Pieczesz w rękawie foliowym? "Najgorszy wybór"

Katarzyna Bosacka i Aleksandra Rutkowska wzięły na tapet wykorzystywany w kuchni rękaw foliowy. Przestrzegają, że jego używanie nie jest dobre dla naszego zdrowia.

Rękaw foliowy to najgorszy wybór
Rękaw foliowy to najgorszy wybór
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Katarzyna Bosacka opublikowała wideo na Instagramie, w którym pojawiła się z dr Aleksandrą Rutkowską. Ekspertka wyjaśniła, dlaczego używanie foliowego rękawa kuchennego nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Czym go zatem zastąpić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Herosi 2025. Gala pełna wzruszeń, emocji i inspiracji

Stosujesz rękaw do pieczenia?

Katarzyna Bosacka przyznała, że często dostaje pytania o to, czy stosowanie foliowych rękawów kuchennych jest dobrym wyborem. O odpowiedź poprosiła specjalistkę - biotechnolożkę Aleksandrę Rutkowską.

- Stosowanie rękawa foliowego nie jest dobrym rozwiązaniem w kuchni, mimo że jest tak powszechnie stosowanym rozwiązaniem. Jest wykonany z tworzyw sztucznych, potocznie nazwanego plastikiem. Z niego mogą się uwalniać szkodliwe substancje, tak zwane związki endokrynnie czynne, które są hormonalnymi oszustami, działającymi na nasz układ hormonalny, zwiększając ryzyko otyłości, cukrzycy typu drugiego, niepłodności czy nawet nowotworów, raka piersi czy raka prostaty - ostrzega ekspertka.

Jak dodaje, pod wpływem wysokiej temperatury i kontaktu z żywnością ze wspomnianej folii mogą uwalniać się cząsteczki mikroplastiku, "które dostając się do naszego organizmu, będą stanowić ciała obce, które generują stan przewlekłego zapalenia. A to prosta droga do tego, żeby zwiększyć ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów".

Na tym nie koniec - na wspomniane cząsteczki jesteśmy narażeni nie tylko, gdy jemy potrawy przygotowane w rękawie. Kiedy wyrzucamy produkt na śmietnik, szkodliwe substancje mogą do nas wrócić... w wodzie pitnej czy też rybach.

Czego w takim razie używać zamiast foliowych rękawów? Możemy postawić na klasyczną stalową brytfankę, którą wyłożymy papierem do pieczenia (ważne, aby nie był pokryty substancjami chemicznymi), naczynie żaroodporne lub wykonane z gliny.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
katarzyna bosackakuchniazdrowie

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)