FitnessZacznij dzień od śniadania

Zacznij dzień od śniadania

Zacznij dzień od śniadania
Źródło zdjęć: © sxc.hu
15.12.2009 16:36, aktualizacja: 24.06.2010 11:16

"Śniadanie jedz jak król, obiad jak pan, a kolację jak żebrak''.

Wielu z nas, w codziennym pośpiechu zapomina, że dzień powinno się rozpocząć od porządnego śniadania. Tymczasem nasz organizm pozbawiony odpowiedniej dawki porannej energii, nie ma siły do pracy na pełnych obrotach.

Dzień bez śniadania

Nierzadko zdarza się, że wychodzimy z domu zupełnie na czczo, lub wypijamy kawę na pusty żołądek. Jest to zazwyczaj spowodowane brakiem czasu, nieodczuwaniem głodu po przebudzeniu lub chęcią zgubienia kilku kilogramów. Tymczasem rano organizm potrzebuje dużo energii do prawidłowego funkcjonowania.

Niedostarczenie cukrów prostych i węglowodanów znacznie obniża sprawność pracy umysłowej. W efekcie przez cały dzień będziemy odczuwać apatię i senność, a w efekcie nasza praca będzie mniej wydajna. Dlatego lepiej nie wychodzić z domu bez śniadania. Jeśli nigdy nie potrafiliśmy znaleźć na to czasu, warto zacząć wstawać z łóżka nieco wcześniej niż do tej pory.

Pierwszy krok do otyłości

Rezygnacja ze śniadania grozi tym, że w porze lunchu będziemy wygłodzeni i zjemy zdecydowanie za dużo. Niekiedy gdy wrócimy z pracy do domu, wieczorem jemy zbyt obfite posiłki. Takie nieracjonalne odżywianie w krótkim czasie prowadzi do szybkiego przybierania na wadze.

Niezbędne węglowodany

Rano powinno się spożywać 20 proc. całodziennego zapotrzebowania na kalorie (ok. 400 kcal). Przed jedzeniem warto wypić szklankę wody mineralnej, aby spłukać toksyny zgromadzone w ciągu nocy. Na śniadanie, aby dostarczyć organizmowi porcji węglowodanów, można zjeść kromkę ciemnego pieczywa lub musli. Dobrym pomysłem jest jedzenie owoców np. czerwonego grapefruita, który ''otwiera'' żołądek. Należy pamiętać o tym, że spożywane owoce powinny mieć temperaturę pokojową. Na śniadanie można również jeść nabiał, chude wędliny.

Co jeść jesienią i zimą?

Zimą nasz organizm potrzebuje więcej ciepłych posiłków. Przykładowe śniadanie na chłodniejszą porę roku, to: musli zalane ciepłym mlekiem, z orzechami i suszonymi owocami czy jajecznica, którą aby dostarczyć sobie porcję niezbędnych witamin i mikroelementów, można posypać szczypiorkiem lub kiełkami.

Śniadanie na dobry początek dnia

Dlatego aby cieszyć się dobrym samopoczuciem przez cały dzień, warto rano zjeść porządny posiłek. O zaletach śniadania wiedziano już dawno, stare powiedzenie mówi: ''Śniadanie jedz jak król, obiad jak pan, a kolację jak żebrak''.

Źródło artykułu:WP Kobieta