Kupiła wędlinę w Dino. Oto co było w składzie
Katarzyna Bosacka kupiła wędlinę w Dino, a następnie przeanalizowała jej skład oraz smak, a wszystkim podzieliła się ze swoimi widzami na YouTubie podczas transmisji na żywo. - To nie jest wędlina dobrej jakości, to nie jest dobry smak - skwitowała dziennikarka.
Katarzyna Bosacka od lat prowadzi kanał na YouTubie, który znajdziemy pod nazwą "EkoBosacka". Niedawno dziennikarka przeprowadziła transmisję, podczas której wzięła na tapet produkty dostępne w Dino. Do przetestowania poszło pieczywo oraz wybrane produkty mięsne, w tym polędwica rydzyńska. Choć na pierwszy rzut oka nie wyglądała źle, pierwszy niesmak pojawił się, gdy Bosacka przypatrzyła się kawałkowi wędliny pod światło. - Widać, że nie jest to supernaturalne - zaznaczyła. Kiedy pod lupę został wzięty skład, zaczęły się schody.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jubileuszowy pokaz 80-lecia marki Bytom
Zobacz też: "Produkt seropodobny". Bosacka ostrzega Polaków
Przeanalizowała skład popularnej wędliny. Nie jest dobrze
Co znajdziemy w polędwicy rydzyńskiej? - Schab wieprzowy parzony wędzony z dodatkiem wody. Osłonka jest niejadalna. Dobrze, że zdjęli, bo bym nie wiedziała - zaczęła dziennikarka.
- Mięso 67,6 proc. Gdzie jest reszta? Co jest resztą? Resztą jest woda, sól, stabilizatory: difosforany i trifosfany. Czyli po to, żeby ta woda się utrzymała, co jest na drugim miejscu, trzeba było wrzucić te difosforany i trifosforany, żeby (...) zatrzymały tę wodę w środku - mówiła Bosacka.
Dalej w składzie wędliny znajdują się m.in. karagen (zagęszczacz), wzmacniacz smaku glutaminian monosodowy, przeciwutleniacze, ekstrakty przypraw, ekstrakty drożdżowe, regulatory kwasowości oraz substancje konserwujące.
- Powiem szczerze. 67 proc. mięsa w polędwicy to jest jednak słaba sytuacja - skwitowała.
Następnie Bosacka spróbowała kawałka wędliny. Tutaj niestety również nie miała zbyt wiele dobrego do powiedzenia. - Zjadłam, ale nie jest to jakaś wielka przyjemność. Ani mnie to ziębi, ani grzeje. To nie jest wędlina dobrej jakości. To nie jest dobry smak - podsumowała.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Znasz kobiety, które robią coś bezinteresownie dla innych? Zgłoś ją w plebiscycie #Wszechmocne