Posiłki w rodzinnym gronie – jak dobrać odpowiednie dodatki?
Wspólne spożywanie posiłków niesie za sobą wiele korzyści. Udowodniono, że regularne zasiadanie do stołu w rodzinnym gronie pozwala zredukować stres i pomaga zdrowiej się odżywiać. Dlatego warto pielęgnować ten zwyczaj i zadbać o jego odpowiednią oprawę.
19.01.2017 | aktual.: 20.01.2017 14:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wystarczy kilka dobrych praktyk i drobnych akcesoriów, by nadać każdemu posiłkowi odświętnego charakteru. Elegancka zastawa i dobrej jakości sztućce to podstawa, ale warto pamiętać również o dodatkach, które uczynią codzienne spotkania przy stole naprawdę wyjątkowymi. Specjaliści z Black Red White podpowiadają, jak sprawić, by wspólne zasiadanie do stołu było pięknym rodzinnym rytuałem, któremu towarzyszą nie tylko zachwyty nad smakiem potraw, ale również doznania estetyczne wynikające z aranżacji przestrzeni.
Obrus, bieżnik czy podkładka? Czyli zaczynamy od podstaw
Klasyczne przybranie stołu nie może obejść się bez subtelnego obrusa w stonowanych kolorach lub eleganckiego, ozdobnego bieżnika. Te elementy stanowią bazę dla tworzenia dalszej aranżacji – podkreślają urodę porcelanowych talerzyków czy półmisków wypełnionych pysznymi daniami.
Na co dzień wystarczy jednak ułożenie na stole praktycznych podkładek, które będą stanowiły delikatną ozdobę, a jednocześnie zabezpieczą blat przed uszkodzeniem. Chyba każdy wie, że nie należy stawiać talerzy z gorącymi potrawami bezpośrednio na stole! Tego typu podstawki są również łatwiejsze w czyszczeniu niż obrus – wystarczy zdjąć je ze stołu i otrzepać lub umyć pod bieżącą wodą.
Wybór podstawek jest ogromny. Mogą być wykonane z filcu, silikonu, winylu lub innych materiałów. Występują w różnych kolorach i kształtach – niektóre z nich są ozdobione eleganckim ornamentem lub wyglądają jak ażurowe serwety. Dzięki tej różnorodności łatwo dopasować je do ogólnej stylistyki mieszkania.
Zbliżenie na szczegóły – świece i serwety
Codzienna aranżacja stołu nie powinna być jednak pozbawiona delikatnych dekoracji. Wystarczy kilka szczegółów, by urozmaicić ją i sprawić, aby wspólne posiłki upływały w jeszcze przyjemniejszej atmosferze. Dodatki nie muszą zajmować dużo miejsca – na stole można ustawić np. wąski wazon (np. szklany wazon w kształcie cylindra) ze świeżymi kwiatami lub wysoki świecznik. Doskonale sprawdzą się także świece zapachowe w szkle, rozsiewające po pokoju przyjemne, relaksujące aromaty.
Warto również ułożyć na stole serwetki – dobrze sprawdzą się zarówno te wykonane z materiału, jak i papierowe. Można położyć je przy każdym nakryciu lub umieścić w specjalnym serwetniku, który pozwoli utrzymać czystość w trakcie posiłki. Będzie jednocześnie pełnił rolę subtelnej ozdoby.
Z myślą o dzieciach – kolorowa zastawa
Dzieci w szczególny sposób czerpią korzyści z rodzinnych spotkań przy stole. Okazuje się, że jedzą wtedy więcej owoców i warzyw, a mniej tłustych i zbyt kalorycznych dań niż rówieśnicy, którzy spożywają posiłki sami przed monitorem komputera lub przed telewizorem. Badania pokazują również, że dzięki wspólnym obiadom lub kolacjom maluchy mają bogatszy zasób słownictwa, a nawet… lepsze oceny w szkole.
Warto więc zachęcić dziecko do wspólnych posiłków i spędzania czasu w gronie rodziny. Dobrym pomysłem będzie podarowanie maluchowi specjalnej mini zastawy – kolorowych talerzyków, kubków z wizerunkami zwierząt lub ulubionych postaci z bajek (np. kubki Sówka od Black Red White). Należy zadbać również, by same posiłki były jak najbardziej kolorowe – dziecięce porcje można skomponować tak, by tworzyły zabawne kształty. W ten sposób nawet największy niejadek poczuje się przy stole wyjątkowo.
Wspólne posiłki mogą stać się zatem nie tylko okazją do rozmów w rodzinnym gronie i smakowania pysznych domowych dań, ale również autentycznym rytuałem. Warto dołożyć wszelkich starań, by ta tradycja nie zanikła w natłoku codziennych obowiązków. Drobne, ale pieczołowicie dobrane akcesoria na pewno pomogą w utrwaleniu tego zwyczaju.