Cukier to biała śmierć? Czym go zastąpić?

Większość z nas nie potrafi wyobrazić sobie herbaty czy kawy bez dodatku cukru. Słodzimy często i dużo, nie zdając sobie sprawy, że te niepozorne białe kryształki nie przynoszą nam nic dobrego, a wręcz szkodzą. Lekarze alarmują – nadmiar cukru sprzyja między innymi otyłości, próchnicy, zakwaszeniu organizmu, utrudnia wchłanianie odżywczych składników. Co więc zrobić? Najlepiej zastąpić cukier zdrowszymi zamiennikami.

Obraz

/ 7Cukier to biała śmierć? Czym go zastąpić?

Obraz
© sxc.hu

Większość z nas nie potrafi wyobrazić sobie herbaty czy kawy bez dodatku cukru. Słodzimy często i dużo, nie zdając sobie sprawy, że te niepozorne białe kryształki nie przynoszą nam nic dobrego, a wręcz szkodzą. Lekarze alarmują – nadmiar cukru sprzyja między innymi otyłości, próchnicy, zakwaszeniu organizmu, utrudnia wchłanianie odżywczych składników. Co więc zrobić? Najlepiej zastąpić cukier zdrowszymi zamiennikami.

/ 7Sok z malin

Obraz
© sxc.hu

Gorąca herbata z łyżką soku malinowego to znany „babciny” sposób na przeziębienie. Maliny zawierają szereg witamin – zwłaszcza witaminę C – i minerałów, kwasy organiczne, błonnik. Sok dodany do herbaty działa rozgrzewająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Z powodzeniem możemy go stosować przez cały rok, nie tylko podczas jesiennych chłodów. Kupując sok, wybierajmy ten bez dodatku cukru.

/ 7Miód

Obraz
© sxc.hu

Słodki smak i bogactwo dobroczynnych składników – miód jest jednym z najchętniej stosowanych zamienników cukru. Dzięki obecności witamin, minerałów, flawonoidów, enzymów, kwasów organicznych miód wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne. Do gustu z pewnością przypadnie nam wyjątkowo słodki miód akacjowy.

Niestety, miód dostarcza pokaźnej dawki kalorii (ponad 300 kcal w 100 g), nie można więc stosować go w nadmiarze. Pamiętajmy również, że wysoka temperatura pozbawia miód odżywczych właściwości – zanim dodamy łyżeczkę nektaru do herbaty, musimy poczekać aż napój lekko ostygnie.

/ 7Syropy

Obraz
© sxc.hu

Syrop klonowy lub z daktyli? Brzmi egzotycznie. Syrop klonowy, jeden ze znaków rozpoznawczych Kanady, powstaje poprzez zagęszczenie soku uzyskanego z pni klonów. Jest produktem w pełni naturalnym i bogatym w składniki odżywcze – w syropie klonowym stwierdzono obecność ponad 20 dobroczynnych substancji, w tym cynku (100 g syropu pokrywa 28 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek) i związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym.

Naturalnym zamiennikiem cukru jest również syrop uzyskiwany ze zmielonych daktyli, nazywany często miodem daktylowym. Dodany do herbaty nie tylko osładza ją, ale i wzbogaca w witaminy i minerały, a zwłaszcza potas, magnez i witaminę B6.

/ 7Stewia

Obraz
© sxc.hu

Jako zamiennik cukru mogą posłużyć również liście rośliny Stevia rebaudiana, a dokładniej sporządzony z nich wywar. Dostępny jest także syrop, tabletki i skoncentrowany wyciąg. Za słodki smak odpowiadają zawarte w roślinie glikozydy, a zwłaszcza dwa – stewiozyd i rebaudiozyd A. Warto wiedzieć, że wyciągi ze stewii wykazują działanie przeciwbakteryjne, regulują poziom cukru we krwi, nieznacznie obniżają ciśnienie i zapobiegają próchnicy.

/ 7Lukrecja

Obraz
© sxc.hu

Zioło to od dawna znane jest medycynie naturalnej jako środek moczopędny, wykrztuśny, przeciwzapalny i wspomagający leczenie choroby wrzodowej żołądka. W kuchni natomiast pełni funkcję naturalnego słodzika. Do herbaty dodać możemy odwar z korzeni lukrecji.

Jak go przygotować? Łyżkę surowca zalewamy szklanką wody, gotujemy około 3 minut, po czym odstawiamy na około 20-30 minut i odcedzamy. Nie należy zapominać, że stosowanie ziół może mieć skutki uboczne. Lukrecji nie powinny spożywać osoby ze skłonnością do wysokiego ciśnienia oraz kobiety w ciąży. Jeśli zamierzamy na stałe wprowadzić lukrecję do kuchni, warto zasięgnąć opinii lekarza.

/ 7Cukier nierafinowany

Obraz
© sxc.hu

Nie odpowiada Ci smak miodu czy syropu i nie chcesz rezygnować z cukru? Możesz wybrać „mniejsze zło”. Zamiast popularnego białego, rafinowanego cukru, wybierz ten nierafinowany, o brązowym zabarwieniu. Czym się różnią? Podczas obróbki kryształków oddzielona zostaje tzw. melasa, czyli syrop zawierający odżywcze składniki, a produktem końcowym jest właściwie czysta sacharoza. W odróżnieniu od cukru białego cukier nierafinowany zawiera melasę, a więc i niewielkie ilości składników mineralnych.

Tekst: Małgorzata Przybyłowicz

Wybrane dla Ciebie

Wskoczyła w strój kąpielowy. Wzrok przyciągają wycięcia
Wskoczyła w strój kąpielowy. Wzrok przyciągają wycięcia
Próbuje sprzedać dom w Grecji. Po roku dodała inne ogłoszenie
Próbuje sprzedać dom w Grecji. Po roku dodała inne ogłoszenie
Miał myśli samobójcze. "Chwytałem za różaniec"
Miał myśli samobójcze. "Chwytałem za różaniec"
"Wyrok 7,5 roku więzienia". Jej mąż Rosjanin został skazany
"Wyrok 7,5 roku więzienia". Jej mąż Rosjanin został skazany
Zmarł po postrzeleniu. Oto kim była jego żona
Zmarł po postrzeleniu. Oto kim była jego żona
Skomentowała atak rosyjskich dronów. Wystarczył napis
Skomentowała atak rosyjskich dronów. Wystarczył napis
59 lat pracy i taka emerytura. Otwarcie mówi o swoim budżecie
59 lat pracy i taka emerytura. Otwarcie mówi o swoim budżecie
Skończyła 76 lat. "Zostałam sama i gadam do siebie"
Skończyła 76 lat. "Zostałam sama i gadam do siebie"
Nie urodziła się w Polsce. Przez lata ukrywała swój akcent
Nie urodziła się w Polsce. Przez lata ukrywała swój akcent
Jest na Karaibach. Tak komentuje sytuację z dronami nad Polską
Jest na Karaibach. Tak komentuje sytuację z dronami nad Polską
Remontował domy w "NND", ale nagle zniknął. Tak żyje dziś
Remontował domy w "NND", ale nagle zniknął. Tak żyje dziś
Była w wieży, gdy uderzył samolot. Cudem uniknęła śmierci
Była w wieży, gdy uderzył samolot. Cudem uniknęła śmierci