GotowaniePrzepisyŚwiąteczne foremki do ciastek. Wyjdą tak ładne, że żal będzie je zjeść

Świąteczne foremki do ciastek. Wyjdą tak ładne, że żal będzie je zjeść

Świąteczne foremki do ciastek. Wyjdą tak ładne, że żal będzie je zjeść
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Monika Zonenberg
28.11.2017 15:09

Święta to prawdziwie magiczny czas. Niesamowita atmosfera oczekiwania, świąteczne ozdoby, dobrze znane aromaty i przyprawy, których zapach unosi się w całym mieszkaniu. Jednym z obowiązkowych, gwiazdkowych elementów są świąteczne ciastka w różnych kształtach, które można pięknie przyozdobić. Wybraliśmy foremki, które przydadzą się każdemu, kto ma zamiar upiec je także w tym roku.

Domowe ciasteczka, które zazwyczaj zajmują miejsce w puszce z gwiazdkowymi dekoracjami, to piękna i smakowita przekąska. Można podać je do herbaty czy kawy, z pewnością zasmakują niespodziewanym gościom. Nie ma zimną nic przyjemniejszego, niż pójście późnym wieczorem do kuchni, zjeść kilka ciastek oraz popić je gorącą czekoladą. Przygotowanie ich w domu może być świetną zabawą dla całej rodziny, także dzieci. Największa frajda czeka nas już po ich upieczeniu i wystygnięciu, kiedy możemy zabrać się za ozdabianie. Ciastka śnieżynki, renifery czy mikołaje - odrobina inwencji twórczej może dać wspaniały efekt.

Wersji świątecznych ciastek jest wiele. Mogą być to pierniki, kruche maślane ciastka lub lekko brązowe, cynamonowe ciastka, które idealnie pasują do gorącej kawy. Bez względu na to, który smak jest twoim ulubionym, warto zaopatrzyć się w odpowiednie świąteczne wykrawacze, które nadadzą ciastkom nawiązujące do tego okresu w roku kształty. Kiedy już ostygną, pokryj je jadalnymi ozdóbkami. Sklepy oferują niekończącą się ilość perełek, posypek czy pisaków. Prosty lukier zrobisz z cukru pudru, soku z cytryny i wody, więc nawet jeśli nie masz w planach wizyty w sklepie, poradzisz sobie bez problemu. Ozdabianie ciastek to proces relaksujący,

Ozdobione ciastka możemy zjeść ze smakiem, ale też użyć jako ozdoby. Świątecznie wypieki wyglądają pięknie, gdy są powieszone na czerwonej lub bordowej wstążce na gałązkach choinki. Umieszczone w przeźroczystym słoju z przykrywką i położone na stole również wprowadzą odświętny nastrój w kuchni czy salonie. Jeśli chcesz je w ten sposób wykorzystać, pamiętaj o wykrojeniu dziurki na zawieszkę jeszcze przed włożeniem ciastek do piekarnika.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (7)
Zobacz także