Wzdęcia, zaparcia, problemy z trawieniem, złe samopoczucie, ciągłe zmęczenie? Być może cierpisz na nietolerancję glutenu. W takiej sytuacji warto odstawić produkty zawierające to białko i zobaczyć, jak taka zmiana wpłynie na organizm.
Wzdęcia, zaparcia, problemy z trawieniem, złe samopoczucie, ciągłe zmęczenie? Być może masz uczulenie na gluten. W takiej sytuacji warto odstawić produkty zawierające to białko i zobaczyć, jak taka zmiana wpłynie na organizm.
Chcesz sprawdzić, jak zadziała na ciebie dieta bezglutenowa? Musisz zdać sobie sprawę z faktu, że gluten nie występuje tylko w chlebie i makaronie. Jeżeli naprawdę chcesz z niego zrezygnować, przed tobą trudne zadanie. Oto ukryte źródła tej substancji.
Sos sojowy
Zwykle uważamy, że sos sojowy to zdrowa żywność. Niestety, ten ze sklepu często zawiera wiele chemicznych dodatków. W dodatku jest warzony z ziaren, zatem nawet w nim znajdziemy gluten. Jeżeli jesteś fanką sosu sojowego, spróbuj zastąpić go podobnym w smaku, bezglutenowym tamari.
(sr/mtr), kobieta.wp.pl
Frytki
Jeżeli przygotujesz frytki u siebie w domu, prawdopodobnie będą wolne od glutenu. Uważaj jednak w restauracjach. Mało która ma oddzielne frytkownice do przyrządzania ziemniaków i np. krążków cebuli w cieście. W efekcie na twoich frytkach może znaleźć się odrobina mąki. Nie wspominamy już o tym, że produkty smażone na głębokim oleju są bardzo niezdrowe. Lepiej przygotowywać je w piekarniku.
Cukierki
Podjadanie słodkości to największy błąd osób, które chcą zmienić swoją dietę. Słodycze nie tylko mają mnóstwo kalorii i substancji chemicznych. Najczęściej zawierają również spore ilości glutenu. Czy twój ulubiony batonik nie zawiera przypadkiem kawałków ciasteczek? Pełna glutenu jest też lukrecja. Niestety, nawet miętówki nie są od niego wolne.
Skrobia modyfikowana
Wszystkie gotowe dania, do których dodano skrobię modyfikowaną, zawierają gluten. Często nie zdajesz sobie nawet sprawy z tego, że produkty, które kupujesz, mogą mieć choćby ślady tej substancji. Przykładem są na przykład jogurty. Nasza rada: uważnie czytaj etykietki!
Dressing do sałatek
Wiele z nas sięga po gotowe, łatwo dostępne w supermarketach, dressingi do sałatek. Niestety często dodaje się do nich mąkę, która służy jako zagęszczacz. Nasza rada? Dressing przygotuj sama. Wystarczy oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda i ulubione przyprawy.
Piwo
Niestety, piwo jest produkowane głównie ze zboża. Zawiera więc duże ilości glutenu. W Stanach Zjednoczonych wyprodukowano kilka rodzajów bezglutenowego piwa, jednak w naszym kraju taki produkt jest trudno dostępny. Jeżeli chcesz napić się alkoholu, lepiej sięgnij po wino.
Zupy
To prawdziwa glutenowa pułapka! Zupy mogą zawierać mąkę lub ziarna jęczmienia, które służą jako zagęszczacz. Często dodaje się do nich niewielkie ilości makaronu. Ogólnie nie warto ryzykować i lepiej nie kupować zup na mieście. Zrób to danie sama, ze składników, których jesteś pewna.
(sr/mtr), kobieta.wp.pl