FitnessUkryte źródła glutenu

Ukryte źródła glutenu

Ukryte źródła glutenu
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Wzdęcia, zaparcia, problemy z trawieniem, złe samopoczucie, ciągłe zmęczenie? Być może cierpisz na nietolerancję glutenu. W takiej sytuacji warto odstawić produkty zawierające to białko i zobaczyć, jak taka zmiana wpłynie na organizm.

Wzdęcia, zaparcia, problemy z trawieniem, złe samopoczucie, ciągłe zmęczenie? Być może masz uczulenie na gluten. W takiej sytuacji warto odstawić produkty zawierające to białko i zobaczyć, jak taka zmiana wpłynie na organizm.

Chcesz sprawdzić, jak zadziała na ciebie dieta bezglutenowa? Musisz zdać sobie sprawę z faktu, że gluten nie występuje tylko w chlebie i makaronie. Jeżeli naprawdę chcesz z niego zrezygnować, przed tobą trudne zadanie. Oto ukryte źródła tej substancji.

Sos sojowy

Zwykle uważamy, że sos sojowy to zdrowa żywność. Niestety, ten ze sklepu często zawiera wiele chemicznych dodatków. W dodatku jest warzony z ziaren, zatem nawet w nim znajdziemy gluten. Jeżeli jesteś fanką sosu sojowego, spróbuj zastąpić go podobnym w smaku, bezglutenowym tamari.

(sr/mtr), kobieta.wp.pl

1 / 6

Frytki

Obraz
© 123RF.COM

Jeżeli przygotujesz frytki u siebie w domu, prawdopodobnie będą wolne od glutenu. Uważaj jednak w restauracjach. Mało która ma oddzielne frytkownice do przyrządzania ziemniaków i np. krążków cebuli w cieście. W efekcie na twoich frytkach może znaleźć się odrobina mąki. Nie wspominamy już o tym, że produkty smażone na głębokim oleju są bardzo niezdrowe. Lepiej przygotowywać je w piekarniku.

2 / 6

Cukierki

Obraz
© 123RF.COM

Podjadanie słodkości to największy błąd osób, które chcą zmienić swoją dietę. Słodycze nie tylko mają mnóstwo kalorii i substancji chemicznych. Najczęściej zawierają również spore ilości glutenu. Czy twój ulubiony batonik nie zawiera przypadkiem kawałków ciasteczek? Pełna glutenu jest też lukrecja. Niestety, nawet miętówki nie są od niego wolne.

3 / 6

Skrobia modyfikowana

Obraz
© 123RF.COM

Wszystkie gotowe dania, do których dodano skrobię modyfikowaną, zawierają gluten. Często nie zdajesz sobie nawet sprawy z tego, że produkty, które kupujesz, mogą mieć choćby ślady tej substancji. Przykładem są na przykład jogurty. Nasza rada: uważnie czytaj etykietki!

4 / 6

Dressing do sałatek

Obraz
© 123RF.COM

Wiele z nas sięga po gotowe, łatwo dostępne w supermarketach, dressingi do sałatek. Niestety często dodaje się do nich mąkę, która służy jako zagęszczacz. Nasza rada? Dressing przygotuj sama. Wystarczy oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda i ulubione przyprawy.

5 / 6

Piwo

Obraz
© 123RF.COM

Niestety, piwo jest produkowane głównie ze zboża. Zawiera więc duże ilości glutenu. W Stanach Zjednoczonych wyprodukowano kilka rodzajów bezglutenowego piwa, jednak w naszym kraju taki produkt jest trudno dostępny. Jeżeli chcesz napić się alkoholu, lepiej sięgnij po wino.

6 / 6

Zupy

Obraz
© 123RF.COM

To prawdziwa glutenowa pułapka! Zupy mogą zawierać mąkę lub ziarna jęczmienia, które służą jako zagęszczacz. Często dodaje się do nich niewielkie ilości makaronu. Ogólnie nie warto ryzykować i lepiej nie kupować zup na mieście. Zrób to danie sama, ze składników, których jesteś pewna.

(sr/mtr), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (25)