Zdrowa dieta, to da się zrobić!
Racjonalna dieta to odpowiedni skład potraw, sposób przyrządzania i częstotliwość spożywania poszczególnych dań.
08.02.2007 | aktual.: 27.05.2010 19:30
Racjonalna i zdrowa dieta to nie tylko odpowiedni skład potraw, ale także sposób przyrządzania i, co niezwykle ważne, częstotliwość spożywania poszczególnych dań. To także mądre łączenie składników i wprowadzanie do diety różnych, urozmaiconych składników zawierających najbardziej potrzebne witaminy i minerały.
Kobieta, która dużo pracuje nie ma, niestety czasu na przygotowywanie posiłków, dbanie o to, aby wszystkie dania przyjmować o określonej porze i w określonej ilości. Mało która Polka może sobie pozwolić na zdrowy tryb życia. Często, zamiast zdrowych potraw, w pośpiechu połykamy witaminy, posiłki zastępują nam szybkie dania z „fast foodów”, a sporadyczne wizyty na siłowni zastępują ruch na świeżym powietrzu. Warto jednak przynajmniej próbować dążyć do poprawy zdrowia i starać się dbać o wprowadzanie zdrowych i dobrych zwyczajów żywieniowych. Kilka podstawowych i nieskomplikowanych zasad może pomóc w zastosowaniu zdrowej diety.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Dobra dieta to przede wszystkim taka, która pozwala nam się dobrze czuć. Jest sycąca, ale nie daje poczucia przejedzenia. Nie jest dietą wyszczuplającą, która może doprowadzić do niedoborów minerałów i witamin, ale mądrze dozuje to, co najważniejsze. Dobre odżywianie to takie, które jest urozmaicone, a w diecie jest miejsce na nowości i odkrywanie nowych potraw.
Zasady zdrowego odżywania.
Nie łącz ze sobą potraw zawierających białko z owocami i warzywami, nie należy także jeść naraz węglowodanów i owoców oraz owoców i warzyw. Owoce zawsze jedz przynajmniej pół godziny przed innym posiłkiem. Po cięższym posiłku nie jedz słodyczy ani owoców przynajmniej 2 godziny. Nie należy łączyć ze sobą składników podobnych w czasie jednego posiłku, np. zupy mlecznej oraz kanapek z serem.
Między posiłkami pij dużo wody. Powinno się pić przynajmniej 2 litry niegazowanej wody mineralnej dziennie. Pomoże to nie tylko odpowiednio nawodnić organizm i usunąć z niego niezdrowe toksyny, ale również zniweluje uczucie głodu i ochoty na niezdrowe przekąski.
Jedz przynajmniej 3 główne posiłki. Odstępy między nimi nie powinny być większe niż 6 i mniejsze niż 3 godziny.
Warzywa i owoce są bardzo ważnym dostawcą minerałów i witamin, dlatego należy je spożywać w niewielkich porcjach 4-5 razy dziennie. Warto także pić dużo soków zarówno owocowych, jak i warzywnych.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Pamiętaj, że dla kobiety, której praca nie wymaga dużego wysiłku fizycznego, średnia wyliczona wartość energetyczna wynosi od ok. 2000 do ok.2500 kalorii.
Największą wartość kaloryczna powinien mieć obiad, następnie śniadanie, kolacja, a najmniejszą drugie śniadanie i podwieczorek. Obiad powinien być złożony, na ile to możliwe, z dwóch dań. Musi być złożony z pełnowartościowych, sycących składników. Nie powinno w nim zabraknąć mięsa i warzyw. Podstawowym składnikiem śniadania powinien być nabiał. Kolacja musi być lekkostrawna. Pod wieczór nie powinno się jeść potraw tłustych, smażonych i mocno przyprawionych. Drugie śniadanie i podwieczorek powinny być złożone z dań bardzo lekkich. Mogą to być np. sałatki owocowe, jogurty z muesli, ewentualnie kanapek.
Dobrze, jeśli dania są przyrządzone nie tylko w zdrowy sposób, ale i ciekawie podane. Ważna jest także kolorystyka, przyprawy, odpowiedni zapach. Należy unikać tłuszczu, warzywa gotować na parze lub wkładać bezpośrednio do wrzątku, a nie zalewać nim. Smażenie lepiej zastąpić gotowaniem bądź pieczeniem.
Zdrowa dieta pomoże nie tylko dłużej zachować zdrowie i urodę. Zapewni także odpowiednią ilość energii, wspomoże koncentrację i dobre samopoczucie. Będzie także zapobiegać problemom z nadwagą. Dlatego warto zainwestować trochę czasu i pieniędzy w zdrowe i racjonalne żywienie.