Nigdy nie gotuj tak kalafiora. Traci wszystkie właściwości
Kalafior to jedno z najczęściej wybieranych warzyw w polskiej kuchni. Niestety, niektórzy gotują go w niepoprawny sposób, przez co traci swoje cenne właściwości odżywcze.
Często zastanawiamy się, jak przygotowywać różne warzywa, by zachować ich wszystkie wartości odżywcze. W przypadku kalafiora odpowiednia obróbka ma ogromne znaczenie, ponieważ łatwo można pozbawić go cennych składników. Warto poszerzać swoją wiedzę w tym temacie, by nie powielać błędów, które wpływają na jakość i wartości zdrowotne potraw.
Dlaczego kalafior jest tak wartościowy?
Kalafior to warzywo o wysokiej zawartości witaminy C, witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak potas, magnez czy żelazo. Regularne spożywanie kalafiora wspiera odporność, działa korzystnie na układ nerwowy, poprawia trawienie i obniża poziom cholesterolu. Dzięki obecności przeciwutleniaczy wykazuje również działanie przeciwnowotworowe. To niezwykle uniwersalne warzywo - można go podawać tradycyjnie gotowanego z bułką tartą, przygotować z niego aromatyczną zupę krem czy nawet wykorzystać jako bazę do zdrowszej wersji pizzy lub ryżu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne i proste przepisy na imprezę Halloween. Dynia pod wieloma postaciami
Jak prawidłowo gotować to warzywo?
Wiele osób popełnia popularny błąd i gotuje kalafior zbyt długo, co sprawia, że traci on swoje wartości odżywcze. Podczas nadmiernej obróbki cieplnej witamina C, witaminy z grupy B i minerały takie jak potas czy żelazo rozpuszczają się w wodzie, a sam kalafior staje się miękki i traci chrupkość. Aby ugotować go prawidłowo, należy w dużym garnku zagotować wodę z solą. Przykładowo na 3 litry wody dodajemy 3 łyżeczki soli. Kalafior wrzucamy do wrzątku tak, by cały był zanurzony pod wodą, i pilnujemy, by się nie rozgotował.
Warto co kilka minut sprawdzać jego miękkość, wbijając widelec. Ogólna zasada jest taka, by nie gotować go dłużej niż 15 minut. Niektórzy unikają przygotowywania kalafiora ze względu na charakterystyczny zapach podczas gotowania. Można go jednak zneutralizować, dodając do wody pół szklanki mleka lub sok z cytryny. Jeśli chcemy, aby kalafior zachował śnieżnobiały kolor, warto dosypać do wody szczyptę cukru lub dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, dzięki temu nie będzie ciemnieć.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl