FitnessAntyoksydanty na młodość

Antyoksydanty na młodość

Chcesz zachować długo młodość? Już dziś pomyśl o wzmocnieniu swojej bariery antyoksydacyjnej.

Antyoksydanty na młodość

13.02.2007 | aktual.: 27.05.2010 19:30

Chcesz zachować długo młodość? Już dziś pomyśl o wzmocnieniu swojej bariery antyoksydacyjnej.

Nie niszcz swoich komórek

Co dzień twoje komórki są bombardowane wolnymi rodnikami. Wolne rodniki zawdzięczają swoją nazwę temu, że jako atomy, posiadają na zewnętrznej orbicie jeden wolny elektron. Elektron ten szuka wolnej komórki, do której mógłby się przyczepić. Jeśli nie posiadasz odpowiedniej bariery antyoksydacyjnej na którą składa się: błona komórkowa, cytoplazma komórkowa i jądro komórkowe, to może dojść do uszkodzenia komórki.

Wolny rodnik do pokonania ma potrójne zabezpieczenie w substancje antyoksydacyjne. Pierwsza to jest błona komórkowa w której znajdują się koenzym Q10, witamina E, beta-katoten i kwas alfa-liponowy. Druga bariera anytoksydacyjna twojej komórki to jest cytoplazma, w której znajdują się witamina C, B-kompleks, selen. Trzecią barierę stanowi jądro komórkowe. Tam głównym oksydantem jest glutation i cysteina. Jeśli nie masz odpowiednich ilości tych substancji w organizmie wolny rodnik przechodzi przez wszystkie 3 bariery i uszkadza DNA, co z kolei może doprowadzić do powstania choroby nowotworowej.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Czy ty masz coś z tym wspólnego? Niestety, albo i "stety" tak.

Na co masz wpływ?
Na niebezpieczną podwyższoną ilość wolnych rodników w twoim organizmie. Wystarczy, że będziesz:
- paliła papierosy
- przebywała w zadymionym pomieszczeniu
- przebywała w zanieczyszczonym środowisku
- przebywała w pomieszczeniu oświetlanym sztucznym światłem
- mocno się stresowała
- jadła mniej niż 5 razy dziennie porcji świeżych warzyw i owoców
- unikała ćwiczeń fizycznych i prowadziła tylko siedzący tryb życia
- wystawiała się zbyt długo na działanie promieni słonecznych
- spożywała w dużych ilościach: chipsy, frytki, fast-foody, napoje gazowane typu cola
- spożywała potrawy przetworzone, smażone i zawierające zmodyfikowane tłuszcze (margaryny i masmixy)

To wystarczy, by narazić się na agresywne działanie wolnych rodników.

Co robią wolne rodniki?

Wolne rodniki powstają w naszym organizmie podczas oddychania i przemian metabolicznych. Organizm wyposażony jest w naturalną barierę antyoksydacyjną, którą tworzymy z pożywienia (warzywa, owoce i zioła). Jeśli nie zapewnimy mu tych substancji z pożywienia, to wolne rodniki niszczą, niszczą i jeszcze raz niszczą. Oto niektóre przykłady ich działalności:

- obniżenie odporności organizmu na infekcje, zakażenia i wirusy
- prowadzą do nieodwracalnych zmian w fosfolipidach, białkach i DNA
- oksydacyjne uszkodzenia DNA mogą prowadzić do mutacji i powstawania komórek nowotworowych

ZOBACZ RÓWNIEŻ

- trwałe uszkodzenia błon komórkowych, w tym również błon komórek mózgowych
- obniżenia aktywności enzymów i uszkodzenia białek, co z kolei prowadzi do wcześniejszego starzenia się, miażdżycy i reumatyzmu

Kiedy atakują i ile ich jest?

Twoje komórki atakowane są non-stop przez wolne rodniki. W pojedynczej komórce człowieka może powstawać do kilkuset uszkodzeń dziennie. Obecnie nauka zidentyfikowała 20 oksydantów (wolnych rodników) o różnej agresywności, jakie mogą powstać w naszym organizmie.

Co możesz zrobić?

Każdy z nas ma naturalną barierę, która powinna nas chronić przed wolnymi rodnikami. Niestety w obecnych czasach ta bariera nie jest wystarczająca z powodu złego odżywiania. Na szczęście możesz zmienić swój styl życia na taki, który sprawi, że poradzisz sobie z wolnymi rodnikami i będą one skutecznie z niego usuwane. Antyoksydanty to substancje, które pomagają zwalczyć wolne rodniki, łączą się z nimi w pary. W naturze występuje wiele antyoksydantów, które pomogą ci w walce o zdrowie, piękną i młodą cerę oraz długie życie. Do naturalnych antyutleniaczy należą warzywa i owoce, a szczególnie zawarte w nich: witaminy C, E, B1, B2, B6, B12, beta-karoten, selen, koenzym Q10 i bioflawonoidy.

Lista naturalnych antyoksydantów:
- brukselka, brokuł, kalafior, kapusta biała (szczególnie rdzeń), szparagi, pomidor
- cytryna, grejpfrut, limonka, kiwi
- rozmaryn, szałwia, tymianek, rzeżucha, kurkuma, pestki winogron, miłorząb
- suplementy diety: koenzym Q10, kwas alfa-liponowy, ekstrakt z zielonej herbaty, luteina

Konsultacja: Dietetyk Anna Lewitt

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Źródło artykułu:WP Kobieta
Zobacz także
Komentarze (0)