobie zaszkodzić
Spożywanie ponad 45 proc. dziennej dawki kalorii po godzinie 17:00 może zaburzać poziom glukozy we krwi. To z kolei poważnie obciąża metabolizm i stanowi realne zagrożenie dla naszego zdrowia.
Od dawna zaleca się, by kolacje były lekkie i jedzone wcześniej. Najnowsze badania przeprowadzone przez Universitat Oberta de Catalunya potwierdzają to zalecenie. Wyniki wskazują, że późne posiłki mocno obciążają metabolizm i mogą wywoływać konsekwencje zdrowotne niezależnie od masy ciała czy ilości tkanki tłuszczowej.
Dlaczego pora posiłku ma tak duże znaczenie?
Badacze wykazali, że osoby, które spożywały ponad 45 proc. kalorii po 17:00, miały wyższy poziom glukozy. - Utrzymywanie wysokiego poziomu glukozy przez długi czas może prowadzić do zwiększonego ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, podwyższonego ryzyka sercowo-naczyniowego (z powodu uszkodzeń naczyń krwionośnych spowodowanych wysokim poziomem glukozy), a także do nasilonego przewlekłego stanu zapalnego, który pogarsza uszkodzenia metaboliczne i sercowo-naczyniowe - mówi dr Diana Díaz Rizzolo, współautorka badań.
Do tej pory uważano, że późne kolacje powodują głównie przyrost masy ciała. Nowe ustalenia pokazują jednak, że sama godzina posiłku ma wpływ na metabolizm glukozy, nawet jeśli dieta i kaloryczność pozostają takie same.
Winogrona chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Ważne odkrycie naukowców z USA
Czytaj także: Jak pozbyć się brzucha? Sposoby na odchudzenie brzucha
Zaskakujące wyniki badań
Badanie objęło 26 osób w wieku 50-70 lat z nadwagą lub stanem przedcukrzycowym. Podzielono je na dwie grupy - ci, którzy większość kalorii spożywali przed wieczorem, oraz ci, którzy ponad 45 proc. przyjmowali po 17:00. Obie grupy jadły tę samą ilość i rodzaj produktów, różniły się tylko porą. Okazało się, że wieczorne posiłki wiązały się z gorszą tolerancją glukozy i częstszym wyborem węglowodanów oraz tłuszczów.
- Zdolność organizmu do metabolizowania glukozy jest ograniczona nocą, ponieważ wydzielanie insuliny maleje, a wrażliwość naszych komórek na ten hormon spada z powodu rytmu dobowego, regulowanego przez centralny zegar w mózgu, skoordynowany z cyklem dnia i nocy - wyjaśnia dr Díaz Rizzolo. Ekspertka podkreśla, że godzina posiłku to kluczowy czynnik zdrowia metabolicznego. - Dotąd decyzje żywieniowe opierały się na dwóch pytaniach: ile jemy i jakie produkty wybieramy. Teraz coraz większego znaczenia nabiera trzeci czynnik związany ze zdrowiem kardiometabolicznym: kiedy jemy - dodaje Díaz Rizzolo. Dlatego badacze zalecają, by najwięcej kalorii spożywać w ciągu dnia - na śniadanie i obiad, a wieczorem unikać obfitych posiłków i produktów ultraprzetworzonych.
Źródło: Eating After 5 PM Could Be Damaging Your Metabolic and Heart Health
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.