GotowaniePrzepisyTrawa cytrynowa w zupie

Trawa cytrynowa w zupie

Podobno bez trawy cytrynowej nie mogą się obejść ci, którzy odwiedzili Tajlandię. Jej smak i aromat to jedno z najbardziej intensywnych, kulinarnych wspomnień z tego kraju. Oczywiście dostępna u nas w sklepach suszona trawa nie jest w stanie zastąpić tej oryginalnej i świeżej, którą w Tajlandii dodają do wielu potraw.

Trawa cytrynowa w zupie
Źródło zdjęć: © 123RF

11.09.2012 | aktual.: 04.09.2018 16:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Do tej pory ów specyficzny smak znaliśmy głównie jako suszony dodatek do herbat.

Teraz jednak w Polsce dostępna jest świeża trawa, a jeśli będziemy cierpliwi i konsekwentni, to możemy sobie taki przysmak wyhodować w domu. Trzeba oczywiście pamiętać, że „Cymbopogon citratus” uwielbia słońce i nienawidzi zimna. Z tego powodu lepiej poletko z trawą umieścić na parapecie, aniżeli w przydomowym ogródku. Zbiory może nie będą zbyt bogate, ale za to hodowla bezpieczna.

Palczatka cytrynowa - czyli właśnie trawa cytrynowa - to typowa roślina tropikalna, która występuje głównie w Azji, ale także w Afryce i Ameryce Łacińskiej. Osiąga wysokość do pół metra i przypomina nasz rodzimy szczypiorek. Rośnie dość szybko i nie jest zbyt wymagająca, tak więc zbierać ją można nawet trzy razy do roku. Najsmaczniejsza jest zgrubiała podstawa łodygi, lub nawet sama bulwa. To właśnie w dolnych partiach rośliny, które trzeba ponacinać lub zgnieść, ukryty jest najbardziej intensywny aromat i smak.

Ostrożność należy zachować przy wykorzystywaniu samej zielonej łodygi. W tym wypadku czasami bardziej możemy zaszkodzić aniżeli pomóc potrawie. Łodygi stanowią podstawowy składniki tajskich zup, ale trzeba je stosować z umiarem. Palczatka cytrynowa w pewnym sensie koronuje potrawę. Nadaje jej delikatny i trwały cytrynowy smak, ale bez charakterystycznej dla cytryny kwaskowatości.

Gdy jemy tajską zupę, rozkoszujemy się tym tajemniczym aromatem, ale często nie jesteśmy w stanie do końca stwierdzić, skąd on pochodzi? Wyczuwamy w tle cytrynę, ale nie wyczuwamy żadnego nieprzyjemnego, kwaśnego posmaku. Specjaliści porównują działanie palczatki cytrynowej do efektu, jaki wywołuje w potrawach melisa, czy werbena. Świetny efekt uzyskamy, gdy będziemy stosować trawę cytrynową razem z innymi przyprawami. Liście limety w tym wypadku zaakcentują świeży, cytrynowy smak każdej potrawy. Taki duet doskonale sprawdza się szczególnie podczas upalnych dni.

Świeża trawa cytrynowa nadaje się doskonale do zup, sałatek i potraw z ryb. Można ją dodawać do marynat dla mięs i ryb (przed grillowaniem), a także do orzeźwiających napojów, deserów czy likierów. W przypadku sałatek najlepiej drobno posiekać podstawę łodygi i stosować podobnie jak cebulkę - z umiarem i nie za dużo. Do zapiekanki z ziemniaków i dorsza wystarczy nam zaledwie jedna łodyga trawy. Dzięki temu nasze wspomnienie z wakacji w Tajlandii będzie aromatyczne i pachnące, a nie gorzkie i nie do przełknięcia.

mk/(kg)

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)