Co jeść, by pokonać stres?
Nie od dziś wiadomo, że to co jemy, znacząco wpływa na nasze samopoczucie. W chwilach stresu lub przygnębienia często sięgamy po czekoladę. Jednak specjaliści od zdrowego odżywiania zapewniają, że dobrze ułożona, zbilansowana dieta może być naszym sprzymierzeńcem, gdy pragniemy pokonać stres, lęk i poprawić sobie nastrój. Zobaczmy, po które produkty warto sięgać.
Nie od dziś wiadomo, że to co jemy, znacząco wpływa na nasze samopoczucie. W chwilach stresu lub przygnębienia często sięgamy po czekoladę. Jednak specjaliści od zdrowego odżywiania zapewniają, że dobrze ułożona, zbilansowana dieta może być naszym sprzymierzeńcem, gdy pragniemy pokonać stres, lęk i poprawić sobie nastrój. Zobaczmy, po które produkty warto sięgać.
Tłuste ryby
W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Stanowym Ohio studentom podano suplement kwasu tłuszczowego omega-3. Eksperyment wykazał, że u uczestników, którzy zażywali pigułki z omega-3, wystąpiła redukcja lęku.
Bez wątpienia warto wzbogacić dietę o naturalne źródła kwasów tłuszczowych. Dietetycy zachęcają więc nas do regularnego jedzenia tłustych ryb (np. łosoś, halibut, makrela).
(mb/mtr), kobieta.wp.pl