FitnessCukier to biała śmierć? Czym go zastąpić?

Cukier to biała śmierć? Czym go zastąpić?

Cukier to biała śmierć? Czym go zastąpić?

Większość z nas nie potrafi wyobrazić sobie herbaty czy kawy bez dodatku cukru. Słodzimy często i dużo, nie zdając sobie sprawy, że te niepozorne białe kryształki nie przynoszą nam nic dobrego, a wręcz szkodzą. Lekarze alarmują – nadmiar cukru sprzyja między innymi otyłości, próchnicy, zakwaszeniu organizmu, utrudnia wchłanianie odżywczych składników. Co więc zrobić? Najlepiej zastąpić cukier zdrowszymi zamiennikami.

Większość z nas nie potrafi wyobrazić sobie herbaty czy kawy bez dodatku cukru. Słodzimy często i dużo, nie zdając sobie sprawy, że te niepozorne białe kryształki nie przynoszą nam nic dobrego, a wręcz szkodzą. Lekarze alarmują – nadmiar cukru sprzyja między innymi otyłości, próchnicy, zakwaszeniu organizmu, utrudnia wchłanianie odżywczych składników. Co więc zrobić? Najlepiej zastąpić cukier zdrowszymi zamiennikami.

1 / 6

Sok z malin

Obraz
© sxc.hu

Gorąca herbata z łyżką soku malinowego to znany „babciny” sposób na przeziębienie. Maliny zawierają szereg witamin – zwłaszcza witaminę C – i minerałów, kwasy organiczne, błonnik. Sok dodany do herbaty działa rozgrzewająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Z powodzeniem możemy go stosować przez cały rok, nie tylko podczas jesiennych chłodów. Kupując sok, wybierajmy ten bez dodatku cukru.

2 / 6

Miód

Obraz
© sxc.hu

Słodki smak i bogactwo dobroczynnych składników – miód jest jednym z najchętniej stosowanych zamienników cukru. Dzięki obecności witamin, minerałów, flawonoidów, enzymów, kwasów organicznych miód wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne. Do gustu z pewnością przypadnie nam wyjątkowo słodki miód akacjowy.

Niestety, miód dostarcza pokaźnej dawki kalorii (ponad 300 kcal w 100 g), nie można więc stosować go w nadmiarze. Pamiętajmy również, że wysoka temperatura pozbawia miód odżywczych właściwości – zanim dodamy łyżeczkę nektaru do herbaty, musimy poczekać aż napój lekko ostygnie.

3 / 6

Syropy

Obraz
© sxc.hu

Syrop klonowy lub z daktyli? Brzmi egzotycznie. Syrop klonowy, jeden ze znaków rozpoznawczych Kanady, powstaje poprzez zagęszczenie soku uzyskanego z pni klonów. Jest produktem w pełni naturalnym i bogatym w składniki odżywcze – w syropie klonowym stwierdzono obecność ponad 20 dobroczynnych substancji, w tym cynku (100 g syropu pokrywa 28 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek) i związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym.

Naturalnym zamiennikiem cukru jest również syrop uzyskiwany ze zmielonych daktyli, nazywany często miodem daktylowym. Dodany do herbaty nie tylko osładza ją, ale i wzbogaca w witaminy i minerały, a zwłaszcza potas, magnez i witaminę B6.

4 / 6

Stewia

Obraz
© sxc.hu

Jako zamiennik cukru mogą posłużyć również liście rośliny Stevia rebaudiana, a dokładniej sporządzony z nich wywar. Dostępny jest także syrop, tabletki i skoncentrowany wyciąg. Za słodki smak odpowiadają zawarte w roślinie glikozydy, a zwłaszcza dwa – stewiozyd i rebaudiozyd A. Warto wiedzieć, że wyciągi ze stewii wykazują działanie przeciwbakteryjne, regulują poziom cukru we krwi, nieznacznie obniżają ciśnienie i zapobiegają próchnicy.

5 / 6

Lukrecja

Obraz
© sxc.hu

Zioło to od dawna znane jest medycynie naturalnej jako środek moczopędny, wykrztuśny, przeciwzapalny i wspomagający leczenie choroby wrzodowej żołądka. W kuchni natomiast pełni funkcję naturalnego słodzika. Do herbaty dodać możemy odwar z korzeni lukrecji.

Jak go przygotować? Łyżkę surowca zalewamy szklanką wody, gotujemy około 3 minut, po czym odstawiamy na około 20-30 minut i odcedzamy. Nie należy zapominać, że stosowanie ziół może mieć skutki uboczne. Lukrecji nie powinny spożywać osoby ze skłonnością do wysokiego ciśnienia oraz kobiety w ciąży. Jeśli zamierzamy na stałe wprowadzić lukrecję do kuchni, warto zasięgnąć opinii lekarza.

6 / 6

Cukier nierafinowany

Obraz
© sxc.hu

Nie odpowiada Ci smak miodu czy syropu i nie chcesz rezygnować z cukru? Możesz wybrać „mniejsze zło”. Zamiast popularnego białego, rafinowanego cukru, wybierz ten nierafinowany, o brązowym zabarwieniu. Czym się różnią? Podczas obróbki kryształków oddzielona zostaje tzw. melasa, czyli syrop zawierający odżywcze składniki, a produktem końcowym jest właściwie czysta sacharoza. W odróżnieniu od cukru białego cukier nierafinowany zawiera melasę, a więc i niewielkie ilości składników mineralnych.

Tekst: Małgorzata Przybyłowicz

dietazdrowiecukier

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (24)