Lepiej nie kupuj tej wędliny. Dietetyczka ostrzega

Jakiej wędliny nie powinniśmy kupować? Dietetyczka Dominika Hatala podzieliła się wnioskiem z wizyty w popularnym markecie. Ujawniła, która wędlina jest najbardziej szkodliwa dla zdrowia.

Dietetyczka wskazała najgorszą wędlinę
Dietetyczka wskazała najgorszą wędlinę
Źródło zdjęć: © East News

Kupując wędliny w supermarketach, warto zwrócić przede wszystkim uwagę na ich skład. Dietetyczka Dominika Hatala przeanalizowała produkty z oferty znanego dyskontu i wskazała najgorszy wybór z możliwych. Produkt ten zawiera jedynie 61 proc. mięsa oraz szkodliwe dodatki, takie jak karagen czy glutaminian monosodowy.

Która wędlina jest najgorsza?

Kiełbasa żywiecka, mimo popularności, nie powinna być częścią codziennej diety.

- W 100 gramach ma 201 kcal, 11 gramów białka i aż 16 gramów tłuszczu. Za tę wędlinę zapłacimy 6 zł i 99 gr - zauważyła Dominika Hatala w nagraniu opublikowanym na YouTubie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To nie jest wędlina. Czytaj etykietę, zanim ją kupisz

Jak podkreśliła, tak wysoka zawartość tłuszczu może prowadzić do problemów zdrowotnych, w tym nadciśnienia i cukrzycy. Dużą ilość tłuszczu i dodatków chemicznych w produkcie może też nasilać stany zapalne i osłabiać barierę jelitową.

Jakiego mięsa unikać?

Mięso mielone garmażeryjne oraz mięso oddzielane mechanicznie (MOM) to produkty, które lepiej omijać. Zawierają one często mniej niż 70 proc. mięsa - reszta to dodatki, takie jak regulatory kwasowości czy białka roślinne. MOM, obecne w parówkach czy konserwach, może zawierać chrząstki, kości, a nawet pazury. Dieta bogata w takie produkty może zwiększać ryzyko chorób przewlekłych, w tym serca i nowotworów.

Czerwone mięso, takie jak wołowina czy wieprzowina, dostarcza organizmowi białka, ale także tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Z tego względu spożywanie go codziennie może zwiększyć ryzyko zgonu nawet o 20 proc. Zaleca się więc ograniczenie jego spożycia do maks. dwóch razy w tygodniu. Zamiast tego warto wybierać białe mięso, takie jak kurczak czy indyk oraz ryby, które są zdrowsze i mniej obciążają organizm.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (18)