GotowaniePrzepisyNajlepszy sposób, by zacząć dzień. Niestety często popełniamy ten sam błąd

Najlepszy sposób, by zacząć dzień. Niestety często popełniamy ten sam błąd

Najlepszy sposób, by zacząć dzień. Niestety często popełniamy ten sam błąd
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Magdalena Drozdek
18.03.2018 17:08, aktualizacja: 19.03.2018 12:17

Jajka na śniadanie, to najlepsza rzecz, jaką możemy zrobić dla swojego organizmu o poranku. Tyle że jeśli jajko, to na czymś trzeba je usmażyć. I szybko zdrowe jajko tonie w niezdrowym tłuszczu. Jak to zmienić?

W banalny sposób. Wystarczy zmienić tłuszcz, na jakim smażymy. Chrupiące z brzegu białko, a płynne żółtko w środku – ten sam efekt osiągniesz, gdy zamiast oleju użyjesz odrobiny oliwy z oliwek.

Według wielu badań smażenie na popularnych olejach źle wpływa na nasze zdrowie. To wiemy jednak nie od dziś, ale i tak podsuwamy sobie kolejne posiłki spod znaku "smażone w głębokim tłuszczu".

Dlatego jak podkreślają eksperci, jajka najlepiej smażyć na oliwie z oliwek. I robić to trzeba z głową. Odrobinę oliwy wylewamy na patelnię i czekamy 30 sekund, żeby się rozgrzała. Dopiero wtedy wbijamy jajko. Co to zmienia? Naukowcom z Uniwersytetu w Granadzie udało się potwierdzić, że smażenie na tym tłuszczy zwiększa się poziom przeciwutleniaczy i związków fenolowych w potrawach.

- Możemy potwierdzić, że smażenie jest metodą, która prowadzi do zwiększenia związków fenolowych w posiłku, co oznacza korzyść z obróbki cieplnej. Trzeba jednak pamiętać, że metoda ta zwiększa jednocześnie wartość energetyczną posiłku, który wchłania oliwę – komentowała prof. Cristina Samaniego Sánchez z wydziału żywienia.
Oliwa extra vergine stanowi doskonałą alternatywę dla tłuszczów zwierzęcych, szkodliwych margaryn i innych olejów roślinnych używanych w kuchni. Jest cennym źródłem nienasyconych kwasów, które wspierają prawidłowy rozwój organizmu i utrzymują właściwy stan skóry. Skutecznie oczyszcza układ pokarmowy i reguluje procesy trawienia, dlatego warto ją stosować na diecie odchudzającej. Powinna być ona używana również przez osoby chore lub narażone na cukrzycę, gdyż kwasy jednonasycone w niej zawarte obniżają i regulują poziom cukru we krwi. Zapobiega także nadciśnieniu i pomaga w walce z niekorzystnym dla zdrowia cholesterolem (LDL).