ycipk-3f0sj5

Aktywny węgiel w kosmetyce

Aktywny węgiel w domowym zastosowaniu najczęściej spotyka się podczas leczenia problemów żołądkowych. Związek ten ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce, gdzie wykorzystywany jest m.in. do leczenia zaskórników, przetłuszczających się włosów, a także do wybielania zębów. Jak jeszcze można wykorzystać węgiel aktywny w kosmetyce?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Aktywny węgiel poza zastosowaniem w medycynie posiada wiele właściwości pielęgnacyjnych, dlatego jest częstym składnikiem kosmetyków
Aktywny węgiel poza zastosowaniem w medycynie posiada wiele właściwości pielęgnacyjnych, dlatego jest częstym składnikiem kosmetyków (123RF)
ycipk-3f0sj5

Aktywny węgiel – co to jest?

Aktywny węgiel, nazywany również leczniczym, jest w całości naturalną substancją, którą od lat wykorzystuje się zarówno stosując bezpośrednio na skórę, jak i wewnątrz organizmu poprzez podanie doustne. Dzieje się tak dzięki strukturze węgla, która charakteryzuje się zaawansowanymi właściwościami adsorpcji. Dzięki temu aktywny węgiel wyciąga z głębszych warstw skóry wszelkie substancje toksyczne, bakterie oraz zanieczyszczenia.

Co więcej, węgiel aktywny działa pielęgnacyjnie i oczyszcza skórę z martwego naskórka oraz nadmiaru sebum, dlatego bardzo często stosowany jest podczas leczenia trądziku oraz do pielęgnacji skóry zanieczyszczonej zaskórnikami i wypryskami. Warto również dodać, że aktywny węgiel jest bardzo bezpieczny, dlatego bez obaw mogą stosować go osoby mające wrażliwą, a nawet alergiczną cerę.

Aktywny węgiel na włosy i na skórę głowy

Węgiel aktywny dzięki właściwościom oczyszczającym, wykorzystuje się również w leczeniu przetłuszczających się włosów. Preparaty posiadające w swoim składzie ten pierwiastek o wiele skuteczniej usuwają nadmiar sebum oraz wszelkie zanieczyszczenia również ze skóry głowy, co ułatwia pielęgnację włosów u samej nasady. Ponadto warto mieć świadomość, że stosowanie aktywnego węgla może również znacząco zmniejszyć objawy łupieżu, a właściwości hipoalergiczne sprawią, że nie powinien on powrócić, co jest częste w przypadku zaprzestania stosowania produktu przeciwłupieżowego.

ycipk-3f0sj5

Aktywny węgiel – gdzie kupić?

Najpopularniejszym miejscem, gdzie zaopatrzymy się w aktywny węgiel jest apteka. Każda tego typu placówka powinna posiadać węgiel w proszku (kapsułki) lub węgiel w tabletkach. Cena węgla aktywnego waha się w granicach 5-10 złotych. To również niskiej cenie węgiel zawdzięcza swoją popularność oraz fakt, że wykorzystywany jest jako substancja czynna w wielu produktach takich jak mydła, peelingi, szampony oraz pasty do zębów.

Aktywny węgiel – domowe zastosowanie

Węgiel aktywny stanowi częsty składnik własnoręcznie przygotowanego peelingu lub pasty do zębów. Najłatwiejszym sposobem uzyskania odpowiedniej konsystencji będzie otworzenie kapsułek z węglem w proszku i wysypanie sproszkowanej substancji na zewnątrz. Uzyskany w ten sposób składnik powinien zostać dodatkowo rozdrobniony, np. moździerzem, i już można zabierać się za komponowanie domowego kosmetyku. Warto pamiętać o tym, że węgiel jest czarny i bardzo łatwo ubrudzić nim wszystko wokół, dlatego nie obejdzie się bez odpowiedniego zabezpieczenia. Jeśli jednak zdarzy się nam coś ubrudzić, nie należy się martwić z tego powodu – węgiel aktywny bardzo łatwo zmyć.

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3f0sj5