FitnessDieta na zimę

Dieta na zimę

Prawidłowa "zimowa dieta" powinna dostarczać nam energię i zwiększać naszą odporność. Zimą mamy ochotę na dania bardziej kaloryczne i obfite niż zwykle, ponieważ nasz organizm potrzebuje większej dawki energii. Pamiętajmy jednak, że zimą nasze zapotrzebowanie kaloryczne nie różni się zbyt wiele od letniego.

Dieta na zimę
Źródło zdjęć: © JupiterImages/EAST NEWS

30.01.2007 | aktual.: 27.05.2010 19:34

Prawidłowa "zimowa dieta" powinna dostarczać nam energię i zwiększać naszą odporność. Zimą mamy ochotę na dania bardziej kaloryczne i obfite niż zwykle, ponieważ nasz organizm potrzebuje większej dawki energii. Pamiętajmy jednak, że zimą nasze zapotrzebowanie kaloryczne nie różni się zbyt wiele od letniego.

Zimą czujemy się zmęczeni, senni i jesteśmy mniej odporni na infekcje, dlatego, zdaniem dietetyków, nasz zimowy jadłospis powinien różnić się od letniego. Zimą organizm "podpowiada" nam co zrobić, aby wzmocnić odporność, ale też jak nie dopuścić do gromadzenia balastu w postaci tkanki tłuszczowej.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

W zimowej diecie najważniejsza jest ilość posiłków (powinny być co najmniej cztery). Jedząc co 3 godziny, utrzymujemy równowagę cieplną w organizmie. Warto przekonać się do śniadania. W myśl indyjskiej zasady - jedzmy je sami, obiadem dzielmy się z przyjacielem, a kolację oddajmy wrogowi. Lekarze przekonują, że jedzenie śniadania zapobiega przeziębieniom i nie musimy obawiać się o wagę, ponieważ rano spalanie tłuszczu jest najszybsze i wtedy też nasz organizm najlepiej przyswaja składniki odżywcze.

Zimą pamiętajmy przede wszystkim o witaminach. W każdym posiłku powinny znaleźć się warzywa i owoce: pomidory, papryka, brokuły, brukselka, seler naciowy, pomarańcze, grejpfruty, melony, kiwi. Zawierają one witaminy A, C i E, które pomagają wykorzystać energię z pożywienia i pobudzają system odpornościowy. Zimą potrzebujemy też więcej witamin z grupy B, istotnych ze względu na odporność i działanie przeciwdepresyjne. Witaminy te są obecne na przykład: w nabiale, drobiu, rybach, wołowinie, fasoli, ziarnach, kiełkach, orzechach.

W naszej diecie nie powinno zabraknąć tez żelaza. To ten pierwiastek bierze udział w produkcji hemoglobiny, chroni więc przed anemią, zwiększa odporność, wzmacnia siły. Spożywając mięso, warzywa strączkowe, w tym soczewicę, oraz różne kasze, zapewnimy sobie odpowiednią dawkę żelaza.

Zima to pora roku w której bez zahamowań możemy sięgnąć po węglowodany, ponieważ to z nich powinno pochodzić 50 procent energii. Pamiętajmy jednak o ograniczaniu ilości ciasta i białego pieczywa, które zawierają "oszukacze głodu" czyli cukry proste. To one odpowiadają za nadprogramowy tłuszczyk na brzuchu, biodrach i udach. W zamian sięgnijmy po pieczywo pełnoziarniste, razowe, kasze. Sycą, są dobrym źródłem energii i zawierają błonnik.

Nadmierny apetyt na słodycze zahamuje chrom, który znajduje się w rybach, drobiu, jajach, brokułach, kukurydzy, zielonym groszku. A reakcje mataboliczne naszego organizmu przyspieszy magnez, który znajdziemy w nasionach strączkowych, soi, siemieniu lnianym, nasionach sezamu, produktach razowych, rybach, orzechach, pestkach, brokułach. Uczucie sytości zapewni nam wapń, który znajduje się w mleku i jego przetworach, oraz kaszy, roślinach strączkowych, soi, i rybach.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Przykładowa zimowa dieta

Śniadanie
- tost z ciemnego pieczywa
- 2 duże plastry białego twarogu lub, łyżka jogurtu naturalnego
- owoc kiwi
- szklanka soku pomarańczowego i herbata malinowa

II śniadanie
- sałatka owocowa: pokrojone w kostkę pomarańcza lub grejpfrut, kiwi, jabłko, pół opakowania jogurtu naturalnego, łyżka ziarenek słonecznika.
- zielona herbata

* Obiad*
- gotowane na parze warzywa (brokuły, papryka, seler, pieczarki, cukinia) z odrobiną oliwy z oliwek, z dodatkiem soku z cytryny
- porcja ryby, zapieczona w folii
- porcja surówki z kiszonej kapusty, utartej marchwi oraz jabłka
- sok z grejpfruta

Kolacja - sałata lodowa: plaster sera żółtego pokrojonego w cienkie paseczki, garść kiełków, pokrojony w kostkę pomidor, żółta papryka, 2 łyżki sosu winegret

Zimą należy też pamiętać o płynach. Pora roku nie znaczenia, powinniśmy wypijać codziennie dwa i pół litra płynów. Zimowa chandra, depresja i zmęczenia także związane są z naszą dietą. Spowodowane są niedoborem żelaza, a także zbyt małą ilością witamin z grupy B i E. Dlatego im lepiej zaplanujemy nasze menu, tym lepszy będziemy mieli zimową porą nastrój.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Źródło artykułu:WP Kobieta
Zobacz także
Komentarze (0)