FitnessSuszona wołowina to hit! Zrób to sam: beef jerky

Suszona wołowina to hit! Zrób to sam: beef jerky

Suszona wołowina to hit! Zrób to sam: beef jerky
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Krasa
24.08.2018 20:16, aktualizacja: 02.11.2018 11:51

Suszona wołowina przywędrowała do nas ze Stanów Zjednoczonych. W czym tkwi tajemnica zniewalającego smaku beef jerky? W świetnej jakości wołowinie, dobrze dobranej mieszance przypraw oraz cierpliwości podczas przygotowania pysznej przekąski na imprezę czy w góry. I na uczelnię, do pracy, na po treningu, do piwa, do filmu i na każdą inną okazję. Tak smakuje.

Suszona wołowina – z czym to się je?

W erze coraz bardzie świadomego odżywiania prawdziwy facet nie musi rezygnować z mięsa. Powinno ono być jednak jak najlepszej jakości. Na beef jerky się nie oszczędza, udaj się więc do sprawdzonego sklepu mięsnego i wybierz kawał mięsa godny dobrej diety, a posmakuje zarówno mężczyznom, jak i kobietom. Postaw na chudą wołowinę – sprawdzi się antrykot, polędwica wołowa, ligawa, absolutnie bez przerostów.

Kruche kawałki dobrze ususzonego mięsa wołowego pójdą w parze z praktycznie każdym daniem: będą doskonałe jako wysokobiałkowa wkładka do zupy albo skwarki do pierogów. Przekąska beef jerky kilkukrotnie zwiększa objętość, dlatego jest tak chętnie wybierana przez poszukujące pożywnych i poręcznych dań ludzi aktywnych.

Beef jerky – jak zrobić w domu?

Do samodzielnego przygotowania suszonej wołowiny kup następujące składniki:

  • 1,5 kg mięsa (po upieczeniu zostanie nam ok. 1/3 tej ilości).
  • 2 duże cebule pokrojone w pióra.
  • Z łyżki soli morskiej.
  • 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu.
  • 2 łyżki brązowego cukru.
  • 3 obrane i rozdrobnione ząbki czosnku.
  • 2 łyżki sosu sojowego.
  • Kilka liści laurowych.

Następnie:

  • Składniki marynaty wymieszaj w dużej misce i dodaj odrobinę wody.
  • Pokrój umyte i osuszone mięso w poprzek włókien na paski o wymiarach mniej więcej 10x3 cm o 1-cm grubości.
  • Umieść mięso w misce, dokładnie wymieszaj ręką i natrzyj każdy kawałek.
  • Zafoliuj miskę po upewnieniu się, że płyn przykrywa mięso w całości i wstaw do lodówki na 3 dni.
  • Skruszałe kawałki mięsa odsącz z marynaty, odciskając nadmiar w ręcznik papierowy.
  • Ułóż je na ruszcie piekarnika (oczywiście z blachą pod spodem, żeby ściekające resztki nie brudziły sprzętu) albo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie dotykały.
  • Piecz wołowinę powoli i cierpliwie, bez termoobiegu w 100 st. C przez co najmniej 3 godziny przy uchylonych drzwiczkach.
  • Gotowe beef jerky łatwo da się rozerwać zębami, nie są ani zbyt suche, ani zbyt wilgotne (te szybko by się zepsuły). Można zostawić je w piekarniku jeszcze na godzinę.
  • Gdy suszona wołowina ostygnie poza piekarnikiem, można ją już przełożyć do plastikowych, zamykanych pojemników i bezpiecznie trzymać w lodówce.

Jeśli zapewnisz beef jerky właściwe warunki przechowywania, wytrzyma nawet do kilku miesięcy, np. w płóciennym woreczku w zamykanej szafce, którą łatwo wywietrzyć. Smakuje wyśmienicie, ale nie wolno jeść jednorazowo za dużo, bo suszona wołowina szybko puchnie w żołądku, skutecznie zaspokajając apetyt. Smak zależy od składników marynaty oraz proporcji, warto więc poeksperymentować z dodatkami, zmieniając część z nich za każdym razem, gdy robisz w domu beef jerky.