Cukier to biała śmierć? Czym go zastąpić?

Większość z nas nie potrafi wyobrazić sobie herbaty czy kawy bez dodatku cukru. Słodzimy często i dużo, nie zdając sobie sprawy, że te niepozorne białe kryształki nie przynoszą nam nic dobrego, a wręcz szkodzą. Lekarze alarmują – nadmiar cukru sprzyja między innymi otyłości, próchnicy, zakwaszeniu organizmu, utrudnia wchłanianie odżywczych składników. Co więc zrobić? Najlepiej zastąpić cukier zdrowszymi zamiennikami.

Obraz

/ 7Cukier to biała śmierć? Czym go zastąpić?

Obraz
© sxc.hu

Większość z nas nie potrafi wyobrazić sobie herbaty czy kawy bez dodatku cukru. Słodzimy często i dużo, nie zdając sobie sprawy, że te niepozorne białe kryształki nie przynoszą nam nic dobrego, a wręcz szkodzą. Lekarze alarmują – nadmiar cukru sprzyja między innymi otyłości, próchnicy, zakwaszeniu organizmu, utrudnia wchłanianie odżywczych składników. Co więc zrobić? Najlepiej zastąpić cukier zdrowszymi zamiennikami.

/ 7Sok z malin

Obraz
© sxc.hu

Gorąca herbata z łyżką soku malinowego to znany „babciny” sposób na przeziębienie. Maliny zawierają szereg witamin – zwłaszcza witaminę C – i minerałów, kwasy organiczne, błonnik. Sok dodany do herbaty działa rozgrzewająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Z powodzeniem możemy go stosować przez cały rok, nie tylko podczas jesiennych chłodów. Kupując sok, wybierajmy ten bez dodatku cukru.

/ 7Miód

Obraz
© sxc.hu

Słodki smak i bogactwo dobroczynnych składników – miód jest jednym z najchętniej stosowanych zamienników cukru. Dzięki obecności witamin, minerałów, flawonoidów, enzymów, kwasów organicznych miód wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne. Do gustu z pewnością przypadnie nam wyjątkowo słodki miód akacjowy.

Niestety, miód dostarcza pokaźnej dawki kalorii (ponad 300 kcal w 100 g), nie można więc stosować go w nadmiarze. Pamiętajmy również, że wysoka temperatura pozbawia miód odżywczych właściwości – zanim dodamy łyżeczkę nektaru do herbaty, musimy poczekać aż napój lekko ostygnie.

/ 7Syropy

Obraz
© sxc.hu

Syrop klonowy lub z daktyli? Brzmi egzotycznie. Syrop klonowy, jeden ze znaków rozpoznawczych Kanady, powstaje poprzez zagęszczenie soku uzyskanego z pni klonów. Jest produktem w pełni naturalnym i bogatym w składniki odżywcze – w syropie klonowym stwierdzono obecność ponad 20 dobroczynnych substancji, w tym cynku (100 g syropu pokrywa 28 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek) i związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym.

Naturalnym zamiennikiem cukru jest również syrop uzyskiwany ze zmielonych daktyli, nazywany często miodem daktylowym. Dodany do herbaty nie tylko osładza ją, ale i wzbogaca w witaminy i minerały, a zwłaszcza potas, magnez i witaminę B6.

/ 7Stewia

Obraz
© sxc.hu

Jako zamiennik cukru mogą posłużyć również liście rośliny Stevia rebaudiana, a dokładniej sporządzony z nich wywar. Dostępny jest także syrop, tabletki i skoncentrowany wyciąg. Za słodki smak odpowiadają zawarte w roślinie glikozydy, a zwłaszcza dwa – stewiozyd i rebaudiozyd A. Warto wiedzieć, że wyciągi ze stewii wykazują działanie przeciwbakteryjne, regulują poziom cukru we krwi, nieznacznie obniżają ciśnienie i zapobiegają próchnicy.

/ 7Lukrecja

Obraz
© sxc.hu

Zioło to od dawna znane jest medycynie naturalnej jako środek moczopędny, wykrztuśny, przeciwzapalny i wspomagający leczenie choroby wrzodowej żołądka. W kuchni natomiast pełni funkcję naturalnego słodzika. Do herbaty dodać możemy odwar z korzeni lukrecji.

Jak go przygotować? Łyżkę surowca zalewamy szklanką wody, gotujemy około 3 minut, po czym odstawiamy na około 20-30 minut i odcedzamy. Nie należy zapominać, że stosowanie ziół może mieć skutki uboczne. Lukrecji nie powinny spożywać osoby ze skłonnością do wysokiego ciśnienia oraz kobiety w ciąży. Jeśli zamierzamy na stałe wprowadzić lukrecję do kuchni, warto zasięgnąć opinii lekarza.

/ 7Cukier nierafinowany

Obraz
© sxc.hu

Nie odpowiada Ci smak miodu czy syropu i nie chcesz rezygnować z cukru? Możesz wybrać „mniejsze zło”. Zamiast popularnego białego, rafinowanego cukru, wybierz ten nierafinowany, o brązowym zabarwieniu. Czym się różnią? Podczas obróbki kryształków oddzielona zostaje tzw. melasa, czyli syrop zawierający odżywcze składniki, a produktem końcowym jest właściwie czysta sacharoza. W odróżnieniu od cukru białego cukier nierafinowany zawiera melasę, a więc i niewielkie ilości składników mineralnych.

Tekst: Małgorzata Przybyłowicz

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do pieczenia użyj w ogrodzie. Krety nawet się nie zbliżą
Zamiast do pieczenia użyj w ogrodzie. Krety nawet się nie zbliżą
Wlej do czajnika. Kamień będzie odchodził całymi płatami
Wlej do czajnika. Kamień będzie odchodził całymi płatami
Odsiedział 560 dni. Wspomina święta w więzieniu
Odsiedział 560 dni. Wspomina święta w więzieniu
Nie należy już do Kościoła. "W pełni świadomie dokonałem odejścia"
Nie należy już do Kościoła. "W pełni świadomie dokonałem odejścia"
Mało kto dodaje do rosołu. Sekret najlepszego bulionu
Mało kto dodaje do rosołu. Sekret najlepszego bulionu
Wystąpiła w stroju kąpielowym. Komentarz dziennikarki ją zirytował
Wystąpiła w stroju kąpielowym. Komentarz dziennikarki ją zirytował
"Nie jestem dobrym ojcem". Gorzko o życiu rodzinnym
"Nie jestem dobrym ojcem". Gorzko o życiu rodzinnym
"Skreślił" Kościół katolicki. Powód nie jest tajemnicą
"Skreślił" Kościół katolicki. Powód nie jest tajemnicą
Brutalny "żart" zadecydował o rozpadzie duetu. "Był blady jak ściana"
Brutalny "żart" zadecydował o rozpadzie duetu. "Był blady jak ściana"
Zerwał z nią po świętach. "Bagaż emocji, który zbierał się przez cały rok"
Zerwał z nią po świętach. "Bagaż emocji, który zbierał się przez cały rok"
Mąż prosi o modlitwę za Isis Gee. "Bardzo cierpi"
Mąż prosi o modlitwę za Isis Gee. "Bardzo cierpi"
50-latka w programie Rozenek. Tak wygląda po metamorfozie
50-latka w programie Rozenek. Tak wygląda po metamorfozie