GotowaniePrzepisyGrzybowe risotto z krewetkami królewskimi

Grzybowe risotto z krewetkami królewskimi

Grzybowe risotto z krewetkami królewskimi
29.08.2005 15:44, aktualizacja: 20.02.2006 15:32

Przygotuj na grillu krewetki. Podawaj ułożone na risotto.

Składniki:
- 300 g ryżu do risotto Arborio
- 300 g borowików
- 1 kieliszek białego wina
- 1 posiekana cebula
- 40 g oliwy z oliwek
- 60 g parmezanu
- szczypta kminku
- 100g masła
- 12 krewetek królewskich
- 1 litr warzywnego bulionu

Oczyść grzyby. Na patelni o cienkim dnie podsmaż delikatnie cebulę i dodaj ryż mieszając. Dodaj wina i pozwól, żeby alkohol wyparował. Gotuj, dodając bulionu i mieszając drewnianą łyżką. Poczekaj aż ryż stanie się al dente.
Dodaj posiekane grzyby. Mieszaj kolejno, dodając masło, tymianek, parmezan – aż potrawa stanie się kremowa. Podczas gdy ryż będzie się gotował, przygotuj na grillu krewetki. Podawaj ułożone na risotto.

Przepisy pochodzą ze "Zbioru 100 przepisów na prawdziwe włoskie risotto Guida Gallo", wydanego przez Riso Gallo