Superprodukty czy super lipa?
Cudowne właściwości, warzyw, owoców czy nasion, zapewniają im miano produktów o super właściwościach. Jednak jak wskazują naukowcy, nie można doszukiwać się w nich mocy uzdrawiającej, o której przekonują producenci.
07.01.2014 | aktual.: 07.01.2014 15:22
Cudowne właściwości, warzyw, owoców czy nasion, zapewniają im miano produktów o super właściwościach. Jednak jak wskazują naukowcy, nie można doszukiwać się w nich mocy uzdrawiającej, o której przekonują producenci.
"Superfood” to modne określenie produktów charakteryzujących się wysokimi właściwościami odżywczymi o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Jednak jak wskazują specjaliści, to jedynie chwyt marketingowy, który ma zwiększyć sprzedaż. Badacze podkreślają, że taki zabieg ma zachęcić naiwnych konsumentów do zakupu drogiego towaru.
To tylko moda?
Eksperci zajmującymi się kwestiami odżywiania podkreślają, że egzotyczne owoce, soki czy suplementy nie są bardziej zdrowe od dobrze nam znanych i tańszych produktów. Badaczom trudno również uwierzyć w ich lecznicze właściwości.
Aby poczuć uzdrawiającą moc jedzenia, wystarczy codzienną dietę wzbogacić o warzywa, owoce, ryby i nasiona, równocześnie nie trzeba sięgać po te najbardziej wymyślne i egzotyczne. - "Superfood”- to modne określenie marketingowe, do którego często odwołują się producenci. Jednak nie istnieje żadna oficjalna definicja, która wskazuje co zalicza się do tego super pożywienia" - podkreśla dietetyk Sioned Quirke.
Specjalista nie wyklucza, że niektóre produkty przynoszą prawdziwe korzyści dla zdrowia, ale nie należy traktować tego w kategoriach remedium na wszystko, dlatego też nie należy mieć nadmiernych oczekiwań co do efektu ich działania.
Dziś przedłużą życie, jutro zabiją
Jak zauważa Max Pemberton, autor książki "The Doctor Will See You Now", nie zawsze należy ufać przedrostkowi "super", podobnie jak określeniu "light" ("lekki").
- W 2011 roku wzięto pod lupę badania i doniesienia na temat tych cudownych produktów spożywczych. Badania okazały się miażdżące, zarówno dla wcześniejszych raportów, jak i mediów, które rozpisują się nad sensacyjnymi odkryciami. Często okazuje się, że opisywane produkty, jednego dnia uznawane są za źródło zdrowia, innego dnia przyczynę szkody. Do dziś nie wiem, czy lampka wina albo czekolada, przedłużą mi życie, czy mnie zabiją - pisze Max Pemberton.
Pemberton zauważa, że na wynik badań wpływ mają różne czynniki. Bywa, że elementy pomijane w badaniach, lub specyfika grupy badawczej mogą mieć istotne znaczenie dla wyników badań. Autor książki podaje za przykład badania na temat wpływu rybiego oleju na pamięć. - Jedne z badań wskazują, że spożywanie rybiego oleju poprawia pamięć. Wnioski te zostały wysnute na podstawie zmian w przepływie krwi do mózgu osób, które jadły ryby i tych, które ich nie spożywały. Ale trudno to nazwać testem na pamięć, jedyną metodą na potwierdzenie takiej teorii jest badanie pamięci - wyjaśnia Pemberton.
Zielony pokarm, nasiona i jagody
Jednak jak wskazują statystyki chwyt marketingowy polegający na umieszczaniu przedrostka "super" na etykiecie jest bardzo skuteczny. Ponad 60 proc. pytanych osób przyznaje, że kupiłoby taki produkt.
Przeglądając literaturę na ten temat, strony producentów i oferty sklepów internetowych z produktami „superfood”, można wyodrębnić kilka grup żywności.
Pierwsza z nich to „green foods” czyli zielony pokarm, do którego zaliczamy wszystkie produkty z alg, młodych traw czy liści z zielonych warzyw. Do tej grupy głównie należy spirulina, chlorella, trawa pszeniczna i jęczmienna, świeże liście szpinaku i różnych odmian sałaty, liście cykorii, liście i łodygi mniszka, zielona pietruszka, kiełki brokułów.
Podstawową cechą zielonego jedzenie jest bardzo wysoka zawartość chlorofilu oraz białka, beta- karotenu, wapnia i żelaza. W przypadku mikroalg dochodzi jeszcze obfitość w kwas gamma-linolenowy (GLA) oraz kwasy nukleinowe (RNA/DNA).
Nasiona i ziarna – bardzo szeroka grupa m. in. : nasiona Chia, surowe ziarna kakao, maca, sezam. Cechuje je duża zawartość kwasów nienasyconych Omega 3-6-9. Są bogate w aminokwasy, minerały i witaminy, są również silnymi antyoksydantami.
Jagody – do tej grupy super żywności zaliczane są amazońskie Acai, polinezyjskie owoce Noni oraz tybetańskie Goji. Są bardzo silnymi antyutleniaczaniami. Obfitują w minerały i witaminy szczególnie w witaminę C. Owoce te są kompletnym źródłem białka.
Na podstawie PAP/Daily Mail/(gabi/mtr), kobieta.wp.pl