Przeanalizował pieczywo z Biedronki. Oto jakie ma wnioski
Dietetyk Michał Wrzosek przeanalizował pieczywo dostępne w Biedronce, wskazując, które produkty warto wybierać, a które lepiej omijać. Zwraca też uwagę na popularny mit, którym często sugerujemy się podczas kupowania jak najzdrowszego pieczywa.
Na TikToku dr Michał Wrzosek podzielił się swoimi spostrzeżeniami na temat pieczywa dostępnego w Biedronce. Podkreślił, że kluczowym elementem wpływającym na wartość odżywczą pieczywa jest jego skład, a nie fakt, że jest ono mrożone. Mrożenie to bezpieczna metoda przedłużania trwałości produktów.
Wrzosek zaznacza, że dla osób chcących schudnąć, najlepszym wyborem jest pieczywo z mąki pełnoziarnistej. - Im wyższy typ mąki, tym lepiej, ponieważ zawiera więcej błonnika i składników mineralnych - tłumaczy dietetyk.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Jakie pieczywo jest najgorsze na diecie?
W Biedronce przy półkach z pieczywem można znaleźć tabelę ze składem produktów, co ułatwia wybór najzdrowszych opcji. Wrzosek ostrzega przed chlebem rodzinnym, który ma najmniej błonnika spośród wszystkich chlebów w ofercie. Zawiera jedynie 1,8 gramów błonnika na 100 gramów produktu.
Dietetyk odradza również zakup ciast, donutów, muffinów i drożdżówek, które nie są korzystne dla zdrowia. Chleb tostowy maślany, zawierający dwa razy więcej kalorii niż jego pełnoziarnisty odpowiednik, również nie jest polecany.
Kupujesz takie pieczywo? Uważaj
Wrzosek przestrzega przed sugerowaniem się wyłącznie nazwami pieczywa, które mogą być mylące. Przykładem jest "chleb fitness", który nie zawsze ma korzystny skład.
Dla osób dbających o linię Wrzosek poleca przede wszystkim chleb graham, bułkę śniadaniową pełnoziarnistą, klasyczną bułkę grahamkę, chleb żytni bez dodatku drożdży, chleb "całe ziarno" oraz półbagietkę z ziarnami. Jeżeli zależy nam na zrzuceniu wagi, uważajmy na wszelkiego rodzaju białe pieczywo jak klasyczne kajzerki czy też bułki poznańskie.
- Nie dajmy się zwieść, że takie białe bułeczki, które są troszeczkę posypane siemieniem lnianym i pestkami słonecznika, to będzie zdrowszy wybór. To niewiele zmienia. Zawsze lepiej będzie wybrać pieczywo z mąki pełnoziarnistej. Ta zasada nie dotyczy tylko i wyłącznie bułek, ale też wszelkiego rodzaju bagietek i chlebów - tłumaczy dietetyk.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.