Jedna z najzdrowszych ryb. Jedz ją co najmniej dwa razy w tygodniu

Rozważając zmianę diety na zdrowszą, warto zwrócić uwagę na sardynki. Są one nie tylko powszechnie dostępne, ale również wolne od rtęci i metali ciężkich. Okazuje się, że korzyści płynących z ich spożycia może być znacznie więcej.

Sardynki to jedne z najzdrowszych ryb
Sardynki to jedne z najzdrowszych ryb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ermess
oprac. PŻm

Sardynki, które należą do rodziny śledziowatych i swoją nazwę zawdzięczają włoskiej wyspie Sardynia, uznawane są jako jedne z najzdrowszych ryb dostępnych na rynku. Niestety wiele osób wciąż nie zdaje sobie z tego sprawy. Dlaczego konkretnie warto wprowadzić je do swojej diety? Wyjaśniamy.

Sardynki - zdrowe i smaczne

Badania i zalecenia, takie jak te pochodzące z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego oraz Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, podkreślają wagę uwzględnienia ryb w diecie co najmniej dwa razy w tygodniu. Sardynki, cenione za swoje zdrowotne właściwości, są również stosunkowo niedrogie i łatwo dostępne. Niestety wciąż jednak bardzo przez nas niedoceniane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kraj siedmiu cudów kulinarnych. "Nic tylko przyjeżdżać i smakować"

Oprócz wartości odżywczych, sardynki są cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, w tym kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA). Te substancje wpływają korzystnie na serce i mózg, przyczyniają się do poprawy zdrowia całego organizmu, zmniejszając ryzyko związane z otyłością, nowotworami i cukrzycą typu 2.

Brak witaminy D jest powszechny wśród Polaków, co stawia sardynki w roli ważnego dostawcy tego składnika. Jest niezbędna, by utrzymać odporność organizmu i dobrą koncentrację, co może przeciwdziałać szybkiemu starzeniu się organizmu.

Jesteśmy ciekawi twojej opinii. Wypełnij ankietę dotyczącą zdrowego stylu życia. Znajdziesz ją TUTAJ.

Jakie ryby wybrać?

Sardynki stanowią pełnowartościowy, białkowy posiłek, a oprócz tego wspomagają zdrowy wzrost i procesy regeneracyjne organizmu. W porównaniu z innymi rybami, jak łosoś czy tuńczyk, zawierają one znacznie mniej rtęci, czyniąc je przy tym dużo lepszym wyborem.

Przy zakupie sardynek warto zwrócić uwagę na ich skład, poszukując w nim oznaczenia "Sardina pilchardus", a unikać "Sprattus sprattus", co oznacza szprotkę. Ważne jest również, aby puszki sardynek posiadały certyfikat MSC, co potwierdza ich jakość.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
sardynkirybyzdrowe ryby
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (9)