Grejpfrut pomaga usuwać tłuszcz nagromadzony w ciele, który znajduje się w miejscach takich, jak pośladki, czy biodra. Sprawia również, że następna dawka tłuszczu, która przyjmowana jest do organizmu nie wnika.
Grejpfruty są niskokaloryczne (w 100 g jest tylko 50 kcal). Przyspieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i oczyszczają organizm - dzięki czemu opóźniają proces starzenia i poprawiają urodę.
Bezkonkurencyjna pod tym względem jest biała wewnętrzna skórka, czyli albedo (znajdująca się w niej naryngina lekko przeczyszcza).
Grejpfruty mają niski indeks glikemiczny (IG=20), a do tego dzięki zawartości pektyn obniżają poziom glukozy we krwi, są więc owocami wskazanymi dla cukrzyków.
Świetnie jest zjadać przynajmniej jednego grejpfruta dziennie, szczególnie przed snem. Wtedy dostarczone naszemu organizmowi węglowodany, samoistnie zaczną spalać tkankę tłuszczową i zacznie znikać tłuszcz nagromadzony na biodrach czy pośladkach. Niektórzy twierdzą, że można zrzucić nawet 8 kg w ciągu 3 miesięcy jedząc jednego grejpfruta dziennie.
Na podstawie www.healthline.com/(gabi)/WP Kobieta
Cudowny sok grejpfrutowy
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, myszy karmione dietą o wysokiej zawartości tłuszczu zyskały około 18 procent mniej na wadze, gdy podawano im do picia sok grejpfrutowy w porównaniu do zwierząt pijących wodę.
Testy dowiodły, że poza mniejszą wagą, zwierzęta pijące sok grejpfrutowy cechowały się lepszymi wskaźnikami metabolicznymi, takimi jak niższy poziom insuliny i glukozy we krwi.
Zwierzęta podzielono na sześć grup i stosowano u nich albo diety o wysokim, albo o niskim poziomie tłuszczów. Poza tym gryzoniom podawano sok, słodzoną wodę, wodę z naringiną (składnikiem grejpfrutów), lub metforminę (lek na cukrzycę).
Sok grejpfrutowy rozcieńczono wodą i dodano sacharynę dodano dla zamaskowania gorzkiego smaku w soku. Zwierzętom, które piły wodę, podawano taką ilość glukozy i sacharyny, jak zwierzętom na diecie zawierającej sok grejpfrutowy.
Okazało się, że jedynie myszy pijące sok grejpfrutowy straciły na wadze. Uczeni nie zidentyfikowali jednak w owocach związku, który za to odpowiadał.
Przyspiesza przemianę materii
Od dziesięcioleci grejpfruty są niemal obowiązkowym składnikiem diet odchudzających. W latach 30. XX wieku w Hollywood popularność zdobyła dieta grejpfrutowa, która przeżyła swój renesans w latach 70. Lekarze krytykowali ją jednak jako zbyt ubogą w składniki odżywcze.
Wpływ grejpfrutów na spadek wagi ciała potwierdziły badania przeprowadzone w 2004 r. przez dr. Kena Fujioka ze Scripps Clinic w San Diego. W jego eksperymencie wzięło udział 100 otyłych pacjentów. Część z nich otrzymywała pigułki z ekstraktem z grejpfruta, piła sok z tego owocu lub jadła jego miąższ. Wszyscy odżywiali się poza tym jak wcześniej. Po 12 tygodniach grupa łykająca pigułki schudła średnio o 1,1 kg, zaś osoby z pozostałych dwóch grup odpowiedni po 1,5 i 1,6 kg. W tym samym czasie grupa kontrolna, która dostawała placebo, straciła średnio jedynie 0,2 kg.
W dalszych badaniach uczeni ustalili, że u osób z grup grejpfrutowych, które cierpiały na tzw. syndrom metaboliczny, poprawiły się wyniki badań związanych z tempem przemiany materii. Badacze sugerują, że jakiś nieznany dotąd związek zawarty w owocach stymuluje wydzielanie insuliny z trzustki, a więc obniża poziom glukozy we krwi.
Skarbnica witaminy C
Owoc grejpfruta zawiera 90 procent wody, cukier, kwasy organiczne oraz witaminy z grupy B, a także spore ilości witaminy E i P. Posiada dużą ilość witaminy C 30-50 mg/ 100 g i korzystnie wpływa na pracę jelit.
W miąższu występują karoteny - głównie likopen, warunkujący jego zabarwienie, pektyny i błonnik. Występuje także gorzki związek - naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za gorzki smak owocu, ale także za jego działanie lekko przeczyszczające, wspomagające przemianę materii.
W owocach cytrusowych kryje się w sumie ok. 400 związków chemicznych. Dlatego są od lat badane przez naukowców, którzy chcą wykorzystać ich zdrowotny potencjał.
Ilość witaminy C zawartej w owocach, grejpfrutowi daje zaszczytne trzecie miejsce, po kiwi i dzikiej róży. W tyle zostawia pomarańczę, czarną porzeczkę i cytrynę.
Dieta grejpfrutowa
Badania wykazały, że spożywanie połowy tego owocu do każdego posiłku spowodowało obniżenie masy ciała o 8 kg w ciągu 12 tygodni, osoby, które nie jadły grejpfruta, schudły tylko 1 kg w tym samym czasie.
Dieta dostarcza codziennie do organizmu około 1300-1700 kcal. Nie można jej stosować dłużej niż dwa tygodnie. Zapewnia organizmowi bardzo dużo witaminy C. Grejpfruty powinny być włączone do co najmniej 2 posiłków w ciągu dnia.
Na podstawie www.healthline.com/(gabi)/WP Kobieta