Jedzenie czekolady pomaga… schudnąć!
Uwielbiasz czekoladę i czujesz się winna po zjedzeniu kolejnych kilku kostek? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Okazuje się, że substancje znajdujące się w tym przysmaku przyspieszają metabolizm i sprawiają, że organizm bardziej efektywnie spala kalorie!
27.03.2012 | aktual.: 13.01.2014 11:15
Uwielbiasz czekoladę i czujesz się winna po zjedzeniu kolejnych kilku kostek? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Okazuje się, że substancje znajdujące się w tym przysmaku przyspieszają metabolizm i sprawiają, że organizm bardziej efektywnie spala kalorie!
Katharine Hepburn powiedziała kiedyś żartobliwie o swojej szczupłej sylwetce: „To, co widzicie, jest efektem jedzenia czekolady przez całe życie”. Najnowsze badania pokazują, że może być w tym więcej prawdy, niż przypuszczano.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego stwierdzili, że nasza waga zależy nie tylko od tego, ile jemy, ale także co konkretnie spożywamy. Co ciekawe, pewne składniki czekolady sprawiają, że organizm szybciej spala kalorie. Zatem jedząc niewielką ilość tego przysmaku w ciągu dnia możemy wręcz schudnąć!
- To dobra informacja dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez czekolady – mówi dr Beatrice Golomb, która prowadziła badania.
Jak naukowcy ustalili ten zaskakujący efekt? Przeprowadzono ankietę z udziałem 972 osób. Średni wiek badanych wynosił 57 lat. W kwestionariuszu pytano o dietę i styl życia, np. „Ile razy w tygodniu jesz czekoladę?”. Dla każdej osoby obliczano także wskaźnik BMI mówiący o tym, czy waga badanego mieści się w normie (Oblicz swoje BMI)
.
Wyniki zaskoczyły wszystkich. Okazało się, że osoby, które częściej spożywały czekoladę, miały statystycznie niższe BMI, były więc szczuplejsze. Przy tym jadły nawet więcej niż ludzie stroniący od tego przysmaku. Nie uprawiały też większej ilości ćwiczeń fizycznych.
Dane zebrane przez naukowców nie pozwalają na wyciągnięcie ostatecznych wniosków. Nie wiadomo, jaka ilość czekolady jest najbardziej optymalna dla metabolizmu. Nie stwierdzono także, czy wszystkie produkty zawierające kakao wpływają w ten sam sposób na przemianę materii.
Dr Golomb nie jest jednak pierwszą badaczką, która zaobserwowała tę zależność. Już wcześniej w eksperymentach przeprowadzonych na zwierzętach stwierdzono, że czekolada przyspiesza metabolizm.
Naukowcy podejrzewają, że „cudownym” składnikiem czekolady jest epikatechina. Już dawno stwierdzono, że ta substancja korzystnie wpływa na układ krążenia. Teraz okazuje się, że może również pomóc w utracie zbędnych kilogramów.
Tekst: na podst. The Daily Mail/(sr/kg)