Ukryte źródła glutenu
Uczulenie na gluten
Wzdęcia, zaparcia, problemy z trawieniem, złe samopoczucie, ciągłe zmęczenie? Być może cierpisz na nietolerancję glutenu. W takiej sytuacji warto odstawić produkty zawierające to białko i zobaczyć, jak taka zmiana wpłynie na organizm.
Wzdęcia, zaparcia, problemy z trawieniem, złe samopoczucie, ciągłe zmęczenie? Być może masz uczulenie na gluten. W takiej sytuacji warto odstawić produkty zawierające to białko i zobaczyć, jak taka zmiana wpłynie na organizm.
Chcesz sprawdzić, jak zadziała na ciebie dieta bezglutenowa? Musisz zdać sobie sprawę z faktu, że gluten nie występuje tylko w chlebie i makaronie. Jeżeli naprawdę chcesz z niego zrezygnować, przed tobą trudne zadanie. Oto ukryte źródła tej substancji.
Sos sojowy
Zwykle uważamy, że sos sojowy to zdrowa żywność. Niestety, ten ze sklepu często zawiera wiele chemicznych dodatków. W dodatku jest warzony z ziaren, zatem nawet w nim znajdziemy gluten. Jeżeli jesteś fanką sosu sojowego, spróbuj zastąpić go podobnym w smaku, bezglutenowym tamari.
(sr/mtr), kobieta.wp.pl