FitnessDlaczego warto jeść natkę pietruszki

Dlaczego warto jeść natkę pietruszki

Dlaczego warto jeść natkę pietruszki

Niewiele jest tak tanich i łatwo dostępnych produktów naturalnych, które jednocześnie wykazują równie dużo cennych właściwości. Natka pietruszki powinna regularnie gościć w kobiecym jadłospisie, ponieważ pomaga uporać się z licznymi problemami zdrowotnymi. Poza tym stanowi bardzo smakowity dodatek do wielu potraw.

Niewiele jest tak tanich i łatwo dostępnych produktów naturalnych, które jednocześnie wykazują równie dużo cennych właściwości.

Natka pietruszki powinna regularnie gościć w kobiecym jadłospisie, ponieważ pomaga uporać się z licznymi problemami zdrowotnymi. Poza tym stanowi bardzo smakowity dodatek do wielu potraw.

RAF/(gabi)/WP Kobieta

1 / 8

Walka z rakiem piersi

Obraz
© 123RF

Amerykańscy naukowcy doszli do wniosku, że niepozorna natka pietruszki może być całkiem skutecznym wsparciem kuracji antynowotworowej. Zawarta w niej apigenina (związek z grupy flawonoidów) hamuje bowiem rozwój guzów w przypadku raka piersi.

Także inne składniki popularnej zieleniny, zwłaszcza kwas foliowy i witamina C, wykazują silne właściwości, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

2 / 8

Odświeżenie oddechu

Obraz
© 123RF

Przyczyną nieprzyjemnego zapachu z ust może być choroba, niewłaściwa dieta albo po prostu brak higieny jamy ustnej. Bez względu na genezę problemu, jest on zawsze krępującą dolegliwością, która kiepsko wpływa na nasze samopoczucie i relacje z innymi ludźmi.

Od wieków popularnym środkiem odświeżającym oddech jest natka pietruszki. Spożycie świeżej, zielonej gałązki często zapobiega odorowi wywoływanemu przez cebulę i inne produkty o nieprzyjemnym zapachu. Liście pietruszki warto żuć zarówno przed, jak i po posiłku składającym się z silnie pachnących składników.

3 / 8

Wzmocnienie odporności i sprawności

Obraz
© 123RF

Pietruszkowe liście kryją w sobie potężną dawkę witaminy C, której natka dostarcza nam cztery razy więcej niż np. owoce cytrusowe. Dzięki temu stanowi świetne wsparcie dla systemu immunologicznego, osłabionego stresującym trybem życia współczesnej kobiety.

Wzmocnieniu odporności sprzyja również odpowiedni poziom żelaza, którego skarbnicą jest natka pietruszki. Minerał odpowiada za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach, a także wiąże dwutlenek węgla i przekazuje go do płuc, skąd jest usuwany. Sprawność tych działań decyduje o naszych możliwościach energetycznych, czyli zarówno sprawności fizycznej, jak i intelektualnej.

4 / 8

Dla dobrego wzroku

Obraz
© 123RF

Regularne spożywanie natki pietruszki wspomaga również procesy widzenia, ponieważ zielone liście zawierają bardzo dużo prowitaminy A, nieprzypadkowo nazywanej "przyjaciółką oczu". Jej niedobór może wywoływać tzw. kurzą ślepotę, czyli pogorszenie widzenia pod koniec dnia, kiedy spada natężenie światła.

Odpowiednia dawka witaminy A skutecznie zapobiega degeneracji tzw. plamki żółtej, a także zaćmie, jaskrze i wielu innym schorzeniom oczu. Chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.

5 / 8

Gdy drga powieka

Obraz
© 123RF

Wiele kobiet skarży się na mimowolne, rytmiczne skurcze mięśni w jednej lub obu powiekach. Dolegliwość zwykle bywa bardziej irytująca niż uciążliwa, choć niekiedy potrafi nawet utrudniać otwarcie oka. Najczęściej powoduje ją stres, zmęczenie oraz nadmierne spożycie kofeiny.

To czynniki wpływające na obniżenie stężenia we krwi magnezu, czyli jednego z najcenniejszych biopierwiastków. Jego bardzo bogatym źródłem jest natka pietruszki, dlatego regularne spożywanie zieleniny pomaga uporać się nie tylko z drganiem powiek (oraz innych mięśni, np. łydek), ale również apatią, problemami z pamięcią, kłopotami z zasypianiem, migrenami czy wzrostem ryzyka osteoporozy.

6 / 8

Sposób na anemię

Obraz
© 123RF

Wiele Polek ma problem z niedokrwistością, która przejawia się zbyt małą ilością czerwonych ciałek krwi i obniżonym poziomem hemoglobiny. Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza. Poprawę zdrowia i samopoczucia powinno przynieść przyjmowanie preparatów z tym mikroelementem oraz spożywanie bogatych w niego produktów naturalnych, czyli m.in. natki pietruszki.

Przed anemią uchroni nas na przykład stosowanie naparu - pół pęczka natki zalewamy wodą (0,5 l), gotujemy 3-4 minuty, a później odstawiamy pod przykryciem na kwadrans. Pijemy przed posiłkami, najlepiej trzy razy dziennie po ok. jedną czwartą szklanki.

7 / 8

Problemy z miesiączką

Obraz
© 123RF

Niedobór magnezu skutkuje niekiedy zwiększonym napięciem mięśni i bolesną menstruacją, z czym zmaga się blisko 40 proc. Polek, zwłaszcza młodych. Dlatego, zamiast faszerować się dużymi dawkami środków przeciwbólowych, warto wprowadzić do jadłospisu solidną porcję natki z pietruszki, której składniki działają rozkurczająco na mięśnie macicy, łagodząc bóle menstruacyjne, a także pomagając w wywołaniu spóźnionej miesiączki.

8 / 8

Zamiennik soli

Obraz
© 123RF

Z badań wynika, że Polki wciąż jedzą za dużo soli, która nie tylko podnosi ciśnienie krwi, ale również zwiększa ilość wapnia wydalanego z naszego organizmu wraz z moczem, co sprzyja rozwojowi osteoporozy - choroby stwierdzanej u co trzeciej kobiety po 50. roku życia.

W wielu przypadkach sól możemy zastąpić ziołami, co na pewno wyjdzie nam na zdrowie. Jako zamiennik tego produktu świetnie sprawdzi się bardzo zdrowa natka pietruszki, ale również: majeranek, bazylia, estragon, koperek, szczypiorek, kminek, oregano, koper, tymianek, melisa cytrynowa czy cząber.

RAF/(gabi)/WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)