Trendy żywieniowe, o których będzie głośno w 2016 roku

Świerszcze na talerzu, dieta nordycka, biodynamiczne uprawy roślin. To będzie modne w nadchodzącym roku.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Co jeszcze może nas zaskoczyć?

Obraz
© Shutterstock.com

Świat oszalał na punkcie zdrowej żywności. Jesteśmy w stanie wydać więcej na produkty z zaufanego źródła, czytamy etykiety i coraz rzadziej dajemy się nabijać w butelkę przed sklepowymi półkami. Wierzymy, że ekologiczne jedzenie zagwarantuje nam nie tylko lepsze zdrowie, ale też samopoczucie. W dodatku bardziej niż kiedykolwiek wcześniej jesteśmy gotowi na eksperymenty w kuchni. Testujemy smaki świata, śledzimy blogi z daniami wegańskim i bezglutenowymi. Chcemy być modni, a modę wyznacza teraz to, co ląduje na naszych talerzach. Pytanie tylko, czy coś jeszcze może nas zaskoczyć? Okazuje się, że nowy rok przyniesie zupełnie inne rozwiązania dla miłośników smaków i kuchni. Zobaczcie sami, jakie trendy prognozują żywieniowcy, kucharze i dietetycy z całego świata.

/ 8Strączki od rana do nocy

Obraz
© Shutterstock.com

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa ogłosiła rok 2016 rokiem roślin strączkowych. Groch, fasola, soczewica, cieciorka - tego na pewno nie może zabraknąć w naszej kuchni w nadchodzącym roku. Można przyrządzać z nimi oryginalne i pyszne potrawy, np. hummus. Ta arabska pasta z cieciorki z dodatkiem sezamu, czosnku i oliwy będzie najmodniejszym daniem w restauracjach na świecie. Rośliny strączkowe są bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin, głównie grupy B, sole mineralne i wiele innych składników odżywczych. Są źródłem błonnika, ale największą ich zaletą jest duża zawartość białka. Strączki są więc niezbędne w diecie wegetarian. Dla przykładu suche nasiona soi zawierają aż 40 proc. białka, a grochu 20 proc.

/ 8Starożytne ziarna znowu na czasie

Obraz
© Shutterstock.com

Zboża z czasów starożytnych i średniowiecza, np. amarantus, proso, kamut, orkisz wracają do łask. Są wyjątkowo wdzięcznym produktem w kuchni. Można z nich wypiekać chleby, dodawać do ciast, domowych batoników. Zawierają sporo cennych witamin i składników odżywczych, zdrowych kwasów tłuszczowych i błonnika.

/ 8Jelita pod lupą

Obraz
© Shutterstock.com

Choć są znacznie mniej sexy od mózgu i serca i rzadko podejmujemy ich temat w towarzystwie, to właśnie do nich zdaniem lekarzy i dietetyków będzie należał kolejny rok. Zdrowe jelita to przede wszystkim mocniejszy system odpornościowy, lepsze samopoczucie, mniej kłopotów trawiennych. Kluczem do sukcesu jest dbanie o dietę, która jest przyjazna jelitom. Kiszonki, kefiry i jogurty. W tych produktach znajdują się drogocenne bakterie, które budują mikroflorę układu trawiennego. Ważne jest także spożywanie jedzenia o dużej zawartości błonnika, który działa na jelita jak szczoteczka. Błonnik można znaleźć w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach i owocach ze skórką. Smacznego!

/ 8Najzdrowsza dieta nordycka

Obraz
© Shutterstock.com

Do tej pory dietetycznym hitem była dieta śródziemnomorska. Bogata w świeże zioła, zdrowe tłuszcze roślinne i warzywa, a przy tym prosta i przystępna dla każdego. Naukowcy twierdzą, że teraz warto brać przykład z kulinarnych nawyków mieszkańców Danii, Norwegii, Szwecji czy Finlandii. Skandynawowie nie mają kłopotów z nadwagą, a wskaźnik otyłości w tamtych krajach jest najniższy w skali całej Europy. Dieta nordycka jest oparta na zdrowych, lokalnych produktach. Co się w niej znajduje? Przede wszystkim tłuste ryby morskie, fermentowane napoje mleczne, warzywa korzeniowe i kapustne. Jeśli mięso, to tylko dziczyzna. Badania pokazują, że jedzenie Wikingów ma korzystny wpływ na zdrowie, a najlepiej działa na serce. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.

