04.10.2011 10:56, aktual.: 04.10.2011 11:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nikt jednoznacznie nie może określić, dlaczego na nasza polską fasolę w sosie pomidorowym z kawałkami mięsa lub kiełbasy mówi się „po bretońsku”.
Nikt jednoznacznie nie może określić, dlaczego na nasza polską fasolę w sosie pomidorowym z kawałkami mięsa lub kiełbasy mówi się „po bretońsku”. Nazwa wskazywałaby na pochodzenie z Bretanii,celtyckiej krainy na północy Francji. Tam jednak rządzi inna potrawa na bazie fasoli - Cassoulet, która naszej fasolki wcale nie przypomina. Niektórzy upatrują podobieństwa z brytyjską potrawą narodową - baked beans. Pudliszki mają swój sprawdzony przepis na klasyczny, domowy smak typowo polskiej fasolki po bretońsku z kiełbasą.
Fasolkę po bretońsku z kiełbasą posyp koniecznie świeżymi ziołami – pietruszką lub majerankiem. Jeśli chcesz zrobić wrażenie, skorzystaj z akurat dostępnej dyni i podaj potrawę w wydrążonych połówkach.