Wsmaruj w ruszt. Brud odpadnie momentalnie

Wsmaruj w ruszt. Brud odpadnie momentalnie

Jak wyczyścić ruszt?
Jak wyczyścić ruszt?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
28.04.2024 14:03, aktualizacja: 29.04.2024 09:41

Sezon grillowy startuje już za chwilę. Przed majówką warto odpowiednio przygotować sprzęt. Zaschnięte resztki tłuszczu spędzają ci sen z powiek? Zanim wydasz krocie na specyfiki ze sklepu, wypróbuj patent z sodą oczyszczoną.

Słoneczna pogoda zachęca, by nadchodzącą majówkę spędzić z rodziną i przyjaciółmi przy grillu. Zanim zabierzemy się za szykowanie smakołyków, warto odpowiednio przygotować sprzęt.

Szorowanie zaschniętych resztek jedzenia czy tłuszczu nie należy do najprzyjemniejszych czynności, ale mamy prosty sposób, by to ułatwić. Nie trzeba kupować specyfików w sklepie, bo przyda się to, co każdy z nas ma w domu.

Zaschnięty tłuszcz zniknie w mig

Oto kilka domowych sposobów, które pomogą ci skutecznie wyczyścić ruszt bez wydawania pieniędzy na chemikalia i inne specyfiki. Dużą popularnością wśród internautów i miłośników grillowania cieszy się trik z sodą oczyszczoną. Wymieszaj sodę z wodą utlenioną — zrób z nich gęstą papkę. Następnie wetrzyj w zabrudzoną kratkę. Odczekaj kwadrans i dokładnie spłucz wodą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz sody pod ręką? Wypróbuj kolejny patent. Przyda ci się cebula. Przekrój ją na pół i wsmaruj w nagrzany ruszt (uważaj, by się nie oparzyć). Sok z cebuli pomoże w rozpuszczeniu resztek jedzenia oraz zaschniętego tłuszczu. Następnie użyj szczotki (albo folii aluminiowej, którą zwiniesz w kulkę), by dokładnie wyczyścić ruszt. Możesz też użyć połówki cebuli jako gąbki — zabrudzenia z rusztu odpadną w mig.

Grill jak nowy. Domowe patenty

Kolejna opcja to trik z wykorzystaniem cytryny i wody. Wystarczy, że wyciśniesz sok z cytryny i wymieszasz go z wodą. Tak przygotowaną miksturą umyj zabrudzoną kratkę. Zanieczyszczenia możesz też usunąć przy użyciu szczotki lub starej gazety.

Chcesz zaoszczędzić czas przy kolejnym czyszczeniu sprzętu? Jeszcze przed nagrzaniem rusztu, warto wysmarować go niewielką ilością oleju. Nałóż olej na kuchenny pędzelek albo nasącz nim papierowy ręcznik kuchenny i przetrzyj kratkę. Później sobie podziękujesz, bo szorowanie grilla będzie dużo prostsze.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta