Whisky dla konesera

Napój pochodzący najprawdopodobniej z Irlandii, aczkolwiek do dzisiaj toczy się dysputa czy wynalazcami owego szacownego trunku byli faktycznie Irlandczycy, czy Szkoci.

Obraz
Źródło zdjęć: © -sxc.hu

Napój pochodzący najprawdopodobniej z Irlandii, aczkolwiek do dzisiaj toczy się dysputa czy wynalazcami owego szacownego trunku byli faktycznie Irlandczycy, czy Szkoci.

Obraz
© (fot. -sxc.hu)

Wielowiekowa tradycja

Iryjscy mnisi pędzili trunek zwany jako aqua vitae już w VII w. Była to mikstura uzyskiwana przez destylację produktów fermentacji owoców i używana wyłącznie do celów leczniczych. Legenda głosi, że do Irlandii wiedzę o destylowaniu alkoholu z ziaren zbóż przywiózł św. Patryk. Jakkolwiek było to właśnie na Zielonej Wyspie jeszcze przed XI w. alkohol destylowano w prymitywnych alembikach i konsumowano w zaciszu domowym. W X wieku wraz z mnichami udającymi się na misje whisky powędrowało z Irlandii do Szkocji. Wzmianki o trunku w tamtejszym piśmiennictwie pochodzą z XVI wieku, już wtedy był to napój którego właściwości lecznicze, aczkolwiek doceniane stanowiły drugorzędny aspekt. Dla ekspansji geograficznej trunku zasadnicze znaczenie miała plaga, która nawiedziła francuskie winnice w latach 80 XIX wieku, co spowodowało znaczny spadek produkcji koniaku. Na rynek weszła wówczas whisky. Amerykańska prohibicja w latach 20 XX wieku znacznie zachwiała rynkiem zbytu luksusowego trunku, a po jej zakończeniu
amerykański kontynent zdominowały wytwórnie szkockie. Tym samym rozwój wielkiej produkcji na skalę przemysłową został w Irlandii zahamowany.

Alkohol z wrzosowisk

Lokalizacja destylarni ukrytych wśród wrzosowisk, nie jest dziełem przypadku. To silne uwarunkowania historyczne wpłynęły, na takie a nie inne ich rozmieszczenie. Produkcja alkoholu rozwijająca się prężnie na terenach klasztornych zwróciła uwagę szkockiego parlamentu, który postanowił obłożyć podatkiem zarówno słód jak i produkty końcowe. W efekcie produkcja whisky przeniosła się do podziemia w rejon Highlands. Obszar ten ze względu na swą surowość i ukształtowanie terenu nadawał się świetnie do potajemnej produkcji alkoholu oraz szmuglowania go w różne rejony kraju. W efekcie destylarnie po dziś dzień stoją tam, gdzie stały w czasach podatkowych sankcji, na dawnych szlakach przemytniczych.

Nie tylko ze Szkocji

Ze względu na kraj pochodzenia whisky możemy podzielić na: Szkockie, Scotch- produkowane wyłącznie w Szkocji, w 100% ze słodu jęczmiennego, dojrzewające w dębowych beczkach przez okres przynajmniej 3 lat z najpopularniejszym gatunkiem Johnnie Walker, oraz amerykańskie- produkowane w USA zarówno z kukurydzy jak i żyta, czy jęczmienia dojrzewające przynajmniej przez 2 lata z takimi gatunkami jak: Jim Beam, czy Wild Turkey.

Nie wiadomo do końca kiedy uisqe beatha przekształciła się w uiskie, a potem w whiskey, ani dlaczego Irlandzki trunek pisze się z końcówką –ey, a Szkocki z –y. Irlandzka whiskey nigdy nie zdobyła takiej popularności i reputacji jak whisky szkocka między innymi z powodu zaniedbań marketingowych. To, co odróżnia te dwa rodzaje trunku to przede wszystkim smak. Gorzelnie irlandzkie w większości przypadków nie używają torfu podczas słodowania przez co irlandzkie whisky ma nieco delikatniejszy bukiet. Ponadto whisky z obu krajów różnią się pod względem wieku: rzadko kiedy irlandzkie gatunki mają więcej niż 20 lat, co wynika ze specyfiki tamtejszego klimatu i szybszego dojrzewania alkoholu. Connemero to jedyna irlandzka whiskey wytwarzana z użyciem torfowego dymu, świetnie wyważona, gdzie finezję smaku dopełnia wanilia z posmakiem złocistego miodu.

Najprawdopodobniej to właśnie Irlandii Szkoci, którzy nie lubią o tym rozmawiać, zawdzięczają destylację. Irlandzka Kilbeggan to obecnie najstarsza destylarnia na świecie. Jej licencja pochodzi z 1757 roku. Najpopularniejszym single maltem z Irlandii jest Bushmill’s. Blendem, który wiedzie eksportowy prym jest zdecydowanie Jameson, a zaraz za nim Tullamore Dew, czy single grain whisky: grenove. Jameson to whiskey katolicka podczas gdy Bushmill’s to whiskey protestancka. Podział ten wynika bardziej z lokalizacji destylarni niż z pobudek ideologicznych, aczkolwiek wielu Irlandczyków traktuje go poważnie.

Największej w Irlandii destylarni whiskey nieopodal Cork- w Midleton zaoferowano nowy kompleks fabryczny, a działającą od 1833 roku Old Midleton Distillery przekształcono w muzeum. Zwiedzanie rozpoczyna się emisją filmu o historii irlandzkiej whiskey na tle światowych wydarzeń. W muzeum możemy podziwiać oryginalne ciągle działające koło wodne, czy zabytkowe samochody, którymi rozwożono gotowe produkty. W muzealnym pubie warto skosztować oryginalnej whiskey Jameson. Produkowane w Irlandii whiskey to ceniony przez koneserów trunek, którego sekret to przede wszystkim trzykrotna destylacja, który w odróżnieniu od szkockiej konkurentki nie ma zapachu torfu. Irlandczycy dbali bowiem, aby podczas produkcji dym torfowy nie stykał się z półproduktem. W 2006 roku szkocka gorzelnia Bruichladdich uruchomiła produkcję najmocniejszej whisky na świecie -92%, wytwarzanej według XVII wiecznej receptury. Przez najbliższe 10 lat, będzie leżakować w dębowych beczkach zanim trafi w ręce prawdziwych koneserów.

Doceniana w Polsce

Polacy coraz częściej sięgają po ten wysublimowany trunek. Jego sprzedaż rośnie najszybciej spośród wszystkich alkoholi. Co roku wypijamy około 25-30% whisky więcej. Przełomowym momentem jeżeli chodzi o wzrost jej popularności w naszym kraju było wejście Polski do UE i obniżenie stawek akcyzy na importowany alkohol. Najwięcej whisky degustujemy w pubach, restauracjach i klubach.

Czołowym konsumentem whisky wbrew powszechnym opiniom nie są Szkoci, lecz Francuzi. Rozwijający się przemysł monopolowy stał się łakomym kąskiem dla francuskich koncernów alkoholowych, które z czasem przejęły udział w firmach szkockich takich jak: Chivas Brothers. Na szczęście sama whisky nadal produkowana jest zgodnie z oryginalną recepturą każdej destylarni, co sprawia, że nie utraciła swojego niepowtarzalnego charakteru. Ponadto rząd szkocki chroni szkocką whisky umowami międzynarodowymi, dzięki czemu nie można nazwać w ten sposób żadnego alkoholu wyprodukowanego gdzie indziej lub ze składników innych niż tamtejsze.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Problemy intymne Polaków. Seksuolog: "Seks zaczyna się w głowie"
Problemy intymne Polaków. Seksuolog: "Seks zaczyna się w głowie"
Marta Nawrocka ma 39 lat. "Jestem formalnie emerytką"
Marta Nawrocka ma 39 lat. "Jestem formalnie emerytką"
Pisarek bawi się w Nowym Jorku. Pozuje w butach, które od lat budzą kontrowersje
Pisarek bawi się w Nowym Jorku. Pozuje w butach, które od lat budzą kontrowersje
Sieńczyłło wspomina zmarłego męża. Zdradziła, co usłyszał od ks. Popiełuszki
Sieńczyłło wspomina zmarłego męża. Zdradziła, co usłyszał od ks. Popiełuszki
Bartosz Porczyk skończył 45 lat. Prywatnie związany jest z siostrą znanej aktorki
Bartosz Porczyk skończył 45 lat. Prywatnie związany jest z siostrą znanej aktorki
Pono nie żyje. Tak Sokół pożegnał przyjaciela
Pono nie żyje. Tak Sokół pożegnał przyjaciela
Milczała przez 17 lat. Teraz otworzyła się na temat śmierci chłopaka
Milczała przez 17 lat. Teraz otworzyła się na temat śmierci chłopaka
Kiedy bielić drzewa w ogrodzie? Kto się zagapi, ten pożałuje
Kiedy bielić drzewa w ogrodzie? Kto się zagapi, ten pożałuje
Grała w kultowych filmach. Tak dziś wygląda 79-letnia Sally Field
Grała w kultowych filmach. Tak dziś wygląda 79-letnia Sally Field
Hailey Bieber lansuje "frosted tips". Najmodniejsze paznokcie na zimę
Hailey Bieber lansuje "frosted tips". Najmodniejsze paznokcie na zimę
To już ostatni dzwonek. Tuje szybko ci się odwdzięczą
To już ostatni dzwonek. Tuje szybko ci się odwdzięczą
Pies patrzy ci w oczy, gdy się załatwia? Oto co chce "powiedzieć"
Pies patrzy ci w oczy, gdy się załatwia? Oto co chce "powiedzieć"