FitnessWitamina C na jesienna pluchę - bataty i pataty podkręcone pleśniową nutą

Witamina C na jesienna pluchę - bataty i pataty podkręcone pleśniową nutą

Witamina C na jesienna pluchę - bataty i pataty podkręcone pleśniową nutą
Źródło zdjęć: © notka PR
23.11.2015 15:13, aktualizacja: 24.11.2015 18:14

Nazywane żółtymi ziemniakami, są niezwykle bogate w wartości odżywcze. O czym mowa? Oczywiście - o batatach, słodkim odpowiedniku czerwonych ziemniaków.

Prestiżowy ranking "Center for Science in the Public Interest" uznał je za najbardziej wartościowe z warzyw. Nazywane żółtymi ziemniakami, są niezwykle bogate w wartości odżywcze. O czym mowa? Oczywiście - o batatach, słodkim odpowiedniku czerwonych ziemniaków. Dlaczego warto włączyć je do diety? Czy różnią się od patatów?

Słodki ziemniak i co dalej?

Bataty są uznawane za znacznie zdrowsze od rodzimych ziemniaków. Barierą dla włączenia ich do codziennej diety są przede wszystkim dość wysoka cena (nawet kilka razy wyższa niż większości produktów skrobiowych) oraz stosunkowo niska dostępność. Pojawienie się batatów w osiedlowym warzywniaku czy sklepie dyskontowym to sytuacja wyjątkowa. Warto jednak od czasu do czasu wyruszyć na poszukiwanie tych wartościowych warzyw - zarówno ze względu na wyjątkowy smak, jak i silny zastrzyk zawartych w nich witamin.

Batat, przez większość osób określany jako słodki ziemniak, w rzeczywistości jest gatunkiem byliny pochodzącym z Ameryki Południowej. Pod względem smaku porównywany do marchewki, rośnie w postaci bulwy pod ziemią.

Bataty, pataty…

Odpowiedź na pytanie, czym różnią się bataty i pataty jest prosta i nie wymaga długich wstępów. Otóż, okazuje się, że różnią się jedynie... nazwą. Obie nazwy określają gatunek byliny należący do rodziny powojowatych - inne używane nazwy to kūmara lub słodki ziemniak. W Polsce zdecydowanie największą popularnością cieszy się określenie batat. Zawikłane nazewnictwo jest prawdopodobnie skutkiem komplikacji translatorskich i różnic w tłumaczeniach nazwy łacińskiej. Jeżeli chcesz mieć stuprocentową pewność, że podczas wyjazdu w bardziej egzotyczne części świata prosisz właśnie o bataty, użyj nazwy łacińskiej - Ipomoea batatas (wtedy problemem pozostaje już tylko prawidłowa wymowa).

Bataty - 5 razy TAK!

Istnieje naprawdę dużo powodów, dla których warto jeść bataty. Ograniczając się tylko do tych, związanych ze zdrowiem, można wymienić:

  1. Witamina C i nie tylko - trudno uwierzyć, że bataty zawierają niemal wszystkie witaminy potrzebne ludzkiemu organizmowi. Szczególnie dużo jest w nich witaminy C - 300 gramów batatów pokrywa od 15 proc. do 25 proc. dziennego zapotrzebowania na ten cenny (szczególnie jesienią) element.
  1. Błonnik - wydaje Ci się, że błonnik znajduje się jedynie w produktach zbożowych? Nic bardziej mylnego - bataty dostarczają go jeszcze więcej.
  1. Układ krążenia w formie - i znów niespodzianka! Ostatnie badania dowodzą, że regularne spożywanie batatów pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia.
  1. Przeciwutleniacze - chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.
  1. Węglowodany - duża zawartość skrobi i błonnika oraz niski indeks glikemiczny sprawiają, że bataty są polecane osobom kontrolującym wagę ciała oraz diabetykom.

Podkręcić bataty

Uważasz, że bataty są mdłe? Pora zweryfikować tę opinię. Być może same w sobie nie odznaczają się intensywnym smakiem, wystarczy jednak dodać aromatyczne zioła i wyraziste dodatki, by wydobyć delikatność smaku i konsystencję produktu. Sery pleśniowe idealne się do tego nadają. Wyraziste, lekko słone - świetnie komponują się ze słodyczą batatów. Można przyrządzić je jako przekąskę bądź danie główne. W pierwszym przypadku warto połączyć je z rozmarynem lub tymiankiem, orzechami oraz delikatnym serem pleśniowym (głębię smaku wydobywa np. Castello White, miękki ser o maślanym aromacie z delikatną nutą gorzkiej czekolady). Dzięki niestandardowym połączeniom zwyczajna przekąska nabiera charakteru i nadaje się do podania nawet na wystawnej kolacji. W wersji obiadowej ciekawym rozwiązaniem okazuje się strudel z nadzieniem mięsno-warzywnym. Pochodzący z kuchni austriackiej strudel to po prostu zawijaniec robiony z ciasta półkruchego, podawany zwykle na ciepło. Połączony z sezonowymi warzywami (papryka, cebula),
pieczonymi batatami, kurczakiem i serem pleśniowym (w tym zestawie idealnie sprawdzi się np. ser Castello Golden), staje się bardzo pożywnym daniem dla całej rodziny. Inną odsłoną batatów jest ich połączenie z dynią – warzywem powszechnie dostępnym w sezonie jesiennym. Dynia, upieczona z batatem z dodatkiem pleśniowego sera, tworzy słodką przekąskę o głębokiej, żółtej barwie.

Komponując codzienne menu, warto pamiętać o batatach - istnieje naprawdę niewiele warzyw, które mają aż tak wiele walorów zarówno zdrowotnych, jak i smakowych. Więcej propozycji znajdziesz na www.castellocheese.com/pl-pl.

Źródło artykułu:Informacja prasowa
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (4)
Zobacz także