FitnessDomowe sposoby na zgagę

Domowe sposoby na zgagę

Domowe sposoby na zgagę
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
13.02.2017 10:28

Domowe sposoby na zgagę niejednokrotnie wykazują większą skuteczność niż leki dostępne w aptece. Korzystając z kilku sugestii, możesz załagodzić objawy zgagi, która bardzo często potrafi zepsuć radość ze zjedzenia nawet najsmaczniejszego posiłku.

Zgaga objawem choroby?

Zgaga niejednokrotnie bywa bagatelizowana. Tymczasem może być ona objawem wielu chorób, takich jak obecność w żołądku bakterii helicobacter pyroli, które powodują wrzody. Często pojawiającą się zgagę warto skonsultować z lekarzem i skorzystać ze specjalistycznych badań w celu weryfikacji przyczyny dyskomfortu po posiłku. Z pewnością warto wykonać zabieg gastroskopii, który wyjaśni przyczyny częstego dyskomfortu. Domowe sposoby na zgagę mogą przydać się jako sposób na chwilową eliminację objawów. Inaczej sprawa się ma, jeśli refluks dopada cię sporadycznie jako efekt przejedzenia lub nadmiernego wysiłku fizycznego po spożytym posiłku. Wtedy nie stanowi ona powodu do niepokoju.

Jak uniknąć zgagi?

Aby załagodzić dyskomfort związany ze zgagą, możesz oczywiście skorzystać z szerokiej gamy leków dostępnych w aptece bez recepty. Nie zawsze jednak są one konieczne. Warto uniknąć skutków ubocznych związanych ze stosowaniem preparatów syntetycznych. Naturalne sposoby na zgagę są zdecydowanie mniej inwazyjne dla organizmu, a przede wszystkim tańsze i niejednokrotnie bardziej skuteczne. Jest ona bardzo często efektem spożywania zbyt tłustych, pikantnych lub ciężkostrawnych posiłków. Co robić, by uniknąć zgagi?

Obraz
© 123RF.COM

Przede wszystkim warto uważnie monitorować to, co zjadasz. Jeśli dopada cię dyskomfort, zastanów się, co było twoim ostatnim posiłkiem. Być może była to zbyt duża ilość słodyczy, a może zbyt pikantne pieczone udka z kurczaka? Warto zastanowić się, co nie służy twojemu ciału i w przyszłości unikać produktów wywołujących zgagę. Być może już to sprawi, że dyskomfort już więcej się nie pojawi. Warto, chociaż przez dwa tygodnie prowadzić dziennik pokarmowy w którem zapisywać będziesz, co i kiedy zjadasz w ciągu dnia. Dzięki temu będziesz w stanie monitorować efekt działania poszczególnych pokarmów na twój organizm. Nie sugeruj się tym, że u innych osób zgagę wywołuje np. chili. W twoim przypadku może okazać się, że winowajcą jest kawa, herbata lub cukier. Każdy człowiek odmiennie reaguje na ten sam produkt, toteż warto poświęcić trochę uwagi produktom lądującym na twoim talerzu i efektach ich spożywania. Prowadząc dziennik pokarmowy, łatwo zweryfikujesz, których produktów lepiej unikać lub ograniczyć ich spożycie.

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Pamiętaj również, aby nie ćwiczyć intensywnie po sowitym posiłku. Dlaczego? Nagłe zmiany pozycji lub prowadzą do łatwiejszego cofania się treści żołądkowej do przełyku. Staraj się również zjadać małe porcje posiłków. Nie przepełniając nadmiernie żołądka, unikniesz również dokuczliwej zgagi. Jak powszechnie wiadomo, jedzenie częściej małych ilości jedzenia jest również świetnym sposobem na redukcję wagi.

Domowe sposoby na zgagę

Jeśli jednak nie udało się zapobiec powstaniu zgagi, możesz skorzystać z następujących naturalnych produktów:
• napar z imbiru: imbir znany jest jako naturalne panaceum na mdłości. Doskonale sprawdza się również jako remedium na zgagę. Imbir oczywiście możesz spożywać na surowo, najlepiej jednak przyrządzić z niego napar. W tym celu kłącze imbiru o długości 5 cm zetrzyj na tarce do garnka i zalej około o,5 l wody i gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie posłódź napar miodem i wypij małymi łykami
• napar z korzenia lukrecji: lukrecję używa się powszechnie w leczeniu wrzodów oraz zapaleniach przewodu pokarmowego. Napar z tej rośliny pomoże również na zgagę. Wystarczy łyżeczkę ziela zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem przez około 10 minut, poczekać aż wystygnie i powoli wypić
• odwar z nasion lnu: nasiona lnu mają działanie osłaniające przewód pokarmowy, chronią one błony śluzowe przed stanami zapalnymi i kwasem solnym. 2 łyżki nasion lnu zalej szklanką gorącej wody i poczekaj, aż całość nabierze lepkiej konsystencji, a następnie wypij małymi łykami