/ 8Robaki i owady na talerzu

Obraz
© Shutterstock.com

Wciąż wzdrygamy się na widok owadów na talerzu, ale to wkrótce może się zmienić. Szczególnie modne będą...świerszcze! Dobrze wysmażone, skropione oliwą i sokiem z limonki, przyprawione szczyptą chili są przysmakiem w wielu krajach świata, np. w Meksyku. To doskonałe źródło białka, mogą zastępować nawet mięso w diecie. Zawierają sporo żelaza, wapnia i magnezu.

/ 8Roślinne tematy

Obraz
© Shutterstock.com

Istnieje błędne przekonanie, że diety roślinne dotyczą wyłącznie wegetarian i wegan. Tymczasem najnowsze zalecenia wcale nie mówią o tym, by całkiem zrezygnować z jedzenia mięsa na rzecz jadalnych alg, sałaty i jarmużu. Chodzi o to, by bardziej świadomie sięgać po warzywa i owoce i równoważyć ich ilość w diecie. W menu Polaków, przeważają bowiem produkty zwierzęce. Tłuste mięso, nadmiar serów i wędlin w jadłospisie mogą szkodzić zdrowiu, podwyższać ciśnienie, prowadzić do chorób serca, cukrzycy. Oczyszczanie roślinami, picie soków i koktajli warzywnych i zastępowanie mięsa roślinnym substytutem choćby dwa razy w tygodniu to dobra droga, gdy chcemy dłużej cieszyć się zdrowiem i smukłą sylwetką.

/ 8Biodynamiczne uprawy

Obraz
© Shutterstock.com

“Biodynamic" zamiast “organic". Takich oznaczeń możemy spodziewać się na opakowaniach zdrowej żywności w nadchodzących latach. Biodynamiczna uprawa roślin jest najbardziej przyjazna środowisku, bo nie ma w niej syntetycznych nawozów, pestycydów ani sterydów. Gospodarstwa są zwykle małe i niszowe, ale wychodzą z nich produkty najlepszej jakości, np. oliwa z oliwek, soki, herbaty. Zapłacimy za nie więcej, ale okażemy trochę serca przyrodzie.

Marta Rowicka/ Kobieta WP

Wybrane dla Ciebie
Wybrała się do sauny w dniu tylko dla kobiet. Przeżyła prawdziwy koszmar
Wybrała się do sauny w dniu tylko dla kobiet. Przeżyła prawdziwy koszmar
Imię na skraju zapomnienia. Ostatnio nadano je w 2018 roku
Imię na skraju zapomnienia. Ostatnio nadano je w 2018 roku
Syn Wonsa jest z Anną Muchą. Mówi, jak wyglądają wspólne święta
Syn Wonsa jest z Anną Muchą. Mówi, jak wyglądają wspólne święta
Kaczorowska nosi "znienawidzone" kozaki. Kiedyś były szczytem obciachu
Kaczorowska nosi "znienawidzone" kozaki. Kiedyś były szczytem obciachu
Moda na takie kołnierze wraca? Od sukienki księżnej Kate trudno oderwać wzrok
Moda na takie kołnierze wraca? Od sukienki księżnej Kate trudno oderwać wzrok
Polka wylądowała w szpitalu w USA. Pokazała rachunek
Polka wylądowała w szpitalu w USA. Pokazała rachunek
Sukienka Ewy Drzyzgi to hit jesieni. Ale tylko spójrzcie, co miała na stopach
Sukienka Ewy Drzyzgi to hit jesieni. Ale tylko spójrzcie, co miała na stopach
Skórzyński wspomina pogrzeb Jakubiaka. Tak zareagowała żona kucharza
Skórzyński wspomina pogrzeb Jakubiaka. Tak zareagowała żona kucharza
Zdradził Bielicką trzy dni po ślubie. "Jak wypił, to chodził na baby"
Zdradził Bielicką trzy dni po ślubie. "Jak wypił, to chodził na baby"
Domagała nie wiedział, czyją jest córką. "Od razu się we mnie zakochała"
Domagała nie wiedział, czyją jest córką. "Od razu się we mnie zakochała"
Zamiast aktorką została lekarką. Tak dziś wygląda 37-letnia Misheel Jargalsaikhan
Zamiast aktorką została lekarką. Tak dziś wygląda 37-letnia Misheel Jargalsaikhan
Eric Dane nie może chodzić o własnych siłach. "Prawa strona przestała działać"
Eric Dane nie może chodzić o własnych siłach. "Prawa strona przestała działać"