Dobrze dobrane posiłki są jak naturalne leki dla oczu. Problemy ze wzrokiem często wynikają z niedoboru składników odżywczych, głownie witamin i minerałów. Wprowadź na stałe do swojej diety kilka produktów, a po problemach ze zmęczonymi oczami nie będzie śladu.
Wszyscy dużo pracujemy przed komputerem, oglądamy telewizję, czytamy książki, korzystamy ze smartfonów. Nasze oczy często są przemęczone w efekcie czego mogą być zaczerwienione, a nawet może nastąpić pogorszenie widzenia. Co pownniśmy włączyć do diety, aby nasze oczy były zdrowe?
Dobrze dobrane posiłki są jak naturalne leki dla oczu. Problemy ze wzrokiem często wynikają z niedoboru składników odżywczych, głownie witamin i minerałów. Wprowadź na stałe do swojej diety kilka produktów, a po problemach ze zmęczonymi oczami nie będzie śladu.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl
Chleb razowy
Dostarcza witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy nerwu wzrokowego. Wpływa na stan siatkówki i soczewki. Jednym z objawów braku tej witaminy jest ból, swędzenie i pieczenie oczu.
Jagody
Owoce zalecane są osobom zmagających się z zaburzeniami widzenia o zmroku, pracującym przy komputerze lub niekorzystnym oświetleniu.
Obecność antocyjanów zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i regeneruje uszkodzone przez nie elementy oka. Antocyjany znajdziesz w ekstrakcie z czerwonych winogron oraz jagodach acai.
Szpinak
Jest bogaty w witaminę A i luteinę, które łagodzą objawy zmęczonych oczu i wzmacniają wzrok. Luteina działa na zasadzie filtru chroniącego siatkówkę przed szkodliwymi promieniami słońca.
Niedobór witaminy A w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do utraty wzroku.
Ryby
Regularne jedzenie ryb zapobiega chorobom oczu. Zawarte w nich kwasy omega-3 są składnikiem budowy błon komórkowych.
Dzięki rybom zwiększa się produkcja ochronnego śluzu, który nawilża oczy.
Natka pietruszki
To kopalnia witaminy C. Wpływa na syntezę kolagenu odpowiedzialnego za trwałość naczyń krwionośnych oczu.
Niedobór tego pierwiastka może powodować zmętnienie soczewek, krwotoki i wylewy uszkadzające wzrok.
Orzechy włoskie
Dobre źródło cynku, który zapobiega utracie wzroku związanego z wiekiem. Najczęściej na jego deficyt są narażone osoby starsze, kobiety w ciąży i wegetarianie.
Zbyt mała ilość cynku może przyczynić się do krótkowzroczności.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl