wp
Informacja prasowa
Smaki
17-03-2015 (14:49)

Pachnąca chałka drożdżowa krok po kroku

Do Wielkanocy zostało jeszcze parę tygodni - w sam raz, aby spróbować upiec pachnącą drożdżami chałkę, która będzie pyszną ozdobą stołu. Dzięki ilustracjom, zrobisz ciasto bez problemu.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Pachnąca chałka drożdżowa krok po kroku
(mat. prasowy)

Do Wielkanocy zostało jeszcze parę tygodni - w sam raz, aby spróbować upiec pachnącą drożdżami chałkę, która będzie efektowną (i pyszną!) ozdobą stołu. Dzięki ilustracjom, zrobisz ciasto bez problemu.

Składniki: Ciasto:
100 g masła (roztopionego)
500 g mąki
1 opak. drożdży instant, np. Dr. Oetkera
150 g cukru
1 opak. cukru wanilinowego 8 g, np. Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 szt. jajka
250 ml wody (ciepłej)

wp

Do smarowania:

1 szt. jajka
6 łyżek wody

Kruszonka:

80 g mąki
60 g cukru
1 łyżeczka Cukru wanilinowego 8 g
50 g masła

wp

Sposób przygotowania:

  1. Roztop i przestudź masło. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy, sól i dokładnie wymieszaj.
  1. Do suchych składników dodaj jajko, ciepłą wodę oraz roztopione masło i zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się kleić. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
(fot. mat. prasowy)
Podziel się
wp
  1. Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na 4 części. Z jednej części utocz 3 wałeczki, a następnie spleć w warkocz, podwijając końce pod spód.
(fot. mat. prasowy)
Podziel się
  1. Z pozostałych części ciasta również stwórz warkocze. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta aby nie obsychały. Warkocze ułóż na 2 blaszkach z wyposażenia piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Gdy podrosną, posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą. Możesz je posypać makiem lub kruszonką zagniecioną z mąki, cukru, masła i cukru wanilinowego. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
(fot. mat. prasowy)
Podziel się
wp

Temp. pieczenia: 180°C
Czas pieczenia: ok. 25 min.

Polub WP Kobieta
Trwa ładowanie
.
.
.
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Podziel się na Facebooku
wp
wp
wp