Lepiej nie kupuj tej wędliny. Dietetyczka ostrzega

Jakiej wędliny nie powinniśmy kupować? Dietetyczka Dominika Hatala podzieliła się wnioskiem z wizyty w popularnym markecie. Ujawniła, która wędlina jest najbardziej szkodliwa dla zdrowia.

Dietetyczka wskazała najgorszą wędlinęDietetyczka wskazała najgorszą wędlinę
Źródło zdjęć: © East News
Aleksandra Lewandowska

Kupując wędliny w supermarketach, warto zwrócić przede wszystkim uwagę na ich skład. Dietetyczka Dominika Hatala przeanalizowała produkty z oferty znanego dyskontu i wskazała najgorszy wybór z możliwych. Produkt ten zawiera jedynie 61 proc. mięsa oraz szkodliwe dodatki, takie jak karagen czy glutaminian monosodowy.

Która wędlina jest najgorsza?

Kiełbasa żywiecka, mimo popularności, nie powinna być częścią codziennej diety.

- W 100 gramach ma 201 kcal, 11 gramów białka i aż 16 gramów tłuszczu. Za tę wędlinę zapłacimy 6 zł i 99 gr - zauważyła Dominika Hatala w nagraniu opublikowanym na YouTubie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To nie jest wędlina. Czytaj etykietę, zanim ją kupisz

Jak podkreśliła, tak wysoka zawartość tłuszczu może prowadzić do problemów zdrowotnych, w tym nadciśnienia i cukrzycy. Dużą ilość tłuszczu i dodatków chemicznych w produkcie może też nasilać stany zapalne i osłabiać barierę jelitową.

Jakiego mięsa unikać?

Mięso mielone garmażeryjne oraz mięso oddzielane mechanicznie (MOM) to produkty, które lepiej omijać. Zawierają one często mniej niż 70 proc. mięsa - reszta to dodatki, takie jak regulatory kwasowości czy białka roślinne. MOM, obecne w parówkach czy konserwach, może zawierać chrząstki, kości, a nawet pazury. Dieta bogata w takie produkty może zwiększać ryzyko chorób przewlekłych, w tym serca i nowotworów.

Czerwone mięso, takie jak wołowina czy wieprzowina, dostarcza organizmowi białka, ale także tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Z tego względu spożywanie go codziennie może zwiększyć ryzyko zgonu nawet o 20 proc. Zaleca się więc ograniczenie jego spożycia do maks. dwóch razy w tygodniu. Zamiast tego warto wybierać białe mięso, takie jak kurczak czy indyk oraz ryby, które są zdrowsze i mniej obciążają organizm.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Nie wyobraża sobie życia bez niej. Rodzina dla Kazika jest najważniejsza
Nie wyobraża sobie życia bez niej. Rodzina dla Kazika jest najważniejsza
Dorastała w cieniu komunizmu. O śmierci ojca Holland dowiedziała się z gazet
Dorastała w cieniu komunizmu. O śmierci ojca Holland dowiedziała się z gazet
Patrzcie na Wachowicz. Idealne spodnie dla dojrzałych
Patrzcie na Wachowicz. Idealne spodnie dla dojrzałych
Ten grzech powtarza się nagminnie. Księża mówią jasno
Ten grzech powtarza się nagminnie. Księża mówią jasno
Koniec serialu Polsatu. Tak komentuje to Socha
Koniec serialu Polsatu. Tak komentuje to Socha
Polacy ruszają po promocje. Boją się jednej rzeczy
Polacy ruszają po promocje. Boją się jednej rzeczy
Pożegnała Maciąg. "Jakby ktoś mnie trzymał za rękę"
Pożegnała Maciąg. "Jakby ktoś mnie trzymał za rękę"
Zakochał się w niej, gdy miał żonę. Nie każdy wie, kim była
Zakochał się w niej, gdy miał żonę. Nie każdy wie, kim była
Dodaj do wody i polej włosy. Ta płukanka wygładzi puszące się pasma
Dodaj do wody i polej włosy. Ta płukanka wygładzi puszące się pasma
Zatrzymało ją CBA. Po latach wyznała, kto zebrał 600 tys. zł kaucji
Zatrzymało ją CBA. Po latach wyznała, kto zebrał 600 tys. zł kaucji
Bije na głowę zwykłe kurtki. Tylko spójrzcie na płaszczyk rolniczki
Bije na głowę zwykłe kurtki. Tylko spójrzcie na płaszczyk rolniczki
Urodziła w wieku 48 lat. "Mam świadomość, że tego nie doczekam"
Urodziła w wieku 48 lat. "Mam świadomość, że tego nie doczekam"
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