Blisko ludziPrzechowujesz żywność w pojemnikach po lodach? Nigdy więcej tego nie rób

Przechowujesz żywność w pojemnikach po lodach? Nigdy więcej tego nie rób

Przechowywanie żywności w ten sposób może być szkodliwe dla zdrowia
Przechowywanie żywności w ten sposób może być szkodliwe dla zdrowia
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne | archiwum prywatne
05.09.2022 19:07, aktualizacja: 06.09.2022 07:32

Koperek, mrożone owoce, zioła - w pojemnikach po lodach ląduje wiele produktów spożywczych. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że wcale nie jest to dobre rozwiązanie. Dlaczego nie warto używać ponownie pojemników po lodach?

W każdej rodzinie na pewno znajdzie się ktoś, kto w imię ekologii, oszczędności lub wygody ponownie używa pudełka po lodach do przechowywania żywności. Niestety wykorzystywanie opakowań po lodach jest błędem, który może nas słono kosztować. Dlaczego lepiej powstrzymać się od takich praktyk?

Przechowujesz żywność w pudełkach po lodach? Musisz o tym wiedzieć

Plastikowe opakowania po lodach, jogurtach czy jakichkolwiek innych produktach nie nadają się do ponownego użycia w roli pudełek na żywność. Inne produkty reagują bowiem na każdy rodzaj plastiku nieco inaczej.

Konkretne opakowania sklepowe dostosowane są do przechowywania dedykowanej dla nich żywności. Na przykład w pudełku po lodach nie wolno umieszczać potraw z wysoką zawartością tłuszczu. Jednorazowe opakowania nie są też przystosowane do tego, by myć je w zmywarce. Ponadto umieszczanie gorących dań może sprawić, że wprost do żywności przedostaną się mikrodrobiny plastiku. Takich pojemników nie można również zamrażać.

Bardzo ważne jest również to, aby wiedzieć, czego w ogóle nie wkładać do lodówki. Nie wszystkim produktom spożywczym chłód służy.

Żywność w plastikowych opakowaniach. Tego lepiej nie rób

Co więcej, nie każdy rodzaj żywności nadaje się do przechowywania w plastikowych pojemnikach. Wewnątrz takich pudełek absolutnie nie powinniśmy umieszczać produktów zawierających surowe jaja - w kontakcie z plastikiem mogą się bowiem wytworzyć bakterie Salmonelli lub E. coli.

Pudełko z plastiku nie jest też miejscem na surowe mięso, które w kontakcie z tworzywem sztucznym traci smak i właściwości odżywcze. Na czarnej liście znajduje się również nabiał, mleko oraz sery - plastik może być powodem, dla którego w tych produktach zaczną wytwarzać się bakterie oraz pleśń.

Właśnie trwa plebiscyt WP Kobieta #Wszechmocne2022. Zapraszamy do zgłaszania swoich nominacji w formularzu poniżej:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl