Dodaj kilka kropel. Tak "wyciągniesz" najlepszy smak pieczarek

Pieczarki to uniwersalne grzyby, które zyskują wyjątkowy smak, dzięki odpowiednim przyprawom. Sprawdź, czym najlepiej doprawić pieczarki, by wydobyć z nich pełnię aromatu i urozmaicić codzienne gotowanie.

Dodaj do pieczarek, tak "wyciągniesz" z nich najlepszy smakDodaj do pieczarek, tak "wyciągniesz" z nich najlepszy smak
Źródło zdjęć: © Getty Images | Carolina Rudah
Zuzanna Sierzputowska

Pieczarki to jedne z najczęściej wykorzystywanych grzybów w polskiej kuchni - są dostępne przez cały rok, łatwe w przygotowaniu i pasują do wielu dań. Jednak ich naturalny smak jest dość delikatny, dlatego odpowiednie doprawienie potrafi całkowicie odmienić potrawę. Właściwy dobór przypraw sprawia, że pieczarki stają się wyraziste i aromatyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak dobrze oczyścić pieczarkę? Zobacz, co zrobić, by grzyby były pyszne

Klasyczne przyprawy do pieczarek

Najczęściej do pieczarek dodaje się sól i świeżo mielony pieprz. To podstawa, która podkreśla ich smak. Warto jednak sięgnąć po więcej:

  • Czosnek – świeży lub granulowany, nadaje pieczarkom głębię i lekko pikantny aromat.
  • Tymianek – doskonale komponuje się z grzybami, podkreślając ich leśny charakter.
  • Natka pietruszki – świeża, dodana na koniec smażenia, wnosi świeżość i lekkość.
  • Oregano – szczególnie polecane do pieczarek w daniach włoskich, np. pizzy czy makaronach.

Wskazówka: Pieczarki warto doprawiać stopniowo, próbując w trakcie gotowania, by nie zdominować ich smaku.

Z nutą egzotyki

Coraz częściej kucharze sięgają po mniej oczywiste przyprawy. Sos sojowy to jeden z najskuteczniejszych sposobów na wydobycie głębi smaku z pieczarek. Dzięki niemu grzyby zyskują intensywny, lekko słony aromat i charakterystyczną nutę umami, która podkreśla ich naturalny smak. Dodanie kilku kropel sosu sojowego podczas smażenia sprawia, że pieczarki stają się bardziej wyraziste i nie wymagają już dużej ilości soli.

To także świetna propozycja dla osób, które chcą ograniczyć spożycie soli, a jednocześnie nie rezygnować z pełni smaku. Sos sojowy doskonale sprawdza się zarówno w klasycznych, jak i orientalnych przepisach, nadając potrawom nowoczesny charakter i głębię.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Klub Świadomej Konsumentki
Klub Świadomej Konsumentki © WP Kobieta
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Jerzy Cnota nigdy się nie ożenił. Tak mówił o kobietach
Jerzy Cnota nigdy się nie ożenił. Tak mówił o kobietach
Pracowała w sekstelefonie. Wspomina ulubionego klienta
Pracowała w sekstelefonie. Wspomina ulubionego klienta
Brosnan nie miał kontaktu z synem przez 20 lat. Teraz mu przebaczył
Brosnan nie miał kontaktu z synem przez 20 lat. Teraz mu przebaczył
Była "króliczkiem Playboya". Tak wygląda dziś
Była "króliczkiem Playboya". Tak wygląda dziś
Posmaruj tym fugi. "Wyżre" cały brud w 20 minut
Posmaruj tym fugi. "Wyżre" cały brud w 20 minut
Przeżyła śmierć kliniczną. Twierdzi, że widziała piekło
Przeżyła śmierć kliniczną. Twierdzi, że widziała piekło
Jest ojcem dwóch dziewczynek. Nie ukrywa, że się o nie boi
Jest ojcem dwóch dziewczynek. Nie ukrywa, że się o nie boi
Wylej na kostkę brukową. Zadziała jak myjka ciśnieniowa
Wylej na kostkę brukową. Zadziała jak myjka ciśnieniowa
35 lat temu zagrał Kevina. Mało kto wie, ile na nim zarobił
35 lat temu zagrał Kevina. Mało kto wie, ile na nim zarobił
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. Ekspertka mówi jasno
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. Ekspertka mówi jasno
Tak wyglądała w "PnŚ". Zachwyciła w skórzanej spódnicy
Tak wyglądała w "PnŚ". Zachwyciła w skórzanej spódnicy
Damięcki gorzko o ojcu. "Uważałem, że zawiódł mnie wielokrotnie"
Damięcki gorzko o ojcu. "Uważałem, że zawiódł mnie wielokrotnie"